Γράφαμε χθες πρωτοσέλιδα στην «Εφ.Συν.» για τα ιλιγγιώδη ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά φαίνεται πως το vertigo έχει χτυπήσει για τα καλά τα λόμπι που καθορίζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Για τα κέρδη αυτά γίνεται λόγος από το περασμένο καλοκαίρι που όλες οι εταιρείες ηλεκτρισμού λειτουργούν με «ρήτρα αναπροσαρμογής» - κοινώς έδεσαν τον γάιδαρό τους εξασφαλίζοντας κρατική προστασία από τα σκαμπανεβάσματα των τιμών κόστους, όπως αγαπούν όσοι κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα.
Ο λογαριασμός φορτώθηκε στα συνήθη υποζύγια και όλοι περίμεναν να πέσουν οι τιμές μετά τον χειμώνα και οι καταναλωτές να χειροκροτούν από τα μπαλκόνια στη λογική τού «ευτυχώς δεν πάθαμε τίποτε». Το σχέδιο χάλασε, και δεν χάλασε μόνον από την εισβολή της Ρωσίας αλλά και από την αδηφαγία των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται αγαθά πρώτης ανάγκης μέσα σε συστήματα παντελώς ανεξέλεγκτα, όπως το ελληνικό.
Εφτασε στο σημείο ο επιτελάρχης της κυβέρνησης να ξεστομίσει την Τετάρτη ότι «είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτή τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της». Η «Εφ.Συν.» χθες επιδίωξε να ποσοτικοποιήσει αυτά τα κέρδη υπολογίζοντάς τα, εντελώς συντηρητικά, στα 2 δισ. ευρώ από τον περασμένο Αύγουστο. Αντί όμως κάποιος από την κυβέρνηση να βγει και να μας πει πόσα είναι τα κέρδη αυτά και πώς θα αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας, βλέπουμε ήδη περίεργες διαρροές και ανόητες απαντήσεις. Εμφανίστηκαν «κυβερνητικές πηγές» να λένε ότι δεν υπάρχουν τέτοια κέρδη, διότι η ΔΕΗ παρέχει εκπτώσεις και τα επιστρέφει στον λαό. Αυτό, βέβαια, μένει να φανεί στα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η εταιρεία. Κάπως ανέξοδα, ξεπερνούν οι ίδιες πηγές τα κέρδη όσων έχουν εργοστάσια ρεύματος που καίνε φυσικό αέριο λέγοντας ότι προσφέρουν τιμές που είναι «δικαιολογημένες».
Με άλλα λόγια, οι πηγές διαψεύδουν τον πρωθυπουργό που προφανώς είπε μια κουβέντα παραπάνω υπό την επήρεια του κορονοϊού. Μόνο που την ίδια κουβέντα επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης, προσθέτοντας όμως και το φοβερό επιχείρημα ότι θεσπίστηκε «κόφτης κερδών». Μόνο που αυτός ο φοβερός «κόφτης» αφορά το κέρδος της λιανικής, ενώ τα ουρανοκατέβατα κέρδη εντοπίζονται πιο πίσω, στη διαφορά ανάμεσα στην τιμή χονδρικής και στο κόστος παραγωγής. Κοινώς, χοντράδες...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας