• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 14.7°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 13.3°C
  1 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 14.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.8°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.5°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.8°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.0°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 15.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 12.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «απομονωμένη» Τουρκία και η θέση της Ελλάδας

 • A-
 • A+

Πότε μια χώρα είναι απομονωμένη; Οταν οι διπλωματικές σχέσεις της με άλλες χώρες είναι παγωμένες, όταν λόγω κάποιων ενεργειών της αντιμετωπίζει οικονομικές κυρώσεις, όταν η ηγεσία της θεωρείται επικίνδυνη, όταν οι διεθνείς οργανισμοί εκδίδουν καταδικαστικά ψηφίσματα. Στην κατάσταση αυτή έχουν περιέλθει μερικά κράτη. Για παράδειγμα η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Βενεζουέλα μέχρι πριν από λίγες μέρες και τώρα η Ρωσία. Η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικά και παρενοχλεί συστηματικά τα κράτη που βρίσκονται στη γειτονιά της. Το Ιράν θέλει να αποκτήσει πυρηνικά και έχει ως στόχο την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ.

Η Βενεζουέλα, επειδή ο ηγέτης της κυνηγάει την αντιπολίτευση και κάνει νοθεία στις εκλογές είναι στο στόχαστρο και των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρό της έναν απίθανο τύπο, που δεν εμπιστεύονται πια ούτε οι ομόδοξοί του. Τελευταία, πάντως, τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν, γιατί και το Ιράν και η Βενεζουέλα έχουν πετρέλαιο, το οποίο χρειάζονται οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη, θέλει να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το πετύχει. Είναι πιο επικίνδυνη από τις άλλες χώρες-«παρίες», γιατί, εκτός από το πυρηνικό οπλοστάσιό της (ίδιας καταστροφικής ισχύος με αυτό των ΗΠΑ) έχει πολύ καλές σχέσεις με τον άλλο μεγάλο εχθρό της Δύσης, την Κίνα.

Η Τουρκία είναι απομονωμένη; Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Τουρκία βρίσκεται στο καναβάτσο, λόγω της επιθετικότητάς της στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αιγαίο και γιατί η αναθεωρητική πολιτική της έχει ενοχλήσει πολλούς. Οπότε ζητάμε να τη βάλουν στη θέση της οι σύμμαχοί μας, επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο και δηλώνουμε δεδομένοι και προβλέψιμοι. Πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει κυρώσεις, αλλά αυτή αντιστέκεται. Εκλιπαρούμε τις ΗΠΑ να τη συνετίσουν, αλλά αυτές μας συστήνουν «να τα βρούμε».

Απαιτούμε από το ΝΑΤΟ να την ανακαλέσει στην τάξη, αλλά αυτό κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Λέμε σε όλους αυτούς ότι η Τουρκία αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, ότι απειλεί χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και κατέχει το 40% του εδάφους της Κύπρου, που είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά μέχρι τώρα έχουμε εισπράξει ανακοινώσεις και συμβουλές για εκτόνωση. Εμείς, πάντως, επιμένουμε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη και ο αρχηγός της δέχεται απανωτά χαστούκια. Το βλέπουμε αυτό στην ουκρανική κρίση; Κάθε άλλο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαριστεί δημοσίως τον Ερντογάν για την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Πούτιν μιλάει μαζί του. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δέχτηκαν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, ύστερα από πρωτοβουλία του Τούρκου ομολόγου τους. Η Τουρκία κλείνει τα στενά για τα πολεμικά πλοία, όπως της ζητούσαν οι νατοϊκοί σύμμαχοι της, αλλά έδωσε τον χρόνο στη Ρωσία για να ελέγξει την κατάσταση. Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι σε επαφή με τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου. Από το ΝΑΤΟ δεν έχει εκφραστεί δυσαρέσκεια που η Τουρκία δεν συμμετέχει στον πόλεμο των κυρώσεων κατά του Πούτιν. Η Ρωσία δεν εντάσσει την Τουρκία στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών.

Η τακτική της Τουρκίας είναι χυδαίος οπορτουνισμός; Είναι. Η τουρκική ηγεσία υπηρετεί με συνέπεια την παραδοσιακή γραμμή του επιτήδειου ουδέτερου; Οντως. Της έχουν κοστίσει αυτές οι επιλογές; Σε καμιά περίπτωση. Αρα μπορεί να ισχυριστεί ότι η στάση της δικαιώνεται; Αναντίρρητα. Με αυτήν την Τουρκία, την οποία θεωρούμε κράτος-ταραξία, που την κατηγορούμε ότι αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματά μας, εμείς λέμε ότι συζητάμε γιατί είμαστε από θέση αρχής υπέρ του διαλόγου.

Αντίφαση εν τοις όροις. Αν η Τουρκία είναι όλα αυτά που ισχυριζόμαστε ότι είναι, αν η Τουρκία λειτουργεί σαν πειρατής, όπως έχει πει ο Α. Σαμαράς, έχει νόημα να συζητάμε; Ούτε καν για τη μία διαφορά που εμείς λέμε ότι έχουμε (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ), γιατί αυτή υποστηρίζει -και το διακινεί παντού- ότι είναι πολλά τα θέματα που μας χωρίζουν. Εκτός αν άλλα λέμε εδώ, για να ικανοποιήσουμε το εθνικό ακροατήριο, και άλλα κάνουμε στις διμερείς επαφές.

Η πολιτική «μη διάλογος-μη πόλεμος», που ήταν έμπνευση του Α. Παπανδρέου, έχει εκμετρήσει το ζην της. Οι διερευνητικές επαφές δεν αποδίδουν. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται έναν ευρύτερο διάλογο με την Τουρκία. Στα περισσότερα ζητήματα που εγείρει η Τουρκία, το δίκιο είναι με το μέρος μας. Σ’ έναν τέτοιο διάλογο, που δεν σημαίνει άτακτη υποχώρηση, μπορούμε και εμείς να θέσουμε θέματα. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχουμε μια στρατηγική μακράς πνοής. Με καθαρές κόκκινες γραμμές, με διάθεση συμβιβασμού, όπου τα επιχειρήματά μας είναι αναιμικά, και χωρίς αυταπάτες για τον ρόλο των συμμάχων μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Προαιώνιοι εχθροί, αλλά μέλη της ίδιας συμμαχίας
Θα τα πάρει τα F-16 η Τουρκία; Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως το Κογκρέσο θα βάλει βέτο ή θα θέσει τέτοιους όρους που δεν θα μπορεί να αποδεχθεί ο Ερντογάν. Ομως η πραγματικότητα δεν συνηγορεί υπέρ αυτής της...
Προαιώνιοι εχθροί, αλλά μέλη της ίδιας συμμαχίας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θα πέφτουμε συνεχώς από τα σύννεφα!
Όπως αποκάλυψαν η εφημερίδα «Εστία» και ο Μιχάλης Ιγνατίου στο OPEN, οι ΗΠΑ θέλουν να παγώσουν την κατασκευή του αγωγού Eastmed, που θα μετέφερε φυσικό αέριο στην Ευρώπη από Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας,...
Θα πέφτουμε συνεχώς από τα σύννεφα!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ωσαννά και Αλληλούια!
Είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία; Οχι. Εχει γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο σαν αυτό στα Ιμια το 1996; Οχι. Κι όμως όποιος παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές μερικών τηλεοπτικών δικτύων...
Ωσαννά και Αλληλούια!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μεταφράζοντας το Διεθνές Δίκαιο
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαφορές μας με την Τουρκία γενικώς. Δεν τις ονομάτισε, αλλά ξέρουμε ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποστήριζαν και η σημερινή υποστηρίζει ότι οι διαφορές μας με την...
Μεταφράζοντας το Διεθνές Δίκαιο
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εξωτερική πολιτική με παρηγορητικές αυταπάτες
Πόσες διαφορές έχουμε με την Τουρκία; Δύο, λέμε εμείς: υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Πολλές, λένε οι Τούρκοι, και φορτώνουν την ατζέντα συνεχώς με θέματα. Πώς θα τις λύσουμε; Στη Χάγη, λέμε εμείς.
Εξωτερική πολιτική με παρηγορητικές αυταπάτες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το φιλορωσικό ρεύμα στην Ελλάδα
Δεν πρέπει να ξαφνιαζόμαστε. Το παρελθόν, το μακρινό και το σχετικά πρόσφατο, δίνει απαντήσεις, συνομιλεί με το σήμερα και σ’ έναν βαθμό το επηρεάζει.
Το φιλορωσικό ρεύμα στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας