• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.2°C
  0 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 0.9°C / 2.7°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  2 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 4.4°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  1 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 2.9°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 7.2°C
  2 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.3°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  2 BF
  86%
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πατέρας είπε πως δεν το… «εκίνησε». Ο γιος;

 • A-
 • A+

Ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός από τον Νίκο Χατζηνικολάου (ΑΝΤ1) για την υπόθεση του Κώστα Βαξεβάνη και είπε: «Δεν έχω τίποτα να πω γιατί δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη, θεσμικά μου απαγορεύεται». Θεσμικά ναι. Υπογείως όμως; Και δεν έχασε βεβαίως την ευκαιρία να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Στο ζήτημα του κ. Παπαγγελόπουλου παρεμπιπτόντως συμπεριλήφθηκε ο κ. Βαξεβάνης στο σχετικό πόρισμα. Η Δικαιοσύνη ερεύνησε την υπόθεση και έκρινε ότι πρέπει να προσέλθει ως κατηγορούμενος. Το ερώτημα είναι αν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης γιατί σήμερα υπάρχουν κορυφαίοι δικαστικοί λειτουργοί που κάνουν τη δουλειά τους. Να βγει να το πει λοιπόν ότι αμφισβητούμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θεωρούμε ότι οι διώξεις αυτές είναι κατευθυνόμενες. Αλλά θα πρέπει να μπορεί να το υποστηρίξει και με στοιχεία».

Αυτά τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την οποία υποτίθεται πως σέβονται ο πρωθυπουργός και η παράταξή του, είναι το λιγότερο προκλητικά. Ας ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από τους συμβούλους του να του φέρουν τις δηλώσεις σημερινών υπουργών του την περίοδο που στη δημόσια συζήτηση κυριαρχούσε το σκάνδαλο Novartis. Θα διαπιστώσει ότι εκτόξευαν απειλές εναντίον των εισαγγελέων που ερευνούσαν τη βρόμικη αυτή ιστορία και εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων, φωνάζοντας από τις τηλεοράσεις και από το βήμα της Βουλής ότι θα τους βάλουν φυλακή. Οι δικαστές και εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι και επιτελούν το καθήκον τους όταν βγάζουν αποφάσεις που μας συμφέρουν, αλλά όταν δεν μας ικανοποιούν οι επιλογές τους, είναι ύποπτοι, ραδιούργοι, συνωμότες, σκευωροί, συμμορίτες και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά: είτε με δυσμενή μετάθεση είτε με εξαναγκασμό σε παραίτηση είτε, ακόμη «καλύτερα», με φυλάκιση.

Θα διαπιστώσει επίσης ότι ο πολιτικός που ο ίδιος τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, δηλαδή αυτός που εκ του ρόλου του οφείλει να είναι προσεκτικός όταν αναφέρεται σε θέματα που ερευνά η Δικαιοσύνη, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο είχε πει ότι και οι δυο φάκελοι πολιτικών προσώπων που είναι σε εκκρεμότητα (Αδ. Γεωργιάδης, Δ. Αβραμόπουλος) πρέπει να πάνε στο αρχείο. Ωραία αντίληψη για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης έχει ο υφιστάμενος του κ. Μητσοτάκη! Μας είπε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι στο ζήτημα του κ. Παπαγγελόπουλου συμπεριλήφθηκε παρεμπιπτόντως ο κ. Βαξεβάνης στο σχετικό πόρισμα. Μιλάμε για το πόρισμα της προανακριτικής, δηλαδή για το πόρισμα που συνέταξε η πλειοψηφία της επιτροπής (οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας) και ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής (οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας). Ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. λειτούργησαν ως ανιδιοτελείς εισαγγελείς και ότι δεν αποφάσισαν με κομματικά κριτήρια; Μα αυτοί οι… αδέκαστοι, οι… υπεράνω, οι… ανεξάρτητοι δεν έπραξαν ούτε το στοιχειώδες. Αρνήθηκαν να δεχθούν ως μάρτυρα τον Κ. Βαξεβάνη. Δεν του έδωσαν την ευκαιρία να πει την άποψή του, να καταθέσει τα δικά του στοιχεία. Φοβήθηκαν; Παρόμοιες πρακτικές χρησιμοποιούν ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Και κάτι ακόμη που δείχνει πώς το κόμμα που διοικεί ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Είναι από το παρελθόν και έχει πρωταγωνιστή τον πατέρα του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπως αυτοπαρουσιάζεται στον Αλέξη Παπαχελά στο βιβλίο «Με τα δικά του λόγια», τόμος Β’ 1974-2016 (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), αναφέρει για την περίπτωση της δίκης του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Εγώ δεν εκίνησα το δακτυλάκι μου για να καταδικαστεί ο Ανδρέας. Το μικρό μου δακτυλάκι αν κινούσα ο Ανδρέας θα καταδικάζετο» (σελ. 149). Δεν το εκίνησε λοιπόν. Αν το κινούσε, η τότε… ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα καταδίκαζε τον Ανδρέα.


Ανάγωγα

«Η Ελλάδα είναι φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Επιχείρησαν κάποιοι στο παρελθόν να το καταλύσουν αυτό με την εργαλειοποίηση των θεσμών, αλλά βρήκαν απέναντί τους την κοινωνία, βρήκαν απέναντί τους τις θεσμικές αντιστάσεις της δημοκρατίας» είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ήθελε να το πει ή του ξέφυγε; Ποιοι, κύριε εκπρόσωπε; Τους ξέρετε; Αν έχουμε να κάνουμε, όπως λέτε, με προσπάθεια κατάλυσης της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δηλαδή με απόπειρα πραξικοπήματος, οφείλετε να τους δείξετε. Διαφορετικά, λέτε παπάρες.

Συγγνώμη για την ακρότητα, αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτό που ξεστομίσατε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Πρώτη κατοικία» η χώρα για τη Δεξιά
Την εσκεμμένη καθυστέρηση στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis και το κουκούλωμα των ευθυνών αξιωματούχων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Και βεβαίως το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο εμπλέκεται...
«Πρώτη κατοικία» η χώρα για τη Δεξιά
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Από τάτσι-μίτσι -κότσι, εχθροί!
Στο σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν αλλάξει θέση πολλές φορές. Εσχάτως επινόησαν τη θεωρία της σκευωρίας με εγκέφαλο τον Τσίπρα και συνεργό τον «κύκλο» με τον οποίο μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν...
Από τάτσι-μίτσι -κότσι, εχθροί!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το παράπονο του πρωθυπουργού
Κατά τον πρωθυπουργό, ισχύει στην περίπτωση του κ. Βενιζέλου το αγαπημένο ρητό του Ανδρέα Παπανδρέου «ουδείς πιο αχάριστος του ευργετηθέντος».
Το παράπονο του πρωθυπουργού
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα «καλώς» και τα «κακώς» μιας βρόμικης ιστορίας
Είμαστε κράτος δικαίου και οφείλουμε να σεβόμαστε τα πορίσματά της. Αυτά και πολλά άλλα υποστήριζαν πολιτικοί της συντηρητικής παράταξης και φιλοκυβερνητικοί δημοσιολόγοι κάθε φορά που μια δικαστική απόφαση ή...
Τα «καλώς» και τα «κακώς» μιας βρόμικης ιστορίας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποιους να κρατήσει και ποιους να διώξει;
Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ ενοχλημένος με τη χαμηλή απόδοση ορισμένων υπουργών και τον εμφανίζει αποφασισμένο να βγάλει κόκκινη κάρτα σε μερικούς. Ποιοι θα τη δουν;
Ποιους να κρατήσει και ποιους να διώξει;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εδώ σε θέλω κάβουρα!
Ο λόγος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Εδώ σε θέλω κάβουρα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας