• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.9°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.9°C / 18.3°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 14.8°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.0°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.5°C / 18.8°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  0 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εχει μέλλον η Αριστερά;

 • A-
 • A+

Στο τελευταίο βιβλίο του «Καθαρό λαμπρό μέλλον», με υπότιτλο «Μια ριζοσπαστική υπεράσπιση του ανθρώπινου είδους» (εκδόσεις Καστανιώτη), ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, Πολ Μέισον, περιγράφει ως εξής το δίλημμα των ημερών μας: «Είτε η Αριστερά επανιδρύει τον εαυτό της ως λαϊκό κοινωνικό κίνημα με στόχο τη ριζοσπαστική αλλαγή, είτε η δημοκρατία πεθαίνει».

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλο αυτό ακούγεται πολύ δραματικό και αφοριστικό. Ομως η πραγματικότητα βοά και όποιος δεν την ακούει ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, διαπράττει ένα έγκλημα που συνολικά θα κληθεί να πληρώσει η ανθρωπότητα τα επόμενα πολλά χρόνια.

Τι ακριβώς όμως σημαίνει «επανίδρυση της Αριστεράς ως λαϊκό κοινωνικό κίνημα»; Σημαίνει ότι η Αριστερά πρέπει άμεσα να εγκαταλείψει το κυνήγι ενός φαντασματικού «κέντρου» και μιας χιμαιρικής «μεσαίας τάξης» και να στραφεί στα προβλήματα, τις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τις προσδοκίες των καθημερινών ανθρώπων της εργασίας. Αυτών των ανθρώπων που ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός κατόρθωσε να διασπάσει, να εξατομικεύσει και να αποπροσανατολίσει. Το έχω ξαναπεί: ο αποκλειστικός προσανατολισμός μιας ακαδημαϊκής Αριστεράς στα επιμέρους κινήματα και στον «δικαιωματισμό» τής αφαίρεσε μια συνολικότερη οπτική των κοινωνικών σχέσεων και της αλληλεπίδρασής τους.

Δεύτερο ερώτημα είναι το τι σημαίνει «ριζοσπαστική αλλαγή». «Να είσαι ριζοσπάστης σημαίνει να φτάνεις μέχρι τη ρίζα των πραγμάτων. Και ρίζα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος» έλεγε ο Καρλ Μαρξ και η Αριστερά πρέπει να το θυμηθεί εκ νέου. Ριζοσπαστική αλλαγή σημαίνει αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων και όχι μόνο κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας. Συνεπάγεται εγκατάλειψη της αναπτυξιολαγνείας και του άκρατου καταναλωτισμού. Σημαίνει υπεράσπιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος κόντρα στα «όρνια» ενός νεοφιλελευθερισμού της αρπαγής και της ιδιοποίησης. Σημαίνει οικοδόμηση ενός νέου πολιτισμικού και ανθρωπολογικού προτύπου στη βάση της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης, «της συνεταιριστικής παραγωγής για διαμοιρασμό, της δραστικής μείωσης του ωραρίου εργασίας και της επέκτασης της ανθρώπινης ελευθερίας και αυτογνωσίας» (Π. Μέισον).

Η κρίση του 2008 έθεσε υπό αμφισβήτηση τις νεοφιλελεύθερες παραδοχές και έδειξε ότι η «ελεύθερη αγορά» και το «αόρατο χέρι» της απλώς κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Η αποκάλυψη αυτή αποσταθεροποίησε και τον «νεοφιλελεύθερο εαυτό», δηλαδή το άτομο που «χτίστηκε» επί σαράντα χρόνια με βάση την «ανταγωνιστικότητα», τις «δεξιότητες», τον ναρκισσισμό και τη «διαχείριση του εαυτού σαν επιχείρηση».

Και γιατί διαφορετικά η «δημοκρατία πεθαίνει»; Μα γιατί ο φασισμός, η Ακροδεξιά, ο μισογυνισμός, ο ρατσισμός και οι θεωρίες συνωμοσίας είναι πάντα εδώ. Και εάν η Αριστερά δεν πολεμήσει συνειδητά εναντίον τους, τότε απλώς αυτά θα επικρατήσουν. Ο πολιτισμός σήμανε ιστορικά μια μάχη κόντρα στις εγωιστικές και επιθετικές πλευρές του εαυτού μας και την οικοδόμηση συνθηκών ικανών να επιτρέψουν στην ανθρώπινη δημιουργικότητα να ανθήσει.

Οι οπισθοδρομικές ιδέες, οι προλήψεις και η συνωμοσιολογική σκέψη γίνονται σήμερα ένα προπέτασμα καπνού πίσω από το οποίο κρύβονται οι χειρότεροι εχθροί της ανθρώπινης ελευθερίας: οι εκμεταλλευτές, οι σούπερ πλούσιοι, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και ένα σάπιο μιντιακό σύστημα που παράγει και αναπαράγει ψεύδη και μυθεύματα.

Σήμερα η Αριστερά πρέπει να απεμπλακεί από το φαντασιακό του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και μιας «σοσιαλδημοκρατίας» που εδώ και χρόνια έχει καταστεί ανέφικτη. Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για την ίδια και για τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πολιτισμός, βαρβαρότητα και Αριστερά
Οπως δείχνει η Ιστορία, ο πολιτισμός πάντα συνυπάρχει με τη βαρβαρότητα. Αυτά τα δύο δεν είναι απολύτως διαχωρισμένα. Διαπλέκονται μεταξύ τους και υπάρχουν παράλληλα, τόσο χρονικά όσο, πιθανώς, και χωρικά.
Πολιτισμός, βαρβαρότητα και Αριστερά
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αριστερά, μελαγχολία, θεωρία
Η απειλή της κλιματικής κατάρρευσης, η πανδημία και, σήμερα, ο πόλεμος και η πυρηνική απειλή δεν αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την Αριστερά. Αντίθετα: οι μεγάλες κρίσεις έχουν δείξει ιστορικά ότι...
Αριστερά, μελαγχολία, θεωρία
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Νέες «περιφράξεις», νέες μπίζνες!
Στις μέρες μας, όπως αποδεικνύουν οι περισσότερες κυβερνήσεις και στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίνονται τα πρωτεία στην αγορά σε σχέση με το κράτος και επομένως συντελείται μια διαδικασία...
Νέες «περιφράξεις», νέες μπίζνες!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αριστερά, Ακροδεξιά και τα δύο άκρα
Σήμερα οι θεωρίες των χρυσαυγιτών περί ανωτερότητας των Ελλήνων και οι σκληρές αντικομμουνιστικές τους θέσεις συμπίπτουν με την προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί, μια αρνητική ταυτότητα.
Αριστερά, Ακροδεξιά και τα δύο άκρα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Τελευταία αναγγελία»!
Στο ποίημά του «Λένε οι Τοίχοι/2», ο Εδουάρδο Γκαλεάνο γράφει για ένα σύνθημα που διάβασε σε τοίχο της Μπογκοτά. «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!» kι από κάτω: «(τελευταία αναγγελία)»
«Τελευταία αναγγελία»!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Αριστερά ακούει;
Η τυφλότητα των πολιτικών ελίτ οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό και όποιος δεν το βλέπει αυτό μάλλον εθελοτυφλεί. Οι ηθικές επιλογές είναι μπροστά μας και θα διαμορφώσουν τον κόσμο που έρχεται
Η Αριστερά ακούει;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας