• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.1°C
  5 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.0°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 30.5°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 25.4°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  4 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  3 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 30.4°C
  3 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  4 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  44%
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες «περιφράξεις», νέες μπίζνες!

 • A-
 • A+

Στις μέρες μας, όπως αποδεικνύουν οι περισσότερες κυβερνήσεις και στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίνονται τα πρωτεία στην αγορά σε σχέση με το κράτος και επομένως συντελείται μια διαδικασία απο-δημοκρατικοποίησης, η οποία περιλαμβάνει και την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, δηλαδή της «κοινωνικής δημοκρατίας». Παράλληλα, όπως λέει ο σπουδαίος Γερμανός κοινωνιολόγος, Βόλφγκανγκ Στρεκ, υπάρχει «μια νεοφανής σχέση οικονομίας και πολιτικής, μέσω της πλήρους αναδόμησης του κρατικού συστήματος, ειδικά στην Ευρώπη». Με τον τρόπο αυτόν, τις τελευταίες δεκαετίες, ένας από τους πυλώνες της σύγχρονης δημοκρατίας, το κράτος πρόνοιας και οι πολιτικές πλήρους απασχόλησης, κατέρρευσε.

Σταδιακά –και ειδικά μετά τη δεκαετία του ’80– οι ταξικές αυτές πολιτικές, υπό την προμετωπίδα του νεοφιλελευθερισμού, οδήγησαν στην κολοσσιαία διεύρυνση των ανισοτήτων, κάτι που έκανε τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ να διαπιστώσει γεμάτος αλαζονεία: «Εντάξει, υπάρχει πόλεμος μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, αλλά τον πόλεμο αυτόν τον κάνει και τον κερδίζει η τάξη στην οποία ανήκω, η τάξη των πλουσίων!». Η αναγόρευση των χρηματαγορών σε «πέμπτη εξουσία» και η ταυτόχρονη αποστασιοποίηση δισεκατομμυρίων ανθρώπων από τις δημοκρατικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών, υπονομεύουν εμφανώς τη δημοκρατία και μειώνουν σταθερά το ενδιαφέρον για τα δημόσια/πολιτικά θέματα: σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσοι διαβάζουν σήμερα εφημερίδες και πόσοι ενημερώνονται από το «ίντερνετ» και τα σόσιαλ μίντια, όπου κυριαρχούν η παραπληροφόρηση και τα fake news, ενώ λείπουν η ανάλυση, η εμβάθυνση και η έρευνα.

Οδεύουμε έτσι ταχύτατα σε αυτό που ο Ιρλανδός πολιτικός επιστήμονας, Πίτερ Μέιρ, λέει για την αποδυνάμωση της δημοκρατίας: «μια πορεία προς τη δημοκρατία χωρίς δήμο». Η ισχυροποίηση του πλούτου και των κυβερνήσεών του γίνεται ταυτόχρονα με την απόσυρση του δήμου, δηλαδή των πολιτών, από την πολιτική σκηνή. Οσο περισσότερο χώρο αφήνει ο ένας, τόσο περισσότερο χώρο καταλαμβάνει ο άλλος. Για τους απλούς ανθρώπους, αυτό μοιάζει με πραγματικό αυτοχειριασμό: αφήνουν να διαχειριστούν τις τύχες τους οι εχθροί τους! Με μια παρομοίωση, αυτό μοιάζει σαν να δίνουμε το κλειδί του σπιτιού μας στους κλέφτες και στους πλιατσικολόγους.

Θα μου πείτε ότι αυτή η απόσυρση των πολιτών από τη δημοκρατία έχει βαθιές αιτίες. Δεν διαφωνώ. Ομως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: απεμπολούμε τα δικαιώματά μας και τα εκχωρούμε με λευκή επιταγή στις τράπεζες και στους σούπερ πλούσιους, που μέρα με τη μέρα γίνονται και πλουσιότεροι. Παράλληλα, έχουμε μια διαδικασία «ιδιωτικοποιήσεων», που μοιάζει με τις «περιφράξεις» των δημόσιων γαιών, αφού όλα τα κοινωνικά αγαθά (από την Υγεία μέχρι την Παιδεία) «περιφράσσονται» από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και απαλλοτριώνονται από τους χρήστες τους, δηλαδή τους πολίτες.

Αυτή η αντικοινωνική και βίαιη διαδικασία απαλλοτρίωσης εκ μέρους των πλουσίων επιβραβεύεται από τις υποτελείς κυβερνήσεις και αναγορεύεται σε κορωνίδα της «επιχειρηματικότητας» και των «επενδύσεων».

Μέχρι σήμερα, η Αριστερά –σε όλες τις εκδοχές της– παρατηρεί, σχολιάζει και καταγγέλλει, κάτι όμως που δεν δίνει καμία λύση στο πρόβλημα. Φαίνεται ανίκανη να κινητοποιηθεί και να κινητοποιήσει, να οργανώσει την οργή παρεμβαίνοντας και να σταματήσει την καταστροφή. Και αυτό γιατί σταμάτησε να εμπνέει και να εμπνέεται, να έχει όραμα και να δείχνει το δρόμο για την υλοποίησή του. Ή, ακόμα χειρότερα, άλλαξε το όραμά της!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πολιτισμός, βαρβαρότητα και Αριστερά
Οπως δείχνει η Ιστορία, ο πολιτισμός πάντα συνυπάρχει με τη βαρβαρότητα. Αυτά τα δύο δεν είναι απολύτως διαχωρισμένα. Διαπλέκονται μεταξύ τους και υπάρχουν παράλληλα, τόσο χρονικά όσο, πιθανώς, και χωρικά.
Πολιτισμός, βαρβαρότητα και Αριστερά
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αριστερά, μελαγχολία, θεωρία
Η απειλή της κλιματικής κατάρρευσης, η πανδημία και, σήμερα, ο πόλεμος και η πυρηνική απειλή δεν αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την Αριστερά. Αντίθετα: οι μεγάλες κρίσεις έχουν δείξει ιστορικά ότι...
Αριστερά, μελαγχολία, θεωρία
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δημοκρατία ή καπιταλισμός;
Η πλέον νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του τόπου μετά τη μεταπολίτευση «θα θέσει κανόνες στην αγορά», την ώρα που στην αγορά γίνεται πάρτι εις βάρος της κοινωνίας και των πολλών.
Δημοκρατία ή καπιταλισμός;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τουρλού-τουρλού;
Την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή διέπραξε σωρεία αδικημάτων και δημιούργησε τοξικό κλίμα και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη ξέχασε τα πάντα και έδωσε συμβουλές για το πώς πρέπει να λειτουργούν η Δικαιοσύνη και το...
Τουρλού-τουρλού;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αριστερά, Ακροδεξιά και τα δύο άκρα
Σήμερα οι θεωρίες των χρυσαυγιτών περί ανωτερότητας των Ελλήνων και οι σκληρές αντικομμουνιστικές τους θέσεις συμπίπτουν με την προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί, μια αρνητική ταυτότητα.
Αριστερά, Ακροδεξιά και τα δύο άκρα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πόσο απέχει η αριστεία από τη βλακεία;
Η κυβέρνηση της «επαρχίας» βρίθει «αριστείας». Αγλαΐσματα κομψότητας και ανεπιτήδευτου αλτρουισμού ο Αδωνις, η Βούλτεψη, ο Κυρανάκης, η Κεραμέως, ο Χατζηδάκης ή η Μενδώνη.
Πόσο απέχει η αριστεία από τη βλακεία;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας