• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.6°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.9°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 26.2°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.5°C
  0 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 27.1°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.3°C / 26.0°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 25.5°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  75%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ραδιούργοι έχουν όνομα και διεύθυνση;

 • A-
 • A+

Σοβαρές καταγγελίες έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Παπανδρέου. Μίλησε για παρεμβάσεις «από εξωθεσμικά κέντρα και παράγοντες της Δεξιάς στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής». Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι παρεμβάσεις είτε στρέφονται εναντίον στελεχών της παράταξης και ιδιαιτέρως εναντίον του ίδιου, καθώς βλέπουν ότι δεν ικανοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα άλλων κομμάτων, είτε έχουν στόχο την παράταξη συνολικά.

Σοφόν το ασαφές; Από τη δήλωση του κ. Παπανδρέου λείπουν ονόματα και διευθύνσεις. Ποιοι είναι οι «παράγοντες της Δεξιάς» στους οποίους αναφέρεται; Λειτουργούν οργανωμένα ή αυτοθέλητα; Καθοδηγούνται από κάποιο κυβερνητικό κέντρο; Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει; Εχει εγκρίνει τις μεθόδους τους; Τι ακριβώς κάνουν οι παράγοντες της Δεξιάς; Διακινούν… πληροφορίες και βιτριολικές φήμες εναντίον του, αλλά και εναντίον της παράταξης; Δουλεύουν υπέρ κάποιου υποψηφίου; Με ποιους τρόπους; Η γενίκευση δεν βοηθάει. Αντιθέτως τροφοδοτεί την παραφιλολογία. Η αοριστία συσκοτίζει. Είναι το καύσιμο για να τεθούν σε κίνηση οι θεωρίες συνωμοσίας που είναι πολύ δημοφιλείς.

Οι πολίτες –και αυτοί που θα πάνε στις κομματικές κάλπες και αυτοί που δεν είναι οπαδοί του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και θα παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως την εκλογική διαδικασία– πρέπει να μάθουν αν υπάρχει σχέδιο χειραγώγησης του εκλογικού ακροατηρίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οφείλει λοιπόν ο κ. Παπανδρέου να θεμελιώσει τις κατηγορίες του. Διαφορετικά θα είναι ευάλωτος στην υποψία ότι διαλέγει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας για να κερδίσει τους διστακτικούς, τους επαμφοτερίζοντες, ενδεχομένως και για να εμφανιστεί ως θύμα ραδιούργων που, επειδή τον φοβούνται, δεν διστάζουν να μετέλθουν βρόμικα μέσα για να αποτρέψουν την εκλογή του, πριμοδοτώντας κάποιον ή κάποιους από τους ανταγωνιστές του.

Επειτα έχουμε τα διαβόητα «εξωθεσμικά κέντρα» που, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, παρεμβαίνουν. Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Η κατάχρηση έχει υπονομεύσει την εγκυρότητά του. Παλιότερα στα εξωθεσμικά κέντρα εντάσσονταν το παρακράτος (παραφυάδες του είδαμε και πρόσφατα με την παράνομη δράση της ΕΥΠ), εκδότες που ανέτρεπαν κυβερνήσεις και προωθούσαν τους εκλεκτούς τους (π.χ. η Αποστασία το 1965), το Παλάτι (με πλούσια παράδοση στο άθλημα της εκτροπής) και βεβαίως η αμερικανική πρεσβεία, που ήταν ο κυρίαρχος εξωθεσμικός παράγοντας στην Ελλάδα και ενέκρινε ή απέρριπτε επιλογές του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Ολα αυτά έχουν αποδειχθεί. Είναι πια κοινός τόπος για τους ιστορικούς σε όποια σχολή σκέψης κι αν ανήκουν.

Σήμερα ποιοι συμμετέχουν στα εξωθεσμικά κέντρα; Επιχειρηματίες; Εκδότες; Επιχειρηματίες που είναι και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και στηρίζουν την κυβέρνηση; Προφανώς εννοεί τη διαπλοκή ο κ. Παπανδρέου. Προφανώς έχει στο μυαλό του συγκεκριμένα πρόσωπα. Ας μας τα πει. Η δημοσιοποίηση είναι προϋπόθεση για την εξουδετέρωσή τους.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου έχει και μια μεγάλη εκκρεμότητα. Οταν παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού είχε αφήσει υπαινιγμούς ότι εξαναγκάστηκε να το κάνει γιατί βρέθηκε απέναντι σε μια συνωμοσία στην οποία είχαν πάρει μέρος ξένοι αξιωματούχοι, πολιτικοί αντίπαλοί του, η διαπλοκή και κάποιοι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ που ήταν υπουργοί στην κυβέρνησή του. Ουδέποτε μπήκε σε λεπτομέρειες. Τώρα κρίνεται η αρχηγία ενός μικρομεσαίου, από την άποψη του μεγέθους, κόμματος. Τότε κρίθηκε η πρωθυπουργία. Και το ένα και το άλλο είναι σοβαρά ζητήματα. Το δεύτερο όμως είναι πολύ πιο σοβαρό, γιατί αφορούσε την πορεία της χώρας. Τώρα, αν ισχύουν οι καταγγελίες του κ. Παπανδρέου, έχουμε απόπειρα επηρεασμού μιας εσωκομματικής μάχης. Τότε, αν συνέβη αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου, είχαμε ωμή παραβίαση του Συντάγματος.

Ανάγωγα

«Κάν’ το όπως ο Μακρόν». Τη φωνή που του δίνει αυτήν τη συμβουλή ακολουθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός. Καραντίνα αποφασίζει ο Μακρόν; Καραντίνα και ο Μητσοτάκης. Χαλάρωση των μέτρων ο Μακρόν; Χαλάρωση και ο Μητσοτάκης. Διαγγέλματα κάθε τρεις και λίγο ο Μακρόν; Διαγγέλματα και ο δικός μας. Εκλογές το 2022 (υποχρεωτικά) για τον Μακρόν; Το σκέφτεται ο Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πρώτη φορά Αριστερά: άλλο 1981, άλλο 2015
Με αφορμή την επέτειο για τα 40 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την αρχηγία στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., είδαμε πολλά αφιερώματα – άλλα επαινετικά με μεγάλο βαθμό...
Πρώτη φορά Αριστερά: άλλο 1981, άλλο 2015
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο αντιδικομματισμός του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ
Ο αντιδικομματισμός όμως του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ δεν έχει αντισυστημική λογική, όπως αυτός του ΚΚΕ. Καταγγέλλει τον δικομματισμό, επειδή δεν είναι αυτό το ένα σκέλος του, όπως ήταν για πολλά χρόνια.
Ο αντιδικομματισμός του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το φουσκωμένο εγώ... προσγειώνεται
Με ποιο κόμμα θα προτιμούσε να συμπλεύσει ο κ. Μητσοτάκης; Με τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε καμία περίπτωση. Άλλωστε, όπως έχει πει, «μας χωρίζει άβυσσος».
Το φουσκωμένο εγώ... προσγειώνεται
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Θέλουν; Μπορούν;
Μ’ έναν τρόπο απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στις προϋποθέσεις που έβαλε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας.
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Θέλουν; Μπορούν;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι τρεις όροι του Νίκου Ανδρουλάκη
Δεν λέει όχι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης στη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής.
Οι τρεις όροι του Νίκου Ανδρουλάκη
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Προοδευτική κυβέρνηση. Πώς και με ποιους;
Η συζήτηση για το ενδεχόμενο προοδευτικής διακυβέρνησης θα αποκτήσει νόημα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν επ’ αυτών. Για να...
Προοδευτική κυβέρνηση. Πώς και με ποιους;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας