• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 30.2°C
  0 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 28.7°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.6°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.7°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 30.3°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.3°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  72%

Γιατί «ΟΧΙ»

AP Photo/Petros Giannakouris

Γιατί επιλέγουμε το «ΟΧΙ»

 • A-
 • A+

Για τους κομμουνιστές, για τους μαρξιστές- λενινιστές οι εκλογές ήταν πάντοτε ένα πεδίο ταξικής πάλης. Όχι το μοναδικό και φυσικά όχι το κυριότερο με την έννοια ότι ποτέ δεν περιμένουν από τις εκλογές να προκύψουν ριζικές αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Αλλά κι αν αυτό μπορούσε να συμβεί σε εξαιρετικές ιστορικές στιγμές, δεν θα ήταν οι εκλογές που θα το έκαναν δυνατό. Το μαζικό- λαϊκό κίνημα είναι εκείνο που θα μπορούσε να επιβάλει ένα τέτοιο ριζοσπαστικό εκλογικό αποτέλεσμα και να εγγυηθεί την συνέχειά του.

Τα δημοψηφίσματα είναι μια ιδιαίτερη εκλογική αναμέτρηση λόγω του διλημματικού τους χαρακτήρα. Αν και γίνονται για ένα ζήτημα κι όχι για το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν ένα λαό, σ’ αυτά δεν είναι δυνατό να εκφραστεί το σύνολο των απόψεων που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το τωρινό δημοψήφισμα. Αν συνέβαινε κάτι άλλο θα είχαμε ψηφοδέλτια με πολλές παραλλαγές του «ΝΑΙ» και πολλές παραλλαγές του «ΟΧΙ». Δυστυχώς δεν έχουμε. Επομένως η στάση που θα κρατήσει ο καθένας σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Εύκολη υπόθεση είναι να κρατήσει μια τρίτη στάση ανάμεσα στο ΝΑΙ και στο ΟΧΙ, να πάει δηλαδή στην αποχή ή στο άκυρο.

Η επιλογή της ΑΠΟΧΗΣ

Παραδόξως, η ΑΠΟΧΗ σ’ αυτό το δημοψήφισμα είναι μια σαφής πολιτική στάση για όλους εκείνους που θεωρούν ότι το δημοψήφισμα αυτό δεν έχει νόημα ή είναι επιζήμιο για τη χώρα και δεν θα έπρεπε να γίνει. Και τούτο γιατί ο νόμος περί δημοψηφισμάτων απαιτεί την συμμετοχή του 40% του εκλογικού σώματος ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο. Θα μπορούσε, επομένως, κάποιος να πει ότι επιλέγει την αποχή ως τρίτη επιλογή για να καταστήσει το δημοψήφισμα άκυρο.

Ο κίνδυνος που ενέχει μια τέτοια θέση είναι τούτος: Η ΑΠΟΧΗ να μην είναι τόσο μεγάλη, το δημοψήφισμα να καταστεί έγκυρο και συνεπώς η μη συμμετοχή σε αυτό να ευνοήσει την επικράτηση είτε του «ΝΑΙ», είτε του «ΟΧΙ. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο (η οικονομική ολιγαρχία και τα κόμματά της) εμφανίζει μια αντιφατική πολιτική συμπεριφορά. Ενώ θεωρεί ότι το δημοψήφισμα είναι επιζήμιο και δεν θα έπρεπε να γίνει, επιλέγει την στήριξη του ΝΑΙ με χέρια και με πόδια. Είναι φανερό πως αδυνατεί να ελέγξει την εκλογική συμπεριφορά του κόσμου και να προεξοφλήσει ότι η ΑΠΟΧΗ θα είναι πάνω από το 60% του εκλογικού σώματος ώστε το δημοψήφισμα να ακυρωθεί.

Η επιλογή του ΑΚΥΡΟΥ

Ενώ η επιλογή της ΑΠΟΧΗΣ έχει πολιτικό νόημα και πολιτική αυτοτέλεια γιατί αντικειμενικά συντάσσεται με την ακύρωση του δημοψηφίσματος, η επιλογή του ΑΚΥΡΟΥ ούτε πολιτικό νόημα έχει ούτε πολιτική αυτοτέλεια. Απλώς, ενισχύει εξ αντικειμένου είτε το «ΝΑΙ» είτε το «ΟΧΙ». Εκείνοι που δεν θα ψήφιζαν ποτέ «ΟΧΙ» επιλέγοντας το ΑΚΥΡΟ στην ουσία στηρίζουν το «ΟΧΙ» στερώντας την ψήφο τους από το «ΝΑΙ». Κι εκείνοι που δεν θα ψήφιζαν ποτέ «ΝΑΙ» ρίχνοντας στην κάλπη άκυρο ψηφοδέλτιο, εξ αντικειμένου στηρίζουν το «ΝΑΙ» στερώντας την ψήφο τους από το «ΟΧΙ». Καμία απτή αυτοτελή δική τους πολιτική επιδίωξη δεν υπηρετούν.

Σαθρά επιχειρήματα

Από τους φανατικούς οπαδούς του άκυρου- το ΚΚΕ, δηλαδή, και όσους συμφωνούν μαζί του- ακούμε αυτές τις μέρες το εξής επιχείρημα: Το «ΟΧΙ» μας λένε είναι στην ουσία «ΝΑΙ». Είναι «ΝΑΙ» στον κ. Τσίπρα. Είναι «ΝΑΙ» στους Θεσμούς, δηλαδή στους δανειστές, είναι «ΝΑΙ» στο 70% των μνημονίων, είναι «ΝΑΙ» στην πρόταση των 47 σελίδων της κυβέρνησης και τελικώς στο μνημόνιο που αυτή ζήτησε, την τελευταία στιγμή, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, εξαιρώντας το ΔΝΤ.

Τέτοιες αιτιάσεις είναι προφανώς εκτός τόπου και χρόνου. Είναι έξω από την πραγματικότητα. Είναι προβλέψεις που ενδεχομένως να πάρουν σάρκα και οστά κατά τον ίδιο τρόπο που το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κουρελόχαρτο. Αφορούν στο μετά την Κυριακή και στην δυνατότητα που, ενδεχομένως, θα έχει η κυβέρνηση- εφόσον δεν θα υπάρχουν αντιστάσεις- να εφαρμόσει μια πολιτική για την οποία όμως ο λαός δεν θα πάρει καμία απόφαση στο δημοψήφισμα.

Τι καλούνται να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι

Οι ψηφοφόροι καλούνται να βάλουν σταυρό στο «ΝΑΙ» ή στο «ΟΧΙ» σε ένα ψηφοδέλτιο που φέρει το εξής ερώτημα: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;». Πουθενά στο δημοψήφισμα δεν υπάρχει ερώτημα για τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές και πουθενά δεν ζητείται εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις όπως εκείνη νομίζει. Τέτοιοι συλλογισμοί είναι εντελώς αυθαίρετοι. Για να γίνουν, μάλιστα, πράξη προϋποθέτουν ότι την Δευτέρα δεν θα υπάρχει καμία αντίσταση στην πολιτική των μνημονίων και στις επιλογές της κυβέρνησης. Όσοι, επομένως, προεξοφλούν ότι το «ΟΧΙ» είναι «ΝΑΙ» στις κυβερνητικές επιλογές και λευκή επιταγή στον Τσίπρα έχουν δικαίωμα να το κάνουν μόνο εφόσον αναφέρονται στη δική τους στάση. Στην απόφασή τους δηλαδή από Δευτέρα να παρακολουθούν τις εξελίξεις από τον καναπέ του σπιτιού τους. Δεν έχουν, όμως, κανένα δικαίωμα να προεξοφλούν κάτι τέτοιο για όλους τους άλλους υποστηρικτές του «ΟΧΙ».

Γιατί «ΟΧΙ»

Το «ΟΧΙ» αφορά αποκλειστικά στην πρόταση των δανειστών. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. 

Το «ΟΧΙ» αφήνει ανοικτές όλες τις εξελίξεις από την Δευτέρα και μετά.

Το «ΟΧΙ» δεν εμποδίζει σε τίποτα τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν να τις καθορίσει ο λαϊκός παράγοντας με την δράση του.

Το «ΟΧΙ»- έτσι όπως είναι διατυπωμένο το ψηφοδέλτιο- δεν απαιτεί καμία ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική υποχώρηση από τις οργανώσεις και τα κόμματα που θα το επιλέξουν. Αντίθετα διασφαλίζεται πλήρως η αυτοτέλειά τους.

Το «ΟΧΙ»- έτσι όπως είναι διατυπωμένο το ψηφοδέλτιο- σημαίνει πολιτικά κάτι πολύ περισσότερο. Απορρίπτοντας ο ψηφοφόρος την πρόταση των δανειστών ως σύνολο την απορρίπτει και στα επιμέρους. Συνεπώς, αν το ΟΧΙ επικρατήσει, εύλογα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι καμία από τις προτάσεις των δανειστών δεν μπορεί να έρθει από το παράθυρο γιατί αυτό θα αντίκειται στην επιλογή του λαού. Ορισμένοι ισχυρίζονται- ορθώς κατά τη γνώμη μας- ότι η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές είναι το 80% της πρότασης των δανειστών που τίθεται στην κρίση του λαού. Συνεπώς απορρίπτοντας ο λαός την πρόταση των δανειστών απορρίπτει εξ αντικειμένου και την πρόταση της κυβέρνησης.

Άρα το «ΟΧΙ» ανοίγει μεγάλες δυνατότητες δράσης και ζύμωσης μέσα στον λαό για τις αριστερές, ριζοσπαστικές, αντιιμπεριαλιστικές και αντιμονωλιακές δυνάμεις, για όσους θέλουν να είναι στην πράξη- και όχι στα λόγια- κομμουνιστές.

Με την επιλογή του «ΟΧΙ» ισχυροποιούμε τους δεσμούς μας με τις πλατιές λαϊκές μάζες.

Με τη νίκη του «ΟΧΙ» παλεύουμε από καλύτερες και ισχυρότερες θέσεις ενάντια στην πολιτική των μνημονίων και στην εξάρτηση, για βαθύτερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. για «μια καινούργια Ελλάδα της Δουλειάς, της Λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση και από κάθε εκμετάλλευση, μ’ έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό», όπως είχε γράψει σε μια άλλη εποχή ο Ν. Ζαχαριάδης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
To σπουδαίο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα
Ο,τι και να λένε τώρα, ό,τι και να συνέβη μετά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και υποτάχθηκε, το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα αποτέλεσε μία λαμπρή στιγμή της ελληνικής ιστορίας.
To σπουδαίο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ώρα για έκτακτα μέτρα και αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών
Ο κίνδυνος μιας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προβάλλει ως απότοκος της επιδημίας, κρύβει φυσικά πολλούς επιμέρους κινδύνους, σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο κίνδυνος μιας χειρότερης...
Ώρα για έκτακτα μέτρα και αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Απελπισμένη φωνή
Ηταν 17-7-1990. Ο Πάμπλο (Μιχάλης Ράπτης) στα 79 του πια, και έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου, έχοντας ξεκαθαρίσει με εχθρούς και φίλους, συμπληρώνει, όπως και κάθε μέρα, το ημερολόγιό του με κάποια...
Απελπισμένη φωνή
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι γιορτές μίσους και η κυβέρνηση
Γιατί ελέγχεται η σημερινή κυβέρνηση είναι φανερό. Όχι γιατί ιδεολογικά και πολιτικά είναι με τους νικητές του εμφυλίου, αλλά γιατί ως κυβέρνηση της χώρας συμμετέχει σε μια εκδήλωση που αγνοεί προκλητικά και...
Οι γιορτές μίσους και η κυβέρνηση
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποια στερεότυπα κατέρρευσαν;
Εχει δίκιο ο πρωθυπουργός να αναρωτιέται ρητορικά για το «πόσα στερεότυπα δεν κατέρρευσαν αυτούς τους μήνες;». Αλλά αυτή η διακήρυξη θα είχε ένα ψήγμα αλήθειας μόνο ως αυτοκριτική. Γιατί τα στερεότυπα που...
Ποια στερεότυπα κατέρρευσαν;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τιμούν τους νεκρούς για να θάψουν τους ζωντανούς;
Γιατί ξέχασαν οι κυβερνώντες να τιμήσουν τους νεκρούς της Marfin με πλακέτες ή οτιδήποτε άλλο στο διάστημα 2010- 2014; Γιατί έκλεισε ο φάκελος που ξανανοίγει; Ποιος τον έκλεισε και για ποιο λόγο;
Τιμούν τους νεκρούς για να θάψουν τους ζωντανούς;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας