• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.5°C / 10.7°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.9°C / 6.6°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.2°C / 5.7°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.3°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.5°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 10.0°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 0.8°C / 7.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.8°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.0°C / 6.6°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 6.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  84%
Dati Bendo / European Union, 2021
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβερνητική ευφορία των αριθμών και τα γραφειοκρατικά αντανακλαστικά της Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Αναμενόμενη και… αναπόφευκτη ήταν η πανηγυρικού ύφους αντίδραση της κυβέρνησης στις βελτιωμένες φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που τουλάχιστον ως προς την αύξηση του ΑΕΠ φέτος υπερέβησαν ακόμη και τις σχετικά πιο συγκρατημένες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο στο… ήδη υπεραισιόδοξο προσχέδιο προϋπολογισμού 2022 εκτιμούσε ανάπτυξη 6,1% φέτος.

«Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας. Η χώρα ανακάμπτει ισχυρά και αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε ασφαλή επίπεδα, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στην εκτενή δήλωσή του, ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει ιδιαίτερα την ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, τη διψήφια αύξηση των επενδύσεων φέτος και το 2022, το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τη συρρίκνωση της ανεργίας την τελευταία διετία και το γεγονός ότι «ο ετήσιος πληθωρισμός, τόσο το 2021 όσο και το 2022, προβλέπεται να παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των κρατών - μελών της Ευρώπης».

Ανάλογου πανηγυρικού ύφους δηλώσεις για τις προβλέψεις της Κομισιόν έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και, φυσικά, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Πέρα από μεμψιμοιρίες, πάντως, ο αντίλογος στην ευφορία που αναδύουν τα στοιχεία της Κομισιόν τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης είναι η «γραφειοκρατική» βραδύτητα με την οποία οι υπηρεσίες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Eurostat, ενσωματώνουν τα δεδομένα των οικονομιών και τις απότομες εναλλαγές τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προηγούμενη έκθεσή της η Επιτροπή, τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, διατηρούσε την παρωχημένη πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 4,3%, παρά το ισχυρό άλμα του δεύτερου τριμήνου (+16,2%) και τις ενδείξεις μεγάλης ανόδου και στο τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της καλής επίδοσης του τουρισμού.

Αντιστρόφως, τώρα, η φρεσκαρισμένη αισιόδοξη πρόβλεψη της Κομισιόν φαίνεται να μην έχει «προλάβει» την επιδείνωση των δεδομένων της πανδημίας, της ενεργειακής ακρίβειας, των σημαντικών ανατιμήσεων, του πληθωρισμού και της σοβαρής διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα, που από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν αισθητά επηρεάσει τη ζήτηση, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές του μεταποιητικού τομέα και του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και σε όλη την Ε.Ε. Επομένως, η αξιοπιστία των προβλέψεων της Ε.Ε. για τις επιμέρους οικονομίες πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση με τα αργά και συχνά απρόθυμα ανακλαστικά της στην πρόβλεψη κρίσεων. Για παράδειγμα, η Κομισιόν, όπως και η ΕΚΤ, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο εκτιμούσαν ότι το κύμα ανατιμήσεων θα έχει λήξει μέχρι το τέλος του χρόνου. Τώρα έχουν μεταθέσει την ημερομηνία λήξης του πληθωριστικού συναγερμού στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Με αυτό ακριβώς το φίλτρο θα πρέπει να διαβαστεί και η εκτίμηση για πληθωρισμό μόλις 0,1% φέτος στη χώρα μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τι εννοούσε ο ποιητής;
Στη δυνατότητα αποπληρωμής του κόστους θέρμανσης μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός προκαλώντας προβληματισμούς.
Τι εννοούσε ο ποιητής;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Επιστροφή Fraport στα κέρδη και η ελληνική «γενναιοδωρία»
Η κρατική στήριξη από Γερμανία και Ελλάδα, με 160 και 178 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, επανέφερε τον όμιλο σε θετική τροχιά στο εξάμηνο. Αλλά από τη σύγκριση των αποζημιώσεων για τους χαμένους επιβάτες του 2020 στο...
Επιστροφή Fraport στα κέρδη και η ελληνική «γενναιοδωρία»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι... ασχολίαστες επισημάνσεις Fitch και ΔΝΤ
Ανευ σχολίων πέρασαν από την κυβέρνηση δύο αξιοσημείωτες εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής: η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch και η έκθεση του ΔΝΤ στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο ΙV του...
Οι... ασχολίαστες επισημάνσεις Fitch και ΔΝΤ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η «πασαρέλα» και τα ερωτήματα για τη νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ
Μια ιδιότυπη πασαρέλα, μέσω φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα σε σχέση με τη νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ που πρόκειται να ανακοινωθεί λίαν προσεχώς.
Η «πασαρέλα» και τα ερωτήματα για τη νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Σοφία Βούλτεψη οραματίζεται κλειστά σύνορα για πρόσφυγες πολέμου, διώξεων και κλιματικής αλλαγής
Για την κ. Βούλτεψη δεν σημαίνει τίποτα το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάθε λόγο να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα και το δικαιούνται με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης.
Η Σοφία Βούλτεψη οραματίζεται κλειστά σύνορα για πρόσφυγες πολέμου, διώξεων και κλιματικής αλλαγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας