• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.5°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  2 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.8°C
  1 BF
  84%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%
ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: ένα συνέδριο, πολλά ανοιχτά θέματα

 • A-
 • A+

Σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο προσυνεδριακός διάλογος έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλά τα ανοιχτά ζητήματα, ωστόσο δυο προκάλεσαν έντονες συζητήσεις εντός και εκτός του κόμματος. Ο συνάδελφος Δημ. Χατζηνικόλας (Documento) ζήτησε από κορυφαία στελέχη να τοποθετηθούν για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει τον χώρο από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο. Από τις απαντήσεις τους προκύπτουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τα επίμαχα θέματα.

Πάνος Σκουρλέτης: « 1) Μου είναι πολιτικά ακατανόητο να εκλέγεται μια Κεντρική Επιτροπή, όχι από το συνέδριο που διαμορφώνει το πλαίσιο των αποφάσεων στο οποίο πρόκειται να κινηθεί για το επόμενο διάστημα, αλλά μετά από αυτό και ερήμην των αποφάσεων και των συζητήσεων που διαμορφώνονται εντός του συνεδρίου. Αυτή η πρακτική παραπέμπει σε μια λογική μεταδημοκρατίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως δεν έχει υιοθετηθεί από κανένα άλλο κόμμα. Προσωπικά δεν θεωρώ σκόπιμη ούτε την εκλογή του προέδρου απευθείας από τα μέλη, πολύ δε περισσότερο όταν δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα ή αμφισβήτησή του. Αλήθεια, η πειστικότητα των πολιτικών προτάσεων και η απήχησή τους κρίνονται από τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας ενός κόμματος;

2) Το συνέδριό μας ξεκινάει σε λίγες ημέρες έχοντας ως παρακαταθήκη τις ομόφωνες θέσεις του, που με σαφήνεια απαντούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Ενα κόμμα, που δεν ταυτίζεται με την έννοια της παράταξης, ικανό με τις προτάσεις του να εκφράζει τον ευρύτερο αριστερό-προοδευτικό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά το 2012, κατόρθωσε μέσα από το έδαφος της Αριστεράς να εκφράσει και να ενώσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας... Η πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε απαιτεί προτάσεις έξω από τα όρια του νεοφιλελευθερισμού. Δεν είναι η εποχή των μέσων όρων, αλλά των μεγάλων τομών».

Νίκος Παππάς: « 1) Οι προτεινόμενες αλλαγές θα αποτελέσουν σημαντική τομή στη δομή και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θα είναι ενισχυτικές του στόχου για διεύρυνση, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμό. Η δε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή της συλλογικής μας ηγεσίας από τα μέλη υπήρξε, αναμφίβολα, πρωτοποριακή. Η ψήφιση και υλοποίησή της αποτελεί πρωτεύον ζήτημα, μπορεί να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βαθαίνει τη δημοκρατία στη λειτουργία του. Μετατρέπει το κόμμα σε “κόμμα των μελών”, που συναποφασίζουν και συνδιαμορφώνουν.

2) Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί και πρέπει να συσπειρώσει και να εκφράσει πολίτες από τη ριζοσπαστική Αριστερά ώς το προοδευτικό Κέντρο. Η αμφίπλευρη πολιτικά και πολύπλευρη κοινωνικά διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν σηματοδοτεί μια ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη του κόμματος. Θα σημάνει το ακριβώς αντίθετο».

Η απόσταση που χωρίζει τις απόψεις τους για το πρώτο θέμα (άμεση εκλογή προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής) είναι αγεφύρωτη. Η διαφωνία αφορά την ουσία. Για τον Π. Σκουρλέτη αυτή η πρακτική παραπέμπει σε μια λογική μεταδημοκρατίας, ενώ ο Ν. Παππάς χαρακτηρίζει την πρόταση αναμφίβολα πρωτοποριακή. Η μία πλευρά φοβάται ότι θα μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα κόμμα πλαδαρό με αρχηγικά χαρακτηριστικά, η άλλη πλευρά πιστεύει ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος των μελών. Και στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών καταγράφονται διαφωνίες, λιγότερο ορατές διά γυμνού οφθαλμού γιατί καλύπτονται με υφολογικούς ακκισμούς.

Οι λεγόμενοι προεδρικοί τοποθετούνται ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με τις δυνάμεις του προοδευτικού Κέντρου, οι εσωκομματικοί αντίπαλοί τους υποστηρίζουν ότι δεν είναι η εποχή των μέσων όρων, αλλά των μεγάλων τομών. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα ανεξάρτητα από την έκβαση της αναμέτρησης και μέσα στο συνέδριο και στις κομματικές κάλπες που θα στηθούν, εφόσον περάσουν οι προτάσεις του Α. Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Η συνύπαρξη θα είναι ειρηνική; Θα είναι μαχητική αλλά ελεγχόμενη; Θα απειληθεί η συνοχή του κόμματος; Οι ηττημένοι στις ψηφοφορίες θα συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι είναι μειοψηφία ή θα διολισθήσουν στη μνησικακία; Υπάρχει ο κίνδυνος οι τάσεις να μετατραπούν σε φράξιες; Το κλίμα καχυποψίας θα δηλητηριάσει τις προσωπικές σχέσεις; Η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα, που είναι βασικές προϋποθέσεις για την ενότητα, θα χάσουν κι άλλο έδαφος; Θα δώσουν όλοι μαζί τη μάχη των εθνικών εκλογών ή θα παραχθούν εκφυλιστικά φαινόμενα; Θα καμουφλαριστούν οι αντιθέσεις και θα επανεμφανιστούν σε πιο έντονη μορφή αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών;

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι και κόμμα διαμαρτυρίας και κόμμα διακυβέρνησης; Οι αυτοχειροτονημένοι προστάτες του αριστερού ριζοσπαστισμού και οι ταμπουρωμένοι στο οχυρό του κυβερνητισμού μπορούν να συνεννοηθούν; Οι καμαρωτές μεγαλοστομίες περί σοσιαλιστικού μετασχηματισμού και οι αφόρητα πληκτικές και αλαμπείς φλυαρίες περί ρεαλισμού μπορούν να συγκατοικήσουν; Ο πρόεδρος του κόμματος θα καταφέρει να λειτουργήσει συνθετικά;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δημοκρατία ή αυταρχισμός;
Μήπως τα κόμματα της Αριστεράς (μεταρρυθμιστικά και ριζοσπαστικά) πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους;
Δημοκρατία ή αυταρχισμός;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το γιοφύρι της... Κουμουνδούρου
Μοιάζει η υπόθεση του γιοφυριού της Αρτας με το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Κάπως, αφού κι αυτό ολημερίς το ανακοινώνουν, το βράδυ το μεταθέτουν.
Το γιοφύρι της... Κουμουνδούρου
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα νερόβραστα κείμενα δεν είναι σύνθεση
Υπάρχει ένας παλιός κανόνας που εφαρμόζουν κυβερνήσεις και κόμματα κάθε φορά που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να λυθούν. Τι λέει αυτός ο κανόνας; «Φτιάξε μια επιτροπή».
Τα νερόβραστα κείμενα δεν είναι σύνθεση
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΣΥΡΙΖΑ: τι θέλει, με ποιους να πάει, πού να πάει;
Πού πρέπει να εστιάσει, τι επιβάλλεται να αποφύγει και τι οφείλει να κάνει ώστε η «δεύτερη φορά Αριστερά» να επιφέρει έναν ριζικό μετασχηματισμό της εξουσίας υπέρ των εργαζομένων.
ΣΥΡΙΖΑ: τι θέλει, με ποιους να πάει, πού να πάει;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μεταμφιέζεται για να παραπλανήσει
Ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να μετέλθει όλα τα μέσα προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι αυτός είναι ο ικανότερος ηγέτης για να οδηγήσει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα και όχι ο πολιτικός αντίπαλός του που...
Μεταμφιέζεται για να παραπλανήσει
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δεν κοκκίνισαν από ντροπή
Από την εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρέλασαν μάρτυρες, διαβάστηκαν έγγραφα, έγινε συζήτηση. Σχημάτισαν όλοι οι βουλευτές την ίδια άποψη για το θέμα;
Δεν κοκκίνισαν από ντροπή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας