• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.1°C / 6.8°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.4°C
  2 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 4.0°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.6°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 3.8°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 5.0°C
  4 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.4°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 5.7°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  3 BF
  43%

Φωτογραφία αρχείου

Επαγγελματική διαιτησία... Το επικίνδυνο φολκλόρ της πρόθεσης(;) καθιέρωσής της και στην Ελλάδα!

 • A-
 • A+

Μήπως είστε και εσείς ανάμεσα σε όσους είπαν «άντε, επιτέλους, ακούγεται απόφαση ικανή να καθαρίσει το τοπίο!» όταν μάθατε την προώθηση επαγγελματικής διαιτησίας στο διάτρητο ποδόσφαιρο μας; Λογική αντίδραση, ούτως ή άλλως η ύπαρξη επαγγελματιών διαιτητών ηχεί, δεκάδες χρόνια τώρα, ως λύση για την οικονομική αυτάρκεια-μέσο για την αποφυγή χρηματισμού του.

«Λύση η επαγγελματική διαιτησία» ακούμε δεκάδες χρόνια τώρα, κυρίως μετά τις αναρίθμητες, έκρυθμες, συχνά επικίνδυνες, καταστάσεις-γεννήματα της μπάλας όπως παίζεται στην χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρούμε τις διατυπώσεις, άρα και τις προθέσεις, εκπροσώπων ομάδων, αρχών, βεβαίως και έχουμε ενώπιον μας το περιεχόμενο της τροπολογίας, μέσω αυτής προσαρμόστηκε τον Ιούνιο (6/6) το σχετικό άρθρο 47 του αθλητικού νόμου και ουσιαστικά εξουσιοδότησε τον υφυπουργό αθλητισμού ώστε να εκδώσει υπουργική απόφαση για την θέσπισή της.

Αφήνουμε στην άκρη όσα ακολούθησαν από τότε μέχρι σήμερα. Ναι, μεν έχουν την δική τους σημασία, κυρίως όσα συνδέονται με την παρουσία του Άγγλου (σ.σ. αναρωτηθείτε «γιατί να μην είναι Έλληνας;» και δώστε την αυτονόητη απάντηση της «απουσίας προσώπου κοινής αποδοχής») αρχιδιαιτητή Μάρκ Κλτενμπεργκ. Θυμηθείτε πως η ίδια τροπολογία έμοιαζε να δίνει στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αυτονομία, μακριά από τον εναγκαλισμό, με την ΕΠΟ, άρα και αυτονομία στη διαχείριση της νέας πραγματικότητας ονόματι «επαγγελματική διαιτησία». Άρα στην σύνταξη από την ίδια ,χωρίς υποδείξεις-επιρροές, του κανονισμού διαιτησίας αλλά και ανεπηρέαστη επιλογή των διαιτητών. «Όχι» είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ στο πρόσωπο του Κλάτενμπεργκ, -γνωστή ως σήμερα η διαφωνία με την, υπό τον Βαγγέλη Μαρινάκη, διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Ο κ. Μαρινάκης τόνιζε «επικεφαλής μόνο ο Κλάτενμπεργκ!» και τελικά πέρασε ο λόγος της ΕΠΟ. Ο εκλεκτός επικεφαλής της ΕΠΟ είναι, αντί του Κλάτεμπεργκ, άλλος «αρχιδιαιτητής» όπως ονομάζεται η ιδιότητά τους, ο Στίβ Μπένετ.

Η Λίγκα-Μαρινάκης ίδρυσε στις 29 Σεπτεμβρίου οργανισμό ονόματι «Επαγγελματική Διαιτησία Ποδοσφαίρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» με πολυδαίδαλες διαδικασίες (και διαφωνίες) αντί να βασιλεύει η, προσδοκόμενη από τον κοινό νου, κοινή γλώσσα αν βέβαια το κοινό ζητούμενο ήταν μόνο η ανασύσταση της επιχείρησης «ελληνικό ποδόσφαιρο».

Αν ήδη μυημένοι ή και αμύητοι γύρω απ' τα ποδοσφαιρικά πράγματα, έχετε πει «καλά, αν αληθινά θέλουν, μέσω της επαγγελματικής διαιτησίας και κάθε άλλου ικανού μέσου, να ξεβρωμίσουν το ποδόσφαιρο μας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κοινός τόπος-συμφωνία;» δίκιο, λοιπόν, θα έχετε. Κι έτσι, η ίδια απορία, ακόμη κι αν ηχεί κοινότυπη, καταδεικνύει την απουσία ενιαίας θέλησης για τον εξαγνισμό και την εύρυθμη θεσμική λειτουργία του ποδοσφαίρου μας, με αντανάκλαση τους στον αγωνιστικό χώρο!

Το παιχνίδι λοιπόν φαντάζει ήδη χαμένο. Υπήρξαν, αντί για σύμπνοια, ακόμη και ακραίες αντιθέσεις στην αρχή της διαδικασίας -όσες είναι ικανές να χρησιμεύσουν ως επιχειρήματα των διαφωνούντων- αν και όταν θεσπιστεί η επαγγελματική διαιτησία. ΕΠΟ και διοργανώτρια αρχή ακόμη φορούν κράνη και φέρουν όπλα σ' έναν πόλεμο με πολιτικό πρόσημο μακριά απ' την ουσία, τον, υποτίθεται υπεράνω οπαδικής ταυτότητας, στόχο να καθαρίσει το ποδόσφαιρο μας, αυτό που προκαλεί την δοκιμαζόμενη κοινωνία μας, παράλληλα απολαμβάνει την ασυλία της λόγω του λαϊκού ερείσματος της μπάλας και των ιδιοτήτων του.

Την-τι θέλουν;     

Το ερώτημα, όμως, δεν είναι μόνο «ποια Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας θ' αναλάβει την θέσπιση της Επαγγελματικής Διαιτησίας;» αλλά και «τι εννοούν όταν λένε «Επαγγελματική Διαιτησία»; Το υπουργείο αθλητισμού, και όχι μόνο, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα «το αγγλικό πρότυπο επαγγελματικής διαιτησίας». Πρόκειται για σύγκριση-αντιπαραβολή ανόμοιων μεγεθών! Την αγγλική επαγγελματική διαιτησία συγκροτεί τριμελής (!) ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρεία, -«Professional Game Match Limited» (“PGMOL”) η επωνυμία της- χωρίς μετόχους, με μόνους χρηματοδότες τα ίδια τρία μέλη! Με σκοπό της τον ορισμό διαιτητών στα παιχνίδια όλων των εθνικών κατηγοριών και την εκπαίδευση νέων διαιτητών, έχει σήμερα στις τάξεις της 117 διαιτητές, 177 βοηθούς-επόπτες, απ' τους οποίους οι 79 απασχολούνται με την διαιτησία «full time»-αποκλειστική-αληθινά επαγγελματική απασχόληση! Κάθε παιχνίδι επανεξετάζεται για την πιστή τήρηση των κανονισμών (!). Υπάρχει ομάδα με στελέχη της πρώην ποδοσφαιριστές, προπονητές, με όσους αξιολογούν την απόδοση του διαιτητή μετά από κάθε παιχνίδι ενώ οι ίδιοι οι διαιτητές έχουν δικαίωμα να εκφράσουν αντιρρήσεις στο τελικό συμπέρασμα της ίδιας επιτροπής αξιολόγησης.

Φύση και θέση «επαγγελματική διαιτησία» λοιπόν η αγγλική. Με διαδικασίες (ενδεικτική και όχι πλήρης η προηγούμενη αναφορά στις συνθήκες λειτουργίας της), που φαντάζουν υπερσύγχρονες, απρόσιτες στο πρωτόγονο-άγριο επαγγελματικό (;) ποδόσφαιρο της χώρας μας. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι τι επαγγελματική διαιτησία θέλουμε αλλά αν αλήθεια την θέλουμε…    
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Μάθετε από την ταπεινότητα μας!»
Διακόπτεται λοιπόν το πρωτάθλημα λόγω Εθνικής… Μακάρι να το διέκοπταν, ναι από τώρα δεύτερη αγωνιστική, λόγω…ανάγκης, επίσης εθνικής-ποδοσφαιρικής, ανασύστασης!
«Μάθετε από την ταπεινότητα μας!»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
H βία της «κάρτας φιλάθλου»
Γιατί, αλήθεια, να μην είναι συνοπτική διαδικασία η θέσπιση της κάρτας φιλάθλου; Κυρίως οι γονείς σάς φωνάζουν «Τελειώνετε!» και δεν θέλουν να βρεθούν κοντά σε νέα αναβολή, πόσο μάλλον στην απόσυρση του μέτρου...
H βία της «κάρτας φιλάθλου»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Βαρκελώνη μονολογεί...
Μονολογούν «Vamos Diego Desde El Cielo» στην κοινή πρωτεύουσα Μαραντόνα-Μέσι… Βαρκελώνη! «Πάντα δικοί μας και οι δύο, Καταλανοί!»
Η Βαρκελώνη μονολογεί...
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
«Αποστολή, η αγάπη!»
Δεν περιορίζονται οι αναφορές των Ισπανών και όχι μόνο στα αυτονόητα «μπράβο!» προς τον διαιτητή ποδοσφαίρου Κάρλος ντελ Θέρο Γράντε.
«Αποστολή, η αγάπη!»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εχθροί της ανάπτυξης…
Βασίλειο η ποδοσφαιρική Βαβέλ του καιροσκοπισμού… Στα βράχια πέφτει η ιδέα Δημητρίου για «υποχρεωτική συμμετοχή τεσσάρων Ελλήνων στις ενδεκάδες»
Εχθροί της ανάπτυξης…
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το…φρούτο μας!
Είτε tapes κίτρινου χρώματος, είτε μπανάνες έβγαλε από τις κάλτσες του ο Μπρούνο Γκάμα, μικρή σημασία έχει… Μεγαλύτερη σημασία έχει ο σαφής...
Το…φρούτο μας!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας