• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -0.7°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.6°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.7°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  7 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ζώα μιλούν και ας μην τα ακούμε

 • A-
 • A+

«Οταν σπούδαζα φιλοσοφία, εξεπλάγην από τη σχεδόν παντελή απουσία των ζώων από τη δυτική φιλοσοφική παράδοση. Η σκέψη θεωρείται ανέκαθεν μια δραστηριότητα των ανθρώπων για τους ανθρώπους. Αυτό όμως αλλάζει. Σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο για τα ζώα, ειδικά στην ηθική και πρόσφατα στην πολιτική φιλοσοφία». Με αυτά τα λόγια εισάγει το βιβλίο της «Οι γλώσσες των ζώων» (Εκδόσεις Καστανιώτη) η Ολλανδή φιλόσοφος και συγγραφέας Εύα Μέιερ. Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο γενικά για τα ζώα και τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους, αλλά για ένα έργο που, με στέρεα επιχειρήματα και δεδομένα της γλωσσολογίας, της ψυχολογίας, της ηθολογίας, της ζωολογίας και των νευροεπιστημών, αποδεικνύει ότι τα ζώα μιλούν διάφορες γλώσσες και ότι εναπόκειται σε εμάς να τις «ακούσουμε».

Σκύλοι, γάτες, δελφίνια, φάλαινες, πουλιά, ελέφαντες, μέλισσες, άλογα και πλείστα άλλα ζώα μιλούν, κατανοούν και επικοινωνούν μεταξύ τους με τρόπους που τις περισσότερες φορές μας διαφεύγουν, αλλά αυτό δεν κάνει τις γλώσσες τους λιγότερο γλώσσες. Μάλιστα σε ορισμένα είδη διακρίνεται και κάποιου είδους «γραμματική» και «συντακτικό», τα οποία μένει να μελετηθούν ενδελεχώς, εάν οι άνθρωποι θέλουμε να «επικοινωνήσουμε» μαζί τους, όσο αυτό είναι εφικτό.

Η επικοινωνία μεταξύ των ζώων είναι πολύ πιο σύνθετη απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα και «μάλιστα κάποια χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένα είδη αντιστοιχούν στην ανθρώπινη γλώσσα». Η συγγραφέας τονίζει ότι «οι ορισμοί της γλώσσας όπως έχουν τεθεί από τους ανθρώπους θα ευνοούν πάντα τους ανθρώπους, οπότε θα έπρεπε να περιλάβουμε και άλλα χαρακτηριστικά όταν σκεφτόμαστε τις γλώσσες των ζώων».

Ο βασικότερος λόγος που οι άνθρωποι δεν έχουμε επικοινωνήσει με τα ζώα -εκτός εκείνων που έχουν κατοικίδια, οπότε ξέρουν ότι αυτά ΚΑΙ «μιλούν», ΚΑΙ παίζουν, ΚΑΙ διαθέτουν «χιούμορ»- είναι η αντίληψή (ψευδαίσθησή) μας ότι αποτελούμε την «κορωνίδα της Δημιουργίας» και ότι έχουμε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της δικαιοσύνης. Αυτό βέβαια δεν μας εμποδίζει να εκμεταλλευόμαστε, να κακοποιούμε και να μακελεύουμε όλα τα υπόλοιπα είδη προς όφελός μας.

Η συγγραφέας τονίζει πως οι πιο πρόσφατες μελέτες μάς δείχνουν ότι οι γλώσσες που χρησιμοποιούν τα ζώα έχουν πολλές φορές σύνθετη δομή, ότι μπορεί «να είναι συμβολικές και αφηρημένες και να αναφέρονται σε καταστάσεις του παρελθόντος ή του μέλλοντος».

Η Μέιερ υποστηρίζει ότι «η γλώσσα είναι πολύ ευρύτερη και πλουσιότερη απ’ ό,τι νομίζαμε και ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι τρόποι ουσιαστικής έκφρασης πέρα από τις ανθρώπινες λέξεις». Μας προτρέπει έτσι «αντί να απορρίπτουμε αυτές τις μορφές έκφρασης ως κατώτερες, να μάθουμε για τα άλλα ζώα και για τις εσωτερικές ζωές τους», ενώ καταλήγει λέγοντας πως «για να είναι η γλώσσα των ζώων γλώσσα, δεν χρειάζεται αυτά να μάθουν κάτι καινούργιο, αλλά εμείς πρέπει να τα δούμε διαφορετικά».

Με τα υπόλοιπα ζώα μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη και κάθε είδος άγριας ζωής που χάνεται για τη βιοποικιλότητα είναι μια αναντικατάστατη απώλεια και ταυτόχρονα ένα βήμα πιο κοντά στη χωρίς γυρισμό ανατροπή της ισορροπίας των οικοσυστημάτων. Ο συνδυασμός κλιματικής αλλαγής και καταστροφής της βιοποικιλότητας είναι σήμερα η μέγιστη απειλή για την ανθρωπότητα και ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις μελλοντικές γενιές. Το να καταλάβουμε τα ζώα και τις γλώσσες τους σημαίνει να τα αγαπήσουμε όσο και τα παιδιά μας. Είναι το μέλλον, είναι η ισορροπία, ψυχική και σωματική!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα ζώα είναι ο ηθικός μας καθρέφτης
Υπάρχουν βιβλία που παρά τη μικρή τους έκταση έχουν τεράστια σημασία για την πληροφόρηση, την ενημέρωση, αλλά και τη γνώση. Ενα απ’ αυτά είναι και το βιβλίο «Τα ζώα και εμείς» της Ελλης Βιντιάδη.
Τα ζώα είναι ο ηθικός μας καθρέφτης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θαυμάζειν, απορείν και φιλοσοφείν
Υπάρχουν βιβλία στα οποία ο συγγραφέας σου προσφέρει τα καθαρά «ψήγματα χρυσού» που υπάρχουν στο διαχρονικό ποτάμι της ανθρώπινης σοφίας. Ενα από αυτά είναι το βιβλίο του Δημήτρη Χρ. Παπαθανασίου «Απορίες μιας...
Θαυμάζειν, απορείν και φιλοσοφείν
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο αόρατος πόνος που (πρέπει να) γίνεται ορατός
Η βαναυσότητα απέναντι στα μη ανθρώπινα ζώα καλά κρατεί, τόσο στην καθημερινότητα με χιλιάδες περιστατικά, όσο και στη βιομηχανικής κλίμακας κτηνοτροφία, η οποία αποτελεί το όνειδος του πολιτισμού μας.
Ο αόρατος πόνος που (πρέπει να) γίνεται ορατός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το «μακρύ Σάββατο» του Τζορτζ Στάινερ
Τι σημαίνει να είσαι Εβραίος; Tι σημαίνει η Βαβέλ των γλωσσών; Πώς μπορεί κάποιος να προετοιμαστεί για το «μοιραίο», δηλαδή τον θάνατο; Σ’ αυτά και σε άλλα τόσα ερωτήματα απαντά ο Τζορτζ Στάινερ στο βιβλίο του...
Το «μακρύ Σάββατο» του Τζορτζ Στάινερ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Μαύρη Διεθνής, η ODESSA και οι ναζί
Υπάρχουν ορισμένα βιβλία τα οποία σε κάνουν να δεις με εντελώς άλλο μάτι τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Ενα από αυτά είναι και το βιβλίο του ερευνητή Ιταλού δημοσιογράφου Φράνκο Φρακάσι
Η Μαύρη Διεθνής, η ODESSA και οι ναζί
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τι γυρεύει ο Μαρξ στο «Ουφάδικο»;
Ενα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας -και όχι μόνο- αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στα βιντεοπαιχνίδια και στο διαδικτυακό παίξιμο. Αυτό από μόνο του καθιστά το φαινόμενο άξιο προσοχής, ανάλυσης και...
Τι γυρεύει ο Μαρξ στο «Ουφάδικο»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας