• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 11.4°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 9.9°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 10.4°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 8.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εφαρμογή των νόμων είναι υποχρέωση των κυβερνήσεων

 • A-
 • A+

Συνέβη αυτό που πολλοί περίμεναν. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα ήταν έκπληξη. Με μια εντελώς διασταλτική ερμηνεία του νόμου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας έκρινε ότι ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια για τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας θεμελιώνει το δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης όχι το... 2022, όπως ήταν το νομικά αναμενόμενο, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2027. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών κάνει έτσι χρήση του νέου Ποινικού Κώδικα, ψηφισμένου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει ότι οι πολυ-ισοβίτες θεμελιώνουν δικαίωμα αίτησης για αποφυλάκιση στα 25 χρόνια και όχι στα 19, όπως προβλεπόταν με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν νομικοί, η επίκληση του νέου Ποινικού Κώδικα έναντι του παλαιού από το Συμβούλιο παραβιάζει ευθέως τόσο το άρθρο 1 όσο και το άρθρο 2 του Π.Κ., τα οποία ρητώς αναφέρουν αφ' ενός ότι δεν μπορεί μια νέα διάταξη του Π.Κ. να έχει αναδρομική ισχύ στην εκτέλεσή της και αφ' ετέρου ότι ο κατηγορούμενος επωφελείται πάντα της ευνοϊκότερης διάταξης όταν αυτή έχει αλλάξει στο μεσοδιάστημα. Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ μιλώντας στην «Αυγή» επισήμανε πως «το ξέραμε ότι θα ήταν απορριπτικό το βούλευμα, καθώς υπάρχει η "υποψία" ότι αυτό το ζήτημα δεν το διαχειρίζεται η Δικαιοσύνη».

Κανένας δεν μπορεί να ζητήσει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει γνώμη για τον Κουφοντίνα. Κανένας δεν μπορεί να ζητήσει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία να ξεχάσει και να συγχωρήσει. Ωστόσο, αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και κάθε κυβέρνηση, είναι να μην επηρεάζει και να μην παροτρύνει εισαγγελείς και δικαστές να εισηγούνται και να αποφασίζουν διαφορετικά απ’ ό,τι προβλέπεται στο Σύνταγμα και στους νόμους.

Πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, πρέπει να μην προωθεί φωτογραφικές διατάξεις για να πλήξει τον κρατούμενο, πρέπει να μην παραβιάζει τους νόμους που αυτή ψήφισε, πρέπει να λειτουργεί εντός του θεσμικού πλαισίου που ισχύει σ’ ένα κράτος δικαίου και κυρίως πρέπει να μη συμπεριφέρεται εκδικητικά, να μη δίνει δηλαδή την εντύπωση ότι επιθυμεί τη φυσική εξόντωσή του. Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στην Ελλάδα και σ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί. Εχει όμως και δικαιώματα ως κρατούμενος. Δεν επιτρέπεται το σύστημα να τον αντιμετωπίζει με τιμωρητική διάθεση, να του κόβει τις άδειες που δικαιούται, να ερμηνεύει τους νόμους και τους κανονισμούς κατά πώς εξυπηρετεί τις πολιτικές της κυβέρνησης (της όποιας κυβέρνησης). Εκτίει την ποινή που του επιβλήθηκε και είναι απαράδεκτο να του φορτώνουν και άλλες ποινές, παρά το γεγονός ότι στα 19 χρόνια που είναι έγκλειστος δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, ούτε παραβίασε τις άδειες που πήρε.

Καταλαβαίνουμε ότι η συντηρητική παράταξη έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Κουφοντίνα. Δεν του συγχωρεί ότι δεν έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του σε ενέργειες της οργάνωσης - να θυμίσουμε ότι ο Κουφοντίνας στην απολογία του ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη συνολική δράση της «17 Νοέμβρη», αλλά αρνήθηκε να πει σε πόσες και σε ποιες ενέργειές της συμμετείχε. Δεν του συγχωρεί ότι δεν συνεργάστηκε με τις διωκτικές αρχές, όπως άλλοι ομοϊδεάτες του. Δεν του συγχωρεί ότι δεν έχει αποκηρύξει το παρελθόν του. Δεν του συγχωρεί ότι έκανε απεργία πείνας (το έσχατο μέσο αυτοάμυνας για κάθε κρατούμενο που νιώθει πως αδικείται) και κατάφερε να κινητοποιήσει πολίτες που κάθε άλλο παρά συμφωνούσαν με τη δράση της «17 Νοέμβρη».

Τις μέρες εκείνες κυβερνητικοί παράγοντες φλέρταραν με την ιδέα της αναγκαστικής σίτισης, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί βασανιστήριο. Πρακτική που χρησιμοποίησαν οι βρετανικές αρχές τη δεκαετία του ’70 εναντίον μελών του ΙΡΑ που έκαναν απεργία πείνας. Το πόσο φρικιαστική είναι αυτή η μέθοδος προκύπτει από τις περιγραφές που υπάρχουν στο βιβλίο του Πάτρικ Ράντεν Κιφ «Μην πεις λέξη» (Μεταίχμιο). Αν και ο Κουφοντίνας με την παράδοσή του μίλησε για το τέλος της οργάνωσης, η συντηρητική παράταξη επιμένει πως δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα της εμπλοκής του σε νέες παράνομες πράξεις.

Αν και ο Κουφοντίνας δεν καταδικάστηκε για διάπραξη πολιτικών εγκλημάτων (άλλη προσέγγιση είχαν τα δικαστήρια), αν και στα κοινοβουλευτικά συστήματα δεν υπάρχει ο όρος πολιτικός κρατούμενος, αν και η συντηρητική παράταξη επιμένει πως η «17 Νοέμβρη» ήταν μια συμμορία του κοινού ποινικού δικαίου, με τη στάση της απέναντί του δείχνει να τον θεωρεί οιονεί πολιτικό κρατούμενο. Οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τους νόμους. Οι εισαγγελείς και οι δικαστές επιβάλλεται να μην επινοούν νομικίστικα τερτίπια για να ικανοποιήσουν την εκτελεστική εξουσία, ανοίγοντας Κερκόπορτες με κραυγαλέα εσφαλμένα και βοερά επικίνδυνα επιχειρήματα περί αναδρομικότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ψάχνεις; Αναρωτιέσαι; Είσαι συνεργός!
Με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα τα στελέχη της Δεξιάς και οι δημοσιολόγοι των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης βρήκαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τη φαντασία τους. Κεντρικός στόχος τους η Αριστερά, που την...
Ψάχνεις; Αναρωτιέσαι; Είσαι συνεργός!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Είκοσι χρόνια μετά: «Πάλι το ίδιο θα έκανα»
Η βόμβα που έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά, το βράδυ του Σαββάτου, πριν από είκοσι χρόνια ακριβώς, ήταν η αρχή του τέλους για την οργάνωση «17 Νοέμβρη». Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά ο...
Είκοσι χρόνια μετά: «Πάλι το ίδιο θα έκανα»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Χτες το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας
Τι καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας τις παραπάνω αράδες; Ηξερε ο Ανδρέας; Δεν ήξερε; Ηξερε και ανεχόταν; Ηταν όντως άξιος για όλα; Δηλαδή μπορεί να γνώριζε και να συγκάλυπτε; Μήπως γνώριζε επειδή ήταν ο ίδιος...
Χτες το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μια σπίθα είναι αρκετή για να πιάσει φωτιά
Το μέγαρο Μαξίμου επιμένει σ’ αυτή τη θέση παρά το γεγονός ότι κερδίζει έδαφος ακόμα και στις τάξεις των ομοϊδεατών της ότι αυτός που εκβιάζει και τρομοκρατεί δεν είναι ο απεργός πείνας, αλλά η κυβέρνηση της...
Μια σπίθα είναι αρκετή για να πιάσει φωτιά
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η αφορολόγητη εκδικητικότητα της κυβέρνησης
Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μονοπάτι το βιβλίο «13 απαντήσεις». Ηταν το αποτέλεσμα μιας συνομιλίας μου με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Εξ αποστάσεως. Εστειλα 13 ερωτήσεις, πήρα 13 απαντήσεις.
Η αφορολόγητη εκδικητικότητα της κυβέρνησης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ούτε δυο δράμια μυαλό;
Εκτός αν δεν είσαι ούτε πολύ φανατικός ούτε πολύ ηλίθιος και είσαι απλώς τελείως ανήμπορος. Ενα άθυρμα στα χέρια των πολύ φανατικών και των πολύ ηλιθίων που σε πλαισιώνουν.
Ούτε δυο δράμια μυαλό;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας