• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 4.3°C
  4 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 9.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.4°C
  4 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  6 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.6°C
  3 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.7°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.7°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 1.9°C
  5 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.2°C
  4 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 4.3°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 7.7°C
  5 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.7°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  3 BF
  55%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπροστά στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών

 • A-
 • A+

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου της Γαλλίας είναι γνωστά. Κατά τον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν οι υποψήφιοι Μακρόν και Λεπέν (24 Απριλίου). Οσο διαβάζω τα άρθρα των πολιτικών αναλυτών στον διεθνή Τύπο τόσο περισσότερο προβληματίζομαι. Η σύνοψη των αναλύσεών τους μπορεί να διατυπωθεί με τη φράση «όλα κρέμονται από μια κλωστή» σχετικά με το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Θα επικρατήσει ο Μακρόν ή μήπως θα επιβεβαιωθεί το σενάριο της ακροδεξιάς εκδοχής;

Ας εξετάσουμε όμως τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου (όπως θα κάνουμε και για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου) από μια άλλη σκοπιά. Και αυτή η σκοπιά είναι η πολιτική θεωρία και η φιλοσοφία. Μπορεί σύμφωνα με τις πολιτικές αναλύσεις να κερδίζει ή να ηττάται ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος, αλλά σύμφωνα με την κριτικο-ερμηνευτική πολιτική φιλοσοφία, στον ευρωπαϊκό χώρο (αλλά και στο διεθνές επίπεδο) συντελούνται βαθιές και ριζικές ανατροπές οι οποίες αναφέρονται στην ίδια τη δομή και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος σε συσχέτιση με το αντίστοιχο οικονομικό σύστημα. Οπως συμβαίνουν και ριζικές τομές στην ίδια τη σύσταση της ανθρώπινης συνθήκης.

Δεν σκοπεύω να διατυπώσω γενικές ερμηνευτικές αρχές που υπαγορεύονται από τις υπό διαμόρφωση νέες κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες του εικοστού πρώτου αιώνα. Στόχος μου είναι να κωδικοποιηθούν σε γενικές γραμμές τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών και αναφέρονται πρωτίστως στον ρόλο της πολιτικής στη σύγχρονη πολιτική κοινωνία μας. Αυτά τα πολιτικά συμπεράσματα μπορούμε να τα επεξεργαστούμε σε τρεις τομείς (σε τρεις σφαίρες): στο πολιτικό σύστημα, στο οικονομικό σύστημα και στο ιδεολογικό επίπεδο.

Μια πρώτη και θεμελιώδης ερμηνευτική πρόταση είναι η εξής: οι γαλλικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους επισφράγισαν μια ιστορική εξέλιξη, η οποία έχει ξεκινήσει με την επονομαζόμενη «πτώση του Τείχους». Και σήμερα έπειτα από τριάντα τόσα χρόνια φτάσαμε στο «σημείο μηδέν» της πολιτικής. Με άλλα λόγια επισφραγίστηκε το τέλος του μεταπολεμικού πολιτικού παραδείγματος, του οποίου οι πρώτες αρχές δεν ήταν άλλες από τις αρχές της κομματικής και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Στις γαλλικές εκλογές του 2022 δεν αναμετρήθηκαν τα κόμματα ως ιδεολογικές παρατάξεις, αλλά τεχνοκρατικοί μηχανισμοί ελέγχου των συνειδήσεων των κοινωνικών στρωμάτων.

Από τη μια μεριά είναι ο Μακρόν (εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού συστήματος) και από την άλλη η Λεπέν (νέος εκφραστής του φασισμού). Με απλά λόγια στις γαλλικές εκλογές, οι οποίες μπορούν, από φιλοσοφικής απόψεως, να χαρακτηριστούν «ομοίωμα» εκλογικής διαδικασίας, δεν συμμετέχουν οι κοινωνικές τάξεις, δεν συμμετέχουν τα ουσιώδη στοιχεία και τμήματα της πολιτικής νεωτερικότητας.

Εάν μετατοπιστούμε τώρα στο οικονομικό σύστημα όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι ο οικονομικός παράγοντας από δημιουργός που ήταν της καθημερινής κοινωνικής ζωής μας «μεταμορφώθηκε» σε κυρίαρχο δυνάστη. Το οικονομικό σύστημα διαχείρισης των κοινωνικών ζητημάτων μετατράπηκε σε δεσποτική ηγεμονία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό έγινε, επειδή στις διαμεσολαβήσεις πολιτικής και οικονομικής εξουσίας τελικά το «πρώτο χέρι» απέκτησε η οικονομία, η οποία δεν ελέγχεται πια από την πολιτική.

Αναρωτιόμαστε τώρα όλοι τι σχέση έχουν αυτές οι δικές μου θεωρητικο-πολιτικές αναλύσεις με τις γαλλικές εκλογές. Και όμως όλα όσα θέλω να υποστηρίξω σε θεωρητικο-πολιτικό επίπεδο εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μας. Και ποια είναι αυτά τα πολιτικά δεδομένα; Στο Παρίσι γεννήθηκε η ιδέα της επαναστατικής ανατροπής του παραδοσιακού κόσμου. Μιλάω για την επανάσταση του 1789, την οποία όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται πως την έχουμε λησμονήσει! Σήμερα μπορεί να μην κάνουμε επαναστάσεις, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να αναστοχαζόμαστε! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως εάν η γαλλική πολιτική κοινωνία συνεχίσει την πολιτική πορεία της κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα με τους όρους της τεχνοκρατικής αναμέτρησης τύπου Μακρόν ή Λεπέν, ύστερα από μια πενταετία θα έχει καταρρεύσει. Και μαζί της ολόκληρος ο κόσμος ως συνείδηση.

 * καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θέλει λογοκρισία ο Στ. Θεοδωράκης;
«Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δημοσιογράφος επιχειρηματολογία των φασιστών (!), ότι Μακρόν και Λεπέν είναι περίπου το ίδιο», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, για τον οποίο προφανώς είναι φασίστες οι ψηφοφόροι του...
Θέλει λογοκρισία ο Στ. Θεοδωράκης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μακρόν ως Ιανός
Ο Μακρόν διαχειρίστηκε τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με δύο πρόσωπα: Του de facto ηγέτη του Δημοκρατικού Τόξου και του εγγυητή της σταθερότητας και της κανονικότητας.
Ο Μακρόν ως Ιανός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τιμωρητική αποχή
Ο κίνδυνος αυτή τη φορά στη Γαλλία είναι να υπάρξει μια συνειδητή όσο ποτέ τιμωρητική αποχή με στόχο την αποσταθεροποίηση ενός πολιτικού συστήματος που αντιμετωπίζει τη συμπίεση της κοινωνίας ως κανονικότητα.
Τιμωρητική αποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαθήματα πολιτικής από τη Γαλλία
Αν δει κάποιος πόσους και ποιους θα πρέπει να πείσει ο Γάλλος πρόεδρος για να επιστρέψει στο Ελιζέ, τότε θα αντιληφθεί ότι στις επόμενες μέρες ο Μακρόν θα πρέπει να κολακέψει και να προσεταιριστεί ανθρώπους...
Μαθήματα πολιτικής από τη Γαλλία
ΑΠΟΨΕΙΣ
2017 και 2022
Η ευρωπαϊκή στρατηγική Μακρόν έτσι όπως διατυπώθηκε στην Πνύκα και στη Σορβόννη τον Σεπτέμβριο του 2017 όχι μόνο δεν οδήγησε σε γαλλογερμανικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά οριοθετήθηκε ως ένας...
2017 και 2022
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η στρατηγική του φόβου
Η αξιοποίηση του φόβου είναι προνομιακό πεδίο του ακροδεξιού λαϊκισμού, μια τακτική που αν υιοθετηθεί από τον Μακρόν κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ.
Η στρατηγική του φόβου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας