• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.7°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.2°C
  4 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  4 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εθνικά υπερήφανοι και με μπόλικες αυταπάτες

 • A-
 • A+

Εθνικά υπερήφανοι επειδή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έβαλε στη θέση του τον πρέσβη της Τουρκίας στη Νορβηγία. Εθνικά υπερήφανοι και πριν από μερικούς μήνες όταν πάλι ο Ν. Δένδιας αποστόμωσε τον Τούρκο ομόλογό του μέσα στην έδρα του. Εθνικά υπερήφανοι γιατί αγοράσαμε αεροπλάνα και φρεγάτες και καταφέρνουμε να εξισορροπήσουμε την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο.

Εθνικά υπερήφανοι που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά για τα οποία οι Τούρκοι εγείρουν αξιώσεις. Εθνικά υπερήφανοι που οι Βρυξέλλες εκδίδουν ανακοινώσεις οι οποίες δικαιώνουν τις απόψεις μας. Εθνικά υπερήφανοι που ο Ερντογάν τρώει αλλεπάλληλα χαστούκια από τη διεθνή κοινότητα λόγω της επιθετικότητάς του. Εθνικά υπερήφανοι που βρίσκουμε ευήκοα ώτα παντού στον πλανήτη όταν παρουσιάζουμε τις θέσεις μας. Εθνικά υπερήφανοι, αλλά βουτηγμένοι στις αυταπάτες.

■ Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος. Πήρε από τις ΗΠΑ την ακύρωση του αγωγού Eastmed στον οποίο πολλά είχαμε επενδύσει (και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση), οι σχέσεις του με τον Πούτιν παρά τα σκαμπανεβάσματα και παρά τους μαξιμαλισμούς του δεν έχουν διαρραγεί. Κάνει ανοίγματα και έχει αποτέλεσμα στα ισχυρά αραβικά κράτη με τα οποία ήταν σε σύγκρουση και σταδιακά προσεγγίζει το Ισραήλ.

■ Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι αν φύγει ο Ερντογάν θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος εφαρμόζει με συνέπεια, σίγουρα με περισσότερη επιθετικότητα από τους προκατόχους του, την ίδια γραμμή. Τα περί γαλάζιας πατρίδας δεν είναι δική του έμπνευση. Ο Οζάλ το ξεκίνησε. Για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών οι Τούρκοι μιλούν από τη δεκαετία του '70 και από τότε έχουν προειδοποιήσει τις ελληνικές κυβερνήσεις για τα 12 μίλια.

■Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης έχουν συμφέροντα, εκτεταμένες εμπορικές σχέσεις, πουλάνε όπλα, μεγάλη αγορά είναι η Τουρκία, οπότε η κατάρρευση της οικονομίας της θα έχει κόστος γι’ αυτές.

■ Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν υπερβολική πίεση στην Τουρκία ή θα την υποχρεώσουν να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, όπως ελπίζουν κάποιοι στην Ελλάδα. Δεν θέλουν να τη σπρώξουν στην αγκαλιά της Ρωσίας. Γι’ αυτό, ακόμη και όταν μας στηρίζουν, μας συμβουλεύουν να λύσουμε με διάλογο τις διαφορές μας.

■ Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ θεωρούν ότι σε όλα έχουμε δίκιο. Εμείς λέμε ότι πουθενά στον κόσμο κράτος δεν απειλεί κράτος με πόλεμο για ένα θέμα (στην περίπτωσή μας τα 12 μίλια), αλλά δεν λέμε ότι δεν στηρίζεται σε λογικά επιχειρήματα η ασυμβατότητα εύρους εναέριου χώρου (10 μίλια) και χωρικών υδάτων (6 μίλια). Πρόκειται για την αχίλλειο πτέρνα της εθνικής επιχειρηματολογίας. Στο κείμενό του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (15-9-2021) με τον τίτλο «Ιστορίες με μίλια», ο Τάσος Κωστόπουλος σημειώνει: «Ακόμη και ο Αγγελος Συρίγος, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου (και σημερινός βουλευτής της Ν.Δ. - σ.σ. τώρα είναι υφυπουργός) που μόνο για φιλοτουρκισμό δεν μπορεί να κατηγορηθεί, ξεκαθαρίζει πως “η έκταση του ελληνικού εναέριου χώρου είναι το πλέον αδύναμο σημείο της ελληνικής πλευράς υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου”, καθώς “δεν υπάρχει διεθνώς άλλη περίπτωση όπου ο εναέριος χώρος πάνω από τα διεθνή ύδατα να θεωρείται εθνικός”, ενώ “ακόμη και το ΝΑΤΟ από το 1960 δεν αναγνωρίζει ελληνικό εναέριο χώρο δέκα μιλίων για τους σκοπούς των νατοϊκών ασκήσεων”» («Ελληνοτουρκικές σχέσεις», Αθήνα 2015, σ. 281).

■ Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι όλοι συμφωνούν με τη θέση μας πως με την Τουρκία έχουμε μόνο μία διαφορά κι αυτή πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι ξένοι γνωρίζουν ότι στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που είναι μεν ανεπίσημες, που δεν συνιστούν διαπραγμάτευση, οι Τούρκοι βάζουν και άλλα θέματα και εμείς τα απορρίπτουμε αλλά τα συζητάμε.

Οπότε τι κάνουμε; Συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή της εθνικής υπερηφάνειας με μπόλικες αυταπάτες, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα; Συνεχίζουμε να ξοδεύουμε χρήματα για εξοπλισμούς στερώντας πόρους από την Υγεία, την Παιδεία και φορτώνοντας το δημόσιο χρέος; Ο ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Αλέξης Ηρακλείδης υποστηρίζει ότι «όσο η εκκρεμότητα της μη επίλυσης των διαφορών του Αιγαίου συνεχίζεται και η Ελλάδα σέρνει τα πόδια και δεν επιχειρεί να επιλύσει τη διαφορά διμερώς (σχολή Μολυβιάτη), τότε θα έχουμε τέτοιες και άλλες εμπρηστικές αιτιάσεις και το κλίμα μεταξύ των δύο κρατών θα χειροτερεύει όλο και περισσότερο. Μόνη οδός ο ειλικρινής διάλογος και η τελική ειρηνική επίλυση με δύο κερδισμένους» («Η Εφημερίδα των Συντακτών», 12-2-2022). Στην Ελλάδα όμως, όχι μόνο στους ακραίους κύκλους, η δεσπόζουσα αντίληψη είναι ότι ο διάλογος με την Τουρκία, όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, είναι πράξη ενδοτισμού.

Ανάγωγα 

Το μέγαρο Μαξίμου κάλυψε τον υπουργό Γεραπετρίτη στην υπόθεση Φουρθιώτη. Τον κάλυψε και στην υπόθεση Μπογδάνου. Θα περιμένει να τριτώσει το… κακό;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μεταφράζοντας το Διεθνές Δίκαιο
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαφορές μας με την Τουρκία γενικώς. Δεν τις ονομάτισε, αλλά ξέρουμε ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποστήριζαν και η σημερινή υποστηρίζει ότι οι διαφορές μας με την...
Μεταφράζοντας το Διεθνές Δίκαιο
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εξωτερική πολιτική με παρηγορητικές αυταπάτες
Πόσες διαφορές έχουμε με την Τουρκία; Δύο, λέμε εμείς: υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Πολλές, λένε οι Τούρκοι, και φορτώνουν την ατζέντα συνεχώς με θέματα. Πώς θα τις λύσουμε; Στη Χάγη, λέμε εμείς.
Εξωτερική πολιτική με παρηγορητικές αυταπάτες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η «απομονωμένη» Τουρκία και η θέση της Ελλάδας
Η Τουρκία είναι απομονωμένη; Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Τουρκία βρίσκεται στο καναβάτσο, λόγω της επιθετικότητάς της στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αιγαίο και γιατί η αναθεωρητική πολιτική της...
Η «απομονωμένη» Τουρκία και η θέση της Ελλάδας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Βλέπουμε τον καπνό, τη φωτιά αργότερα
Υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών; «Ναι» λένε οι φήμες που κυκλοφορούν, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από στελέχη της συντηρητικής παράταξης.
Βλέπουμε τον καπνό, τη φωτιά αργότερα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δελφίνος καραδοκεί, πάρτε τα μέτρα σας
Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του υπουργού Εξωτερικών. Η θέση που έχει στην κυβέρνηση του επιτρέπει να κινείται με σχετική ασφάλεια. Η σχέση του με τον πρωθυπουργό δεν είναι συγκρουσιακή.
Δελφίνος καραδοκεί, πάρτε τα μέτρα σας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η γραμμή της ακινησίας… σκοντάφτει
Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες ελληνικές κυβερνήσεις και το διπλωματικό προσωπικό της χώρας εφάρμοσαν στα λεγόμενα εθνικά θέματα τη στρατηγική της καθυστέρησης.
Η γραμμή της ακινησίας… σκοντάφτει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας