• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 33.2°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 33.8°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.0°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.3°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 30.0°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ζώα μιλούν και ας μην τα ακούμε

 • A-
 • A+

«Οταν σπούδαζα φιλοσοφία, εξεπλάγην από τη σχεδόν παντελή απουσία των ζώων από τη δυτική φιλοσοφική παράδοση. Η σκέψη θεωρείται ανέκαθεν μια δραστηριότητα των ανθρώπων για τους ανθρώπους. Αυτό όμως αλλάζει. Σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο για τα ζώα, ειδικά στην ηθική και πρόσφατα στην πολιτική φιλοσοφία». Με αυτά τα λόγια εισάγει το βιβλίο της «Οι γλώσσες των ζώων» (Εκδόσεις Καστανιώτη) η Ολλανδή φιλόσοφος και συγγραφέας Εύα Μέιερ. Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο γενικά για τα ζώα και τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους, αλλά για ένα έργο που, με στέρεα επιχειρήματα και δεδομένα της γλωσσολογίας, της ψυχολογίας, της ηθολογίας, της ζωολογίας και των νευροεπιστημών, αποδεικνύει ότι τα ζώα μιλούν διάφορες γλώσσες και ότι εναπόκειται σε εμάς να τις «ακούσουμε».

Σκύλοι, γάτες, δελφίνια, φάλαινες, πουλιά, ελέφαντες, μέλισσες, άλογα και πλείστα άλλα ζώα μιλούν, κατανοούν και επικοινωνούν μεταξύ τους με τρόπους που τις περισσότερες φορές μας διαφεύγουν, αλλά αυτό δεν κάνει τις γλώσσες τους λιγότερο γλώσσες. Μάλιστα σε ορισμένα είδη διακρίνεται και κάποιου είδους «γραμματική» και «συντακτικό», τα οποία μένει να μελετηθούν ενδελεχώς, εάν οι άνθρωποι θέλουμε να «επικοινωνήσουμε» μαζί τους, όσο αυτό είναι εφικτό.

Η επικοινωνία μεταξύ των ζώων είναι πολύ πιο σύνθετη απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα και «μάλιστα κάποια χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένα είδη αντιστοιχούν στην ανθρώπινη γλώσσα». Η συγγραφέας τονίζει ότι «οι ορισμοί της γλώσσας όπως έχουν τεθεί από τους ανθρώπους θα ευνοούν πάντα τους ανθρώπους, οπότε θα έπρεπε να περιλάβουμε και άλλα χαρακτηριστικά όταν σκεφτόμαστε τις γλώσσες των ζώων».

Ο βασικότερος λόγος που οι άνθρωποι δεν έχουμε επικοινωνήσει με τα ζώα -εκτός εκείνων που έχουν κατοικίδια, οπότε ξέρουν ότι αυτά ΚΑΙ «μιλούν», ΚΑΙ παίζουν, ΚΑΙ διαθέτουν «χιούμορ»- είναι η αντίληψή (ψευδαίσθησή) μας ότι αποτελούμε την «κορωνίδα της Δημιουργίας» και ότι έχουμε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της δικαιοσύνης. Αυτό βέβαια δεν μας εμποδίζει να εκμεταλλευόμαστε, να κακοποιούμε και να μακελεύουμε όλα τα υπόλοιπα είδη προς όφελός μας.

Η συγγραφέας τονίζει πως οι πιο πρόσφατες μελέτες μάς δείχνουν ότι οι γλώσσες που χρησιμοποιούν τα ζώα έχουν πολλές φορές σύνθετη δομή, ότι μπορεί «να είναι συμβολικές και αφηρημένες και να αναφέρονται σε καταστάσεις του παρελθόντος ή του μέλλοντος».

Η Μέιερ υποστηρίζει ότι «η γλώσσα είναι πολύ ευρύτερη και πλουσιότερη απ’ ό,τι νομίζαμε και ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι τρόποι ουσιαστικής έκφρασης πέρα από τις ανθρώπινες λέξεις». Μας προτρέπει έτσι «αντί να απορρίπτουμε αυτές τις μορφές έκφρασης ως κατώτερες, να μάθουμε για τα άλλα ζώα και για τις εσωτερικές ζωές τους», ενώ καταλήγει λέγοντας πως «για να είναι η γλώσσα των ζώων γλώσσα, δεν χρειάζεται αυτά να μάθουν κάτι καινούργιο, αλλά εμείς πρέπει να τα δούμε διαφορετικά».

Με τα υπόλοιπα ζώα μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη και κάθε είδος άγριας ζωής που χάνεται για τη βιοποικιλότητα είναι μια αναντικατάστατη απώλεια και ταυτόχρονα ένα βήμα πιο κοντά στη χωρίς γυρισμό ανατροπή της ισορροπίας των οικοσυστημάτων. Ο συνδυασμός κλιματικής αλλαγής και καταστροφής της βιοποικιλότητας είναι σήμερα η μέγιστη απειλή για την ανθρωπότητα και ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις μελλοντικές γενιές. Το να καταλάβουμε τα ζώα και τις γλώσσες τους σημαίνει να τα αγαπήσουμε όσο και τα παιδιά μας. Είναι το μέλλον, είναι η ισορροπία, ψυχική και σωματική!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα ζώα είναι ο ηθικός μας καθρέφτης
Υπάρχουν βιβλία που παρά τη μικρή τους έκταση έχουν τεράστια σημασία για την πληροφόρηση, την ενημέρωση, αλλά και τη γνώση. Ενα απ’ αυτά είναι και το βιβλίο «Τα ζώα και εμείς» της Ελλης Βιντιάδη.
Τα ζώα είναι ο ηθικός μας καθρέφτης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τι γυρεύει ο Μαρξ στο «Ουφάδικο»;
Ενα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας -και όχι μόνο- αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στα βιντεοπαιχνίδια και στο διαδικτυακό παίξιμο. Αυτό από μόνο του καθιστά το φαινόμενο άξιο προσοχής, ανάλυσης και...
Τι γυρεύει ο Μαρξ στο «Ουφάδικο»;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Στον ιστό της αράχνης
Στο μυθιστόρημά του «Η λίγκα των ευγενών αγροίκων» ο Αχιλλέας Φακατσέλης περιγράφει τις μικρότητες, τους συμβιβασμούς και τα δίκτυα των πελατειακών σχέσεων που στήθηκαν από το κράτος των νικητών, δηλαδή της...
Στον ιστό της αράχνης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Ετσι τους κάνουμε πόλεμο»
Τρεις διαφορετικές ιστορίες με ζώα, όλες γροθιά στο στομάχι. Η επιστήμη στα χειρότερά της. Αυτό είναι το περιεχόμενο του εξαιρετικού βιβλίου ενός τεχνίτη της γραφής, του Γάλλου Ζοζέφ Αντράς, «Ετσι τους κάνουμε...
«Ετσι τους κάνουμε πόλεμο»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μπορούμε να αλλάξουμε δρόμο;
Τα 15 μαθήματα του κορονοϊού μέσα από το νέο βιβλίο του αιωνόβιου φιλοσόφου και κοινωνιολόγου Εντγκάρ Μορέν που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και στην Ελλάδα.
Μπορούμε να αλλάξουμε δρόμο;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Βιοεξουσία και νεκροπολιτική
Στο δοκίμιό του ο Καμερουνέζος φιλόσοφος, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, τονίζει ότι στη διάρκειά της οι κυβερνήσεις ουσιαστικά αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
Βιοεξουσία και νεκροπολιτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας