• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.2°C
  5 BF
  17%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 32.1°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.2°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 30.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.6°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.2°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 26.5°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  37%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 29.9°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.2°C / 30.4°C
  4 BF
  13%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  60%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το γιοφύρι της... Κουμουνδούρου

 • A-
 • A+

Η ιστορία για το περίφημο γιοφύρι της Αρτας είναι γνωστή: «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν». Κατά το δημοτικό τραγούδι που ανήκει στα άσματα του ακριτικού κύκλου, 1.300 κτίστες, 60 μαθητές, 45 μάστοροι (μηχανικοί) υπό τον Αρχιμάστορα, προσπαθούσαν να χτίσουν τη γέφυρα της οποίας τα θεμέλια κάθε πρωί ήταν κατεστραμμένα. Τελικώς –σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση– «ένα πτηνό με ανθρώπινη φωνή γνωστοποίησε πως για να στεριώσει η γέφυρα απαιτείται η ανθρωποθυσία της συζύγου του Πρωτομάστορα».

Μοιάζει η υπόθεση του γιοφυριού της Αρτας με το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Κάπως, αφού κι αυτό ολημερίς το ανακοινώνουν, το βράδυ το μεταθέτουν. Σίγουρα πάντως δεν χρειάζεται ανθρωποθυσία για να στεριώσει. Ωστόσο, αν για το γιοφύρι της Αρτας έπρεπε να δουλέψουν 1.300 κτίστες, 60 μαθητές και 45 μάστοροι (μεγάλο πλήθος δηλαδή), για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μαζευτούν σε κάποιο χώρο τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι και επί τρεις μέρες να συζητούν, να αντιπαρατίθενται και να ψηφίζουν.

Προσφέρεται η εποχή; Η πανδημία είναι εδώ, απειλητική και υποχρεώνει όλους να είναι πολύ προσεκτικοί. Οπότε τα ερωτήματα επιστρέφουν από την πίσω πόρτα. Θα γίνει το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θα γίνει; Πότε θα γίνει; Το δεύτερο ερώτημα δεν υπάρχει. Το συνέδριο θα γίνει. Κανονικά έπρεπε να είχε γίνει. Είναι μια εκκρεμότητα που ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να την αφήνει να σέρνεται και να δημιουργεί καχυποψία και εντάσεις.

Αλλωστε, υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν σοβαρή επεξεργασία. Εχουν κατατεθεί διαφορετικές προσεγγίσεις για την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πράγματα, για την πορεία του από δω και πέρα, για τις πολιτικές συμμαχίες, για το κυβερνητικό πρόγραμμα και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να καθοριστεί η γραμμή πλεύσης. Στο τρίτο ερώτημα που αφορά τον χρόνο διεξαγωγής του όλα είναι ανοικτά. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το πώς θα γίνει. Με φυσική παρουσία; Με φυσική παρουσία ορισμένων μελών και συμμετοχή των υπολοίπων που θα είναι χωρισμένοι σε θεματικές ομάδες μέσω τηλεδιάσκεψης;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Συνδιάσκεψη του κόμματος το προηγούμενο καλοκαίρι. Οι διαδικασίες κύλησαν ομαλά, έγινε ζωντανός διάλογος και δόθηκε η δυνατότητα στους συνέδρους για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Η μόνη περίπτωση να μετατεθεί χρονικά ξανά το συνέδριο είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σε συνθήκες εκλογικής μάχης η εσωστρέφεια (παρεισφρέει και διχάζει ακόμη και στα πιο πειθαρχημένα συνέδρια) είναι αυτοκτονική επιλογή. Στο συνέδριο εκτός από τις πολιτικές αποφάσεις θα εκλεγεί η νέα ηγεσία, δηλαδή η Κεντρική Επιτροπή, το Εθνικό Συμβούλιο κι αν δεν αλλάξει κάτι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Υπάρχει περίπτωση να έχουμε ανατροπή στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου; Είναι πιθανόν να αποφασίσει το συνέδριο ο επικεφαλής της παράταξης να βγαίνει σε μεταγενέστερο χρόνο από ψηφοφορία στην οποία θα πάρουν μέρος τα μέλη του κόμματος, ίσως υπό προϋποθέσεις και όποιοι άλλοι το επιθυμούν; Μια τέτοια συζήτηση έχει γίνει στο παρελθόν, εκφράστηκαν διαφωνίες, ωστόσο το θέμα δεν έχει κριθεί οριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (30-12-2021) έχει μια φράση που σηκώνει κουβέντα. Αναφερόμενος στον ρόλο των μελών του κόμματος σημειώνει: «[...] χωρίς αποκλεισμούς και αστερίσκους, τόσο στη λήψη των πιο σοβαρών αποφάσεων, όσο και στην εκλογή της συλλογικής του ηγεσίας στο επικείμενο 3ο συνέδριο του κόμματος». Συλλογική ηγεσία είναι τα καθοδηγητικά όργανα. Ο επικεφαλής (μονοπρόσωπο όργανο) θα εκλέγεται κι αυτός στο συνέδριο, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, ή από κάποιο άλλο σώμα; Το συνέδριο θα αποφασίσει και γι’ αυτό το ζήτημα εφόσον τεθεί από κάποιους.

Ανάγωγα

«Θα κάνουμε τα πάντα για την πανδημία, αποκλείουμε όμως την καραντίνα», μας λένε ο πρωθυπουργός και όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ξημεροβραδιάζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα. Με τις μέχρι τώρα μεγάλες επιτυχίες τους και στις προβλέψεις και στις διαβεβαιώσεις, καλό είναι να προετοιμαζόμαστε και γι’ αυτό που αποκλείουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΣΥΡΙΖΑ: ένα συνέδριο, πολλά ανοιχτά θέματα
Σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο προσυνεδριακός διάλογος έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλά τα ανοιχτά ζητήματα, ωστόσο δυο προκάλεσαν έντονες συζητήσεις εντός...
ΣΥΡΙΖΑ: ένα συνέδριο, πολλά ανοιχτά θέματα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα νερόβραστα κείμενα δεν είναι σύνθεση
Υπάρχει ένας παλιός κανόνας που εφαρμόζουν κυβερνήσεις και κόμματα κάθε φορά που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να λυθούν. Τι λέει αυτός ο κανόνας; «Φτιάξε μια επιτροπή».
Τα νερόβραστα κείμενα δεν είναι σύνθεση
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα «θέλω» της ηγεσίας και τα «θέλω» των ψηφοφόρων
Κάποιοι ψηφοφόροι είναι πολύ πιθανόν να επιλέξουν στην κάλπη ένα κόμμα όχι γιατί συμφωνούν με τις θέσεις του, τη γραμμή του, τις προτεραιότητές του, αλλά γιατί θέλουν να τιμωρήσουν ένα άλλο κόμμα, που...
Τα «θέλω» της ηγεσίας και τα «θέλω» των ψηφοφόρων
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η αλήθεια των γεγονότων. Η γνώμη επί των γεγονότων
Ο Τσίπρας ηττήθηκε, συμβιβάστηκε, υπέγραψε μνημόνιο, το κόμμα του διασπάστηκε, αλλά πήγε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη και τις κέρδισε. Αυτό ακόμη δεν μπορούν να το χωνέψουν.
Η αλήθεια των γεγονότων. Η γνώμη επί των γεγονότων
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Διπλή ήττα για την Αριστερά της μελαγχολίας;
Σε δύο χώρες είχαμε προχτές εκλογές. Στη Γαλλία βουλευτικές, στην Κολομβία προεδρικές. Στην Κολομβία η ενωμένη Αριστερά νίκησε και για πρώτη φορά στην Ιστορία της θα έχει αριστερό πρόεδρο. Στη Γαλλία η...
Διπλή ήττα για την Αριστερά της μελαγχολίας;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το κοντέρ δεν μηδενίζεται
Στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, είναι να μηδενίσει το κοντέρ. Το προσπαθεί συστηματικά από τη μέρα της εκλογής του. Κινείται στη λογική «ό,τι έγινε έγινε», «περασμένα, ξεχασμένα», «εμπρός για...
Το κοντέρ δεν μηδενίζεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας