• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 26.8°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.6°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 24.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  60%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σας αδικήσαμε, κυρία Μέρκελ

 • A-
 • A+

Ισως τελικά να την έχουμε αδικήσει την Ανγκελα Μέρκελ, γιατί είχε μια σημαντική συμβολή στην πολιτική επιστήμη, παρότι η ίδια δεν σε προϊδέαζε για θεωρητικός τύπος, αλλά για πρακτικός – πιο πρακτικός πεθαίνεις, που λέει και η αγοραία έκφραση. Δεν ξέρω εάν εφηύρε, αλλά σίγουρα καθιέρωσε τον όρο «δημοκρατία συμβατή με την αγορά», δηλαδή μια δημοκρατία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μιας αγοράς-Προκρούστη. Ο,τι περισσεύει από την προκρούστεια δημοκρατία, απλώς... ακρωτηριάζεται. Και αυτό περιλαμβάνει δικαιώματα, κατακτήσεις, συμμετοχή, διάλογο και... αντίλογο.

Η άλλη όψη του νομίσματος αυτής της συμβατής με την αγορά δημοκρατίας είναι ο «αυταρχικός καπιταλισμός», έτσι όπως τον αναλύει στο ομότιτλο βιβλίο του ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Φρανκ Ντέπε. Οπως γράφει χαρακτηριστικά: «Η μεγέθυνση του “κράτους ασφάλειας” είναι μια αντίδραση στην εκδήλωση των κοινωνικών αντιθέσεων και τη φθίνουσα νομιμοποίηση της πολιτικής τάξης ή του “ηγεμονικού μπλοκ”».

Σήμερα βλέπουμε ότι αυτό το «ηγεμονικό μπλοκ» στην Ελλάδα έχει φθαρεί τόσο πολύ που καταφεύγει σε ένα είδος «πειθαρχικού νεοφιλελευθερισμού»: πανεπιστημιακή αστυνομία, δικαστική αστυνομία, άγρια καταστολή κοινωνικών αντιδράσεων, σύστημα παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων εποπτευόμενο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, συλλήψεις συνδικαλιστών και πάει λέγοντας.

Στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αλλά και μετά, δίπλα στις κλασικές εξουσίες –εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική– αλλά και στην τέταρτη, αυτή του ελέγχου από τα ΜΜΕ, εγκαθιδρύθηκε και μια πέμπτη, αυτή των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οπως λέει ο Ντέπε, «αυτές οι αγορές διαθέτουν την εξουσία να “διορθώνουν πάραυτα τις λάθος επιλογές” των οργάνων που αποφασίζουν σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο».

Στη χώρα μας τα φαινόμενα αυτά συνοδεύονται και από ένα πλέγμα διαφθοράς με επίκεντρο τα υπουργεία και τις κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις, αφού οι απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς, οι στρατιές των μετακλητών και τα «γραμμάτια» σε ιδιωτικά συμφέροντα έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Βιώνουμε μια διαδικασία απο-δημοκρατικοποίησης χωρίς προηγούμενο.

Η Παιδεία γίνεται όλο και πιο ταξική με άπειρους φραγμούς για τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες ωθούνται να γίνουν βορά στην απληστία των σχολαρχών και των κολεγιαρχών. Στην Υγεία ψαλιδίζεται διαρκώς το ΕΣΥ προς όφελος των κλινικαρχών και των Διαγνωστικών Κέντρων. Στα ασφαλιστικά ταμεία μπαίνουν από το παράθυρο ιδιώτες, δήθεν για τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ φιλέτα του Δημοσίου ξεπουλιούνται στους ιδιώτες «επενδυτές» έναντι πινακίου φακής.

Τέλος, τα ΜΜΕ εξαγοράζονται και «μπουκώνονται» με κρατικό χρήμα για να παραποιούν, να αλλοιώνουν, να αποκρύπτουν ειδήσεις και να διαδίδουν το κυβερνητικό αφήγημα, το οποίο συνοψίζεται σε ένα επαναλαμβανόμενο «μάντρα»: Ο πρωθυπουργός είναι ένα δώρο για την Ελλάδα και σαν άλλος Μωυσής έχει προορισμό να μας περάσει από τη θάλασσα των προβλημάτων και να μας οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας.

Τι άλλο διαδίδουν για το παντεσπάνι τους; Οτι η αντιπολίτευση υπονομεύει το έργο του θεόσταλτου ηγέτη, ότι σαμποτάρει κάθε προσπάθεια να βγει η Ελλάδα από τη μιζέρια και τις «αγκυλώσεις του παρελθόντος», εάν δεν παίζει και τον ρόλο της πέμπτης φάλαγγας υπέρ ξένων συμφερόντων που δεν κατονομάζονται.

Ο Φρανκ Ντέπε μάς προειδοποιεί ότι η Αριστερά πρέπει να δώσει αγώνες για τη δημοκρατία, «η οποία δεν μπορεί να επανιδρυθεί, παρά μόνο μετά την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχικού καπιταλισμού και τη διεθνή αλληλεγγύη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Η τρόικα με φτερά αγγέλου
Ηταν το ΝΑΤΟ εκείνο που μας εξοικείωσε τις τελευταίες δεκαετίες με την έννοια των «παράπλευρων απωλειών», δηλαδή των θυμάτων μεταξύ των αμάχων που έβρισκαν τον θάνατο από τις βόμβες με τις οποίες φιλοδωρούσαν...
Η τρόικα με φτερά αγγέλου
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το «δικαίωμα» στη διαφθορά και ο καπιταλισμός
Οι συνεχόμενες διαρροές εγγράφων που αποκαλύπτουν τη γενικευμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των πλουσίων και των επιχειρήσεων είναι καταιγιστικές τα τελευταία χρόνια.
Το «δικαίωμα» στη διαφθορά και ο καπιταλισμός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μπορούμε;
Η επιτυχία του νεοφιλελευθερισμού συνίσταται στο ότι δημιούργησε μια κοινωνική πραγματικότητα που φαντάζει χωρίς εναλλακτική στα μάτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η κοινωνία μοιάζει να προχωρά λόγω αδράνειας,...
Μπορούμε;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η ευτυχία για την άρχουσα τάξη και τους μπιστικούς της
Αν κρίνω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τα ποσά που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τους...
Η ευτυχία για την άρχουσα τάξη και τους μπιστικούς της
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Αριστερά ακούει;
Η τυφλότητα των πολιτικών ελίτ οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό και όποιος δεν το βλέπει αυτό μάλλον εθελοτυφλεί. Οι ηθικές επιλογές είναι μπροστά μας και θα διαμορφώσουν τον κόσμο που έρχεται
Η Αριστερά ακούει;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας