• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 14.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 11.1°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  3 BF
  48%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συγγένειες υπάρχουν. Βούληση για συνεννόηση;

 • A-
 • A+

Το βασικό επιχείρημα που καταθέτουν όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να έχουμε ισχυρές και αυτοδύναμες (μονοκομματικές) κυβερνήσεις είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα διαλόγου, όπως έχουν άλλες χώρες της Ευρώπης όπου υπάρχουν συμμαχικές κυβερνήσεις και λειτουργούν χωρίς πολλά προβλήματα συνεννόησης. Συναφές με αυτό είναι και το επιχείρημα ότι οι ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις εφαρμόζουν το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκαν και δεν αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις και συμβιβασμούς ή να υποκύπτουν σε εκβιασμούς, όπως συμβαίνει στις κυβερνήσεις συνεργασίας όπου συμμετέχουν κόμματα με διαφορετικές γραμμές και διαφορετικές επιδιώξεις. Αυτό το συνεχές δούναι και λαβείν που υπάρχει ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους ακυρώνει στην πράξη κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια και προκαλεί φαινόμενα αστάθειας, που δεν μπορεί η Ελλάδα να διαχειριστεί, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση με τόσα προβλήματα ανοιχτά (ακρίβεια, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση) και την τουρκική επιθετικότητα σε έξαρση.

Συνεπώς το αγαθό που πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί είναι η πολιτική σταθερότητα. Και η πολιτική σταθερότητα εξασφαλίζεται μόνο αν έχουμε ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οχι όμως όποια κι όποια, αλλά του κόμματος των ιδιοκτητών της χώρας. Οπότε όσοι (-ες) προβληματίζεστε για τις χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης, όσοι είστε απογοητευμένοι γιατί δεν είδατε να γίνονται όσα σας είχαν υποσχεθεί και θέλετε να τιμωρήσετε αυτούς που σας παραπλάνησαν και φλερτάρετε είτε με την αποχή, είτε με τις κάλπες μικρότερων κομμάτων, είτε ακόμη χειρότερα περνάει από το μυαλό σας να υποστηρίξετε τους προηγούμενους, ξανασκεφτείτε το και κάντε αυτό που πρέπει για να μην μπλέξουμε σε περιπέτειες.

Μια πρώτη απάντηση στο γενικό επιχείρημα θα μπορούσε να είναι ότι την Ελλάδα την περίοδο της μεταπολίτευσης είχαμε ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις έκαναν κουμάντο στην οικονομία. Ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις άλωσαν το κράτος. Ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις οργάνωσαν τα εκτεταμένα πελατειακά δίκτυα. Ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν θα στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις διόρισαν κόσμο και κοσμάκη και έφτιαξαν κομματικούς στρατούς. Ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις χειραγώγησαν τη Δικαιοσύνη.

Ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις διασπάθισαν δημόσιο χρήμα. Ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις μπλέχτηκαν σε σκάνδαλα που ταλαιπώρησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα. Ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις εγκατέλειψαν τις δεσμεύσεις τους, επικαλούμενες άλλοτε την κακή συγκυρία, άλλοτε εξωτερικούς παράγοντες, άλλοτε τους πολιτικούς αντιπάλους τους που δημαγωγούσαν και δημιουργούσαν τοξικό κλίμα. Ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις ευνόησαν τον παρασιτισμό και τη φοροδιαφυγή και στελέχη τους φιγουράρουν σε περίοπτες θέσεις στις λίστες των φορολογικών παραδείσων. Επί ισχυρών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων απογειώθηκαν τα χρέη των κομμάτων του συναινετικού δικομματισμού. Ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση άφησε να της ξεφύγουν όλα τα οικονομικά μεγέθη. Ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση έφερε το μνημόνιο.

Οι λίγες εξαιρέσεις με κυβερνήσεις συνεργασίας που είχαμε την περίοδο της μεταπολίτευσης προέκυψαν εξ ανάγκης. Μονοθεματική η κυβέρνηση Τζαννετάκη, περιορισμένης διάρκειας η οικουμενική Ζολώτα, με απαίτηση των δανειστών η κυβέρνηση Παπαδήμου και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, υποχρεωτική γιατί δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος εταίρος η παράταιρη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Αυτό που δεν έχουμε δει ακόμη είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικής συμφωνίας η οποία δεν θα είναι στο πόδι, μόνο και μόνο για να μην ξαναγίνουν εκλογές. Το θέμα είναι αν τα κόμματα θέλουν να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου. Συγγένειες ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου υπάρχουν. Η Ν.Δ. και η «Ελληνική Λύση» ανήκουν στην ίδια παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 μπορούν να βρουν σημεία επαφής.


Ανάγωγα

Το μόνο κόμμα που δεν ασχολείται με τον χρόνο των εκλογών –δηλώνει πάντοτε έτοιμο–, με το ποια κυβέρνηση θα προκύψει, αν θα είναι συνεργασίας ή μονοκομματική, είναι το ΚΚΕ.

Αλλωστε, έχει χαρακτηρίσει όλα τα κόμματα «εφεδρείες του συστήματος». Οπότε δεν το απασχολούν τέτοιες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κενός πεποιθήσεων, οπορτουνιστής χωρίς μέτρο
Πολύ αυστηροί είμαστε με τον πρωθυπουργό που αποχώρησε από τη Βουλή. Αυτό που έκανε δεν ήταν άτακτη φυγή, όπως λένε διάφοροι εμπαθείς, ήταν «νικηφόρα υποχώρηση». Αμέ.
Κενός πεποιθήσεων, οπορτουνιστής χωρίς μέτρο
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πιθανά, απίθανα και σχέδια στο παρασκήνιο
Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, επιμένουν όμως και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης (προφανώς αξιοποιώντας πληροφορίες από παράγοντες της κυβέρνησης) ότι οι εκλογές θα γίνουν...
Πιθανά, απίθανα και σχέδια στο παρασκήνιο
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μπλέξανε οι γραμμές τους...
Αν προσπαθήσετε να καταλάβετε τι ακριβώς επιδιώκουν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης για το πρόβλημα της χώρας, είναι βέβαιο πως δεν θα βγάλετε άκρη. Και η κυβέρνηση; Φλυαρία και μάλιστα ανεστίαστη. «Θα...
Μπλέξανε οι γραμμές τους...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στη βάση θα δώσει τη μάχη
Συνωστισμός μεγάλος στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκατοντάδες υποψήφιοι μάχονται για μια θέση στις λίστες. Η ηγεσία ανακοίνωσε έναν κώδικα δεοντολογίας, ωστόσο πρέπει να αποφασίσει ποιους θα προκρίνει και ποιους θα κόψει. Δεν...
Στη βάση θα δώσει τη μάχη
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κομμουνιστές, άθεοι και απάτριδες
Σε κανένα κόμμα εξουσίας δεν αρέσει η ήττα στις εκλογές. Οταν χάνουν στις κάλπες, δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι η θητεία τους δεν ήταν και τόσο καλή και θεωρούν ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί τους...
Κομμουνιστές, άθεοι και απάτριδες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τώρα η συζήτηση, όχι μετά τις κάλπες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι ο στόχος του κόμματός του είναι η αυτοδυναμία. Είτε στις πρώτες εκλογές (αδύνατο), είτε στις δεύτερες εκλογές (δύσκολο), είτε στις τρίτες εκλογές τις οποίες δεν έχει...
Τώρα η συζήτηση, όχι μετά τις κάλπες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας