• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.0°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  2 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.8°C
  2 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.1°C
  0 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  85%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να μην ξεχάσουμε τον ρομαντισμό του Μάη!

 • A-
 • A+

«Το πνεύμα του ’68 είναι ένα δυνατό ποτό, ένα μεθυστικό μείγμα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο αποτελείται από διάφορα συστατικά. Ενα απ’ αυτά –και όχι το λιγότερο σημαντικό– είναι ο επαναστατικός ρομαντισμός, μια διαμαρτυρία ενάντια στα θεμέλια του σύγχρονου βιομηχανικού/καπιταλιστικού πολιτισμού, του παραγωγισμού και του καταναλωτισμού του. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός υποκειμενικότητας, επιθυμίας και ουτοπίας». Αυτό γράφουν οι Μίκαελ Λεβί και Ρόμπερτ Σάιρε στο βιβλίο τους «Εξέγερση και Μελαγχολία» (Εναλλακτικές Εκδόσεις) και αυτό είναι που μοιράζεται στην ουσία ο γαλλικός Μάης με τον Ρομαντισμό.

Εκείνο όμως που τον διαφοροποιεί είναι ότι δεν «κρίνει το παρόν εν ονόματι του εξιδανικευμένου παρελθόντος», δεν νοσταλγεί αυτό το παρελθόν, αλλά είναι προσανατολισμένος στο μέλλον.

Ο Μάης του ’68 αποτέλεσε μια εφ’ όλης της ύλης κριτική στον αστικό πολιτισμό σε όλες του τις συνιστώσες: επιτέθηκε στον βιομηχανισμό, στην αλλοτρίωση, στον καταναλωτισμό και τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, ενώ διεκδίκησε την άμεση δημοκρατία, τον εργατικό έλεγχο, καθώς και λόγο στο περιεχόμενο της μεταδιδόμενης γνώσης μέσω της Παιδείας. Πρόκειται για ένα πολύμορφο ριζοσπαστικό πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο ο Λεβί ονομάζει «αντιαστικό ρομαντισμό».

Δεν είναι τυχαίο ότι το βάρος στον γαλλικό Μάη πέφτει στη φαντασία, την οποία οι εξεγερμένοι θέλουν να φέρουν στην εξουσία. Ο εργαλειακός ορθολογισμός, η τεχνοκρατία, η κυριαρχία του χρήματος και του εμπορεύματος και η ιδεολογία της αέναης ανάπτυξης και προόδου διατηρούν την κυρίαρχη θέση τους σε πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο, τόσο στον καπιταλιστικό κόσμο όσο και εν μέρει στον «υπαρκτό σοσιαλισμό». Ο Μάης ήταν μια προσπάθεια να ξαναδούμε τον κόσμο από την αρχή και, παρ’ όλο τον ρομαντισμό του, μας ξαναγυρίζει με έναν έμμεσο τρόπο στον Διαφωτισμό του 1750-1760, όπου τέθηκαν εξ αρχής όλα τα ερωτήματα που δεν είχαν τεθεί για καιρό: Πώς ζούμε; Τι παράγουμε; Τι καταναλώνουμε; Ποιες είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους και με το περιβάλλον; Ποια ζωή αξίζει να ζούμε; Πώς συμμετέχουμε στα κοινωνικά δρώμενα; Τι είναι η εξουσία και η αυθεντία;

Φυσικά, όπως κάθε κίνημα έτσι και ο Μάης είχε τους περιορισμούς του και τα όριά του. Η γενιά του ’68 ήταν το αποτέλεσμα του μεταπολεμικού baby boom και η σύγκρουση με τους γονείς τους ήταν λιγότερο δραματική απ’ όσο φαίνεται αρχικά. Στην πραγματικότητα η προηγούμενη γενιά, αυτή του πολέμου, δεν έφερε ουσιαστική αντίσταση και παραχώρησε σχετικά εύκολα τη θέση της στη «λυρική γενιά», όπως την ονομάζει εύστοχα ο Φρανσουά Ρικάρ στο ομώνυμο βιβλίο του (από τις εκδόσεις Μάγμα).

Η κυριαρχία των συναισθημάτων μάλλον, παρά ενός κάποιου πολιτικού προγράμματος, είναι ίσως το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου: άρνηση, οργή, αυτοπεποίθηση, ζεστασιά της εγγύτητας μέσω των κινητοποιήσεων, έξαψη, ενθουσιασμός και χαρά της συμμετοχής.

Η απελευθέρωση της φαντασίας, η ποιητική πρόσληψη του κόσμου μέσω των συνθημάτων της εξέγερσης (τα οποία εμπνέονται από τον σουρεαλισμό) και η αναζήτηση της ουτοπίας («Να είστε ρεαλιστές, να ζητάτε το αδύνατο») συνδέονται και τροφοδοτούνται από τον ρομαντισμό.

Το όποιο σύγχρονο πρόταγμα κοινωνικής αλλαγής προϋποθέτει λογικά και ιστορικά την ενσωμάτωση και υπέρβαση βασικών συνιστωσών της ρομαντικής κριτικής, με ταυτόχρονη απόρριψη των όψεων εκείνων που θα μπορούσαν συμβατικά να χαρακτηριστούν «αντιδραστικές», με την έννοια της επιστροφής στο παρελθόν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το «τέλος» ποιας «αφθονίας» και ποιας «ανεμελιάς» κ. Μακρόν;
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα τους Γάλλους για “τη μεγάλη ανατροπή” που σηματοδοτεί τη φετινή επιστροφή από τις θερινές διακοπές, με “το τέλος της αφθονίας”, “των βεβαιοτήτων” και “της...
Το «τέλος» ποιας «αφθονίας» και ποιας «ανεμελιάς» κ. Μακρόν;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συνιστώσες μιας πορείας
Η μαζικότητα της χθεσινής επετειακής πορείας του Πολυτεχνείου, έστειλαν χθες ένα απλό αλλά σαφές μήνυμα: η επιχειρούμενη μετάλλαξη του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου με βάση τα ανατολικοευρωπαϊκά πρότυπα δεν...
Συνιστώσες μιας πορείας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η ανάγκη για έναν νέο Ρομαντισμό
Ο Ρομαντισμός αποτέλεσε την άλλη όψη του νομίσματος από τον Διαφωτισμό. Εκπροσωπούσε το Υποσυνείδητο και το Συναίσθημα. Αυτός ο Ρομαντισμός μάς χτύπησε πρώτος πολλαπλά καμπανάκια για τις στρεβλώσεις του...
Η ανάγκη για έναν νέο Ρομαντισμό
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Black Friday και «πράσινα άλογα»
Τις τελευταίες ημέρες, όλοι μας δεχόμαστε έναν καταιγισμό διαφημίσεων που αφορά τη λεγόμενη Black Friday, η οποία αποτελεί ίσως την επιτομή του μάρκετινγκ, της αποπλάνησης - παραπλάνησης των καταναλωτών.
Black Friday και «πράσινα άλογα»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ηγεσίες, λαοί και κλιματική κατάρρευση
Το μυαλό των περισσότερων κυβερνήσεων -και πολύ περισσότερο της σημερινής- είναι στους συμβιβασμούς με τα συμφέροντα, με τις εταιρείες και τα πάσης φύσεως λόμπι.
Ηγεσίες, λαοί και κλιματική κατάρρευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Τα γεγονότα αυτά συνιστούν αυτό που λέμε «ιστορικό χρόνο» και ο ιστορικός χρόνος διαστέλλεται και είναι τόσο μακρύς που δεν χωράει στις σύντομες ομιλίες, δεν χωράει ούτε καν στα παραμύθια.
Για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας