• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    17°C 16.1°C / 19.2°C
    3 BF
    51%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    14°C 12.0°C / 18.5°C
    2 BF
    56%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    15°C 14.9°C / 17.0°C
    3 BF
    72%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.9°C / 11.1°C
    1 BF
    72%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.5°C / 13.9°C
    3 BF
    72%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    15°C 14.8°C / 18.0°C
    1 BF
    59%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    14°C 11.2°C / 14.4°C
    0 BF
    33%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    16°C 16.3°C / 16.3°C
    1 BF
    54%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    18°C 16.0°C / 18.0°C
    2 BF
    47%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    3 BF
    58%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.8°C / 17.4°C
    3 BF
    59%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    17°C 16.7°C / 17.3°C
    2 BF
    63%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 15.9°C
    2 BF
    77%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.9°C / 16.8°C
    0 BF
    51%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    19°C 17.5°C / 19.9°C
    1 BF
    45%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    14°C 13.8°C / 14.8°C
    2 BF
    31%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    19°C 16.6°C / 19.4°C
    1 BF
    36%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.3°C / 13.8°C
    2 BF
    63%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    16°C 12.7°C / 15.5°C
    2 BF
    61%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    13°C 13.3°C / 13.3°C
    2 BF
    59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρέπει οι εταιρείες να βάλουν πλάτη σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται;

  • A-
  • A+

Πολίτες και επιχειρήσεις στην Ευρώπη δοκιμάζονται από τεράστιες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα υγρά ή αέρια καύσιμα που παράγουν και εμπορεύονται εταιρείες πετρελαιοειδών και… traders στα χρηματιστήρια, με άμεσες επιπτώσεις στο κόστος ζωής και στο κόστος παραγωγής – την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν και εμπορεύονται χονδρικά ενέργεια απολαμβάνουν δυσθεώρητα ουρανοκατέβατα κέρδη.

Αυτονόητη η στήριξη των κυβερνήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με επιβάρυνση των προϋπολογισμών, αλλά δεν αρκεί. Για να ελαφρύνουν αυτό το βάρος, αρκετές κυβερνήσεις στρέφονται στην ειδική φορολόγηση «αλληλεγγύης» στις ενεργειακές εταιρείες (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ.) με διάφορες μεθοδολογίες. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε μεν η φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών στην ηλεκτρική ενέργεια με 90% (έστω και με αμφισβητούμενη μεθοδολογία), αλλά… λεφτά δεν είδε ο προϋπολογισμός ακόμη.

Τις τελευταίες εβδομάδες η συζήτηση στην Ε.Ε. έχει στραφεί και στη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών» των εταιρειών πετρελαιοειδών, με αρχική εισήγηση για συντελεστή 33% (τουλάχιστον). Η σχετική διαβούλευση είναι σε εξέλιξη, με ποσοστά ή χρονικά περιθώρια να αλλάζουν συνεχώς και δημόσιες δηλώσεις που… ανοίγουν την ψαλίδα.

Δύο χαρακτηριστικές αντιδράσεις, από τα δύο άκρα, των επικεφαλής (α) ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως (Shell) που απολογείται τόσο στους μετόχους όσο και στην κοινωνία που του επιτρέπει να λειτουργεί και (β) ενός περιφερειακού ισχυρού ομίλου μεγάλης για τα ελληνικά δεδομένα εταιρείας διύλισης (ΕΛΠΕ/HelleniQ Energy), στην οποία η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό ρυθμιστικό ποσοστό.

BEN VAN BEURDEN, διευθύνων σύμβουλος Shell:

Καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αγωνίζονται με τις υπερβολικά υψηλές τιμές της ενέργειας, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, λέει πως οι ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να αποδεχτούν ότι οι απροσδόκητοι φόροι είναι «αναπόφευκτοι».

«Δεν μπορείτε να έχετε μια αγορά που να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο που […] θα βλάψει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας», δήλωσε ο Van Beurden στο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο. «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση [...] που θα έχει ως αποτέλεσμα την προστασία των φτωχότερων», είπε. «Αυτό […] μπορεί τότε να σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογούν τους ανθρώπους σε αυτό το δωμάτιο για να το πληρώσουν».

Ο Van Beurden αναγνώρισε ότι μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να γίνει «έξυπνα» ή «όχι τόσο έξυπνα». Αλλά, στο τέλος της ημέρας, βλέπει τους πρόσθετους φόρους στον κλάδο του ως μια «κοινωνική πραγματικότητα» που είναι «αναπόφευκτη» [Πηγή: Shell CEO: Windfall Profit Taxes “Inevitable” | Energy Intelligence].

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΑΜΙΣΙΗΣ, διευθύνων σύμβουλος ΕΛΠΕ (HelleniQ Energy):

«Κατασκεύασμα που δεν έχει κάποιο ηθικό ή νομικό έρεισμα» χαρακτήρισε το μέτρο ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, τονίζοντας με έμφαση μάλιστα ότι ο κλάδος θα το πολεμήσει πανευρωπαϊκά. Τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, σύμφωνα με τον ίδιο, των HelleniQ Energy –μετά και την έγκριση της νέας εταιρικής ταυτότητας χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ– και Motor Oil έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους στην ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να στηριχθούν και σε μια λογική αγοράς (Δηλώσεις στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας των ΕΛΠΕ).

Στη μία δήλωση είναι προφανές ότι, σε συνθήκες κρίσης, δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να αφήνουν τα πάντα στις δυνάμεις της αγοράς και χρειάζεται να στηριχθούν οι πολίτες (και οι επιχειρήσεις) έστω και με την έκτακτη φορολόγηση των ιδιαίτερα μεγάλων κερδών. Η άλλη προσέγγιση στηρίζεται στη «λογική της αγοράς» και αντιδρά στη χρηματοδότηση της στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας από τα μεγάλα κέρδη.

Εχει ενδιαφέρον να αναζητήσουμε σε ποιο βαθμό η διαμετρικά διαφορετική αντίδραση των δύο CEO’s σχετίζεται και με το περιβάλλον που δραστηριοποιούνται (δράσεις και παρεμβάσεις κυβερνήσεων διεθνώς σε σχέση με την Ελλάδα) – πολύ περισσότερο αν υπολογιστεί ότι στα ΕΛΠΕ (νυν HelleniQ Energy) το Δημόσιο κατέχει το 35%, διορίζει 4 μέλη στο Δ.Σ. και αντικειμενικά έχει σημαντική επιρροή. Εχει λοιπόν ενδιαφέρον να μάθουμε και αν εκπροσωπεί την κυβέρνηση αυτή η δήλωση.

Η πραγματικότητα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των τεράστιων κερδών των εταιρειών πετρελαιοειδών είναι «ουρανοκατέβατα» (προέρχονται από τις διαστρεβλωμένες συνθήκες της αγοράς). Και η Ε.Ε. έχει προτείνει μεθοδολογία εκτίμησης των σχετικών μεγεθών (πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 4 ετών +20%). Και αυτά τα κέρδη (για όσο διαρκούν) πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, με τον συντελεστή να είναι προς συζήτηση, αφού το 33% που προτείνει η Ε.Ε. είναι το ελάχιστο.

Η στήριξη δεν είναι φορολόγηση κατά τα συνήθη, ώστε να απαιτεί μηχανισμούς συσχέτισης με δραστηριότητες σε συγκεκριμένες περιοχές κ.λπ. αλλά σχετίζεται με την ιδέα «Η κοινωνία δοκιμάζεται – βάλε πλάτη να τη στηρίξεις» (για να μην καταρρεύσει η ζήτηση από αυτούς που σου δίνουν τη δυνατότητα να… υπάρχεις).

Αν δεν στηριχτεί η κοινωνία και η οικονομία σήμερα, μπορεί ένα μεγάλο μέρος της να μην υπάρχει αύριο. Πράγμα που φαίνεται να κατανοεί πολύ καλά ο CEO της Shell (αλλά και μια σειρά πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη και αλλού).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
+343% τα καθαρά κέρδη της HelleniQ Energy/ΕΛΠΕ στο 9μηνο
Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της HelleniQ Energy (τ. ΕΛΠΕ) έδειξε ότι ο κλάδος των διυλιστηρίων στην Ελλάδα συνεχίζει την παραγωγή σημαντικών κερδών και «ουρανοκατέβατων κερδών».
+343% τα καθαρά κέρδη της HelleniQ Energy/ΕΛΠΕ στο 9μηνο
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Περί δημοσιονομικού χώρου και άλλα... αστεία για τα καύσιμα
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις και ελπίζω να τους γνωρίζουν όλους στο οικονομικό επιτελείο.
Περί δημοσιονομικού χώρου και άλλα... αστεία για τα καύσιμα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Σκληρή, πράσινη εποχή
Λοιπόν, πολύ νόστιμο αυτό που είπε ο Δένδιας στο Arab News με τα πετρέλαια και τα αέρια του Αιγαίου. Τον Κυριάκο τον ρώτησε; Μάλλον όχι. Εξ ου και πλάκωσαν μετά οι διευκρινίσεις και οι αποσαφηνίσεις...
Σκληρή, πράσινη εποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη
Η διοίκηση της ΔΕΗ μοιάζει να αγνοεί ή να αδιαφορεί για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας: το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη και τη νέα διεθνή ενεργειακή...
Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Greenpeace: «Αμύθητα κέρδη για τους ενεργειακούς κολοσσούς, κρύο και πείνα για τους φτωχούς»
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με ενεργειακή φτώχεια, ενώ οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και ορυκτού αερίου κατέγραψαν κέρδη 200 δισ....
Greenpeace: «Αμύθητα κέρδη για τους ενεργειακούς κολοσσούς, κρύο και πείνα για τους φτωχούς»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ενεργειακή επάρκεια ή κλιματική αλλαγή
Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να γίνουν πιο ισορροπημένες και πιο δίκαιες. Είναι επιτακτική ανάγκη όσοι ενέχονται στις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή να κάνουν μια παύση και να...
Ενεργειακή επάρκεια ή κλιματική αλλαγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας