• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.7°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 21.5°C
  0 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.7°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Γέφυρα των Γαϊδάρων

 • A-
 • A+

Βουλή των Ελλήνων, 16 Οκτωβρίου 2051

Στη Βουλή των Ελλήνων εισήχθη εσπευσμένα άρθρο με αρ. 31328, ως προσθήκη σε νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία, που αφορούσε το πώς θα γίνεται το παστούρωμα των κτηνοτρόφων αυτή τη φορά, γιατί σαν πολύ περπατάνε πάνω στα βουνά, βλέπουν τις πυρκαγιές και ειδοποιούν τις Αρχές και έτσι το κράτος δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του, που δεν είναι παρά να φέρει την Ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο άρθρο καμία σχέση δεν είχε με το παστούρωμα των κτηνοτρόφων. Είχε με την Παιδεία.

Ο ηγέτης πάντων των Νεοφιλελεύθερων Μεταεθνικιστών Αρίστων κατέθεσε ενώπιον της ολομέλειας κατεπείγουσα εισαγωγή του άρθρου προς ψήφιση. Το ονόμασε «Pons asinorum». Κανείς από τους δικούς του δεν κατάλαβε τι έλεγε, αλλά δεν έδωσαν σημασία, γιατί ούτως ή άλλως εκεί ήταν για να τον χειροκροτάνε και όχι για να τον καταλαβαίνουν. Ενας, όμως, που είχε διαγραφεί πρόσφατα από το κόμμα, έτσι για να τον πικάρει, ρώτησε τι εννοεί ο ηγέτης, που για συντομία θα τον λέμε απλά «Δαύτος». Εκείνος συμβουλεύτηκε τα χαρτιά του και μετά από ώρα (είχε έρθει αδιάβαστος) είπε πως πρόκειται για το γνωστό Θεώρημα της Γέφυρας των Γαϊδάρων. Το κοινοβούλιο αλληλοκοιτάχτηκε. Αυτό πήρε κάμποση ώρα επίσης, καθώς δεν συνηθίζουν να κοιτούν ο ένας τον άλλο και κάπως περίεργο τους ήρθε, άξαφνα. Την αμήχανη σιωπή έσπασε μία που είχε βγάλει ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, από τ' αριστερά κάπως έδρανα όπως κοιτάει ο Δαύτος. «Μήπως εννοείτε το θεώρημα του Ευκλείδη περί ισοσκελούς τριγώνου;». Και συνεχίζει: «Σύμφωνα με την ευκλείδεια γεωμετρία, στα ισοσκελή τρίγωνα, οι δύο πλευρές είναι ίσες και οι γωνίες της βάσης επίσης ίσες. Οι Λατίνοι το ονόμασαν Γέφυρα των Γαϊδάρων, ίσως λόγω της ομοιότητας των γεωμετρικών σχημάτων με μία απότομη γέφυρα, που μόνο ένας άριστος γάιδαρος θα μπορούσε να διασχίσει».

Κατόπιν εξήγησης του άρθρου, ο Δαύτος -δίχως να ευχαριστήσει την εξ αριστερών, καθώς είχε τελειώσει σπουδές στην Ελλάδα και δεν!- είπε πως έπρεπε να μπει μεν στα σχολεία, αλλά αλλαγμένο -αυτά τα περί ισότητος κάπως τον ενοχλούσαν αφού. Διευκρίνισε, επιπλέον, πως η κυβέρνηση διόλου δεν πρόσκειται μήτε στη βάση μήτε στις γωνίες της. Τον λόγο πήρε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως πρώτα θα έπρεπε να μιλήσουν για τη διεύρυνση της βάσης αυτής, αν ήθελαν να γίνει αποδεκτό το ψήφισμα, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και τους παστουρωμένους κτηνοτρόφους, μα και άλλα επαγγέλματα, τα οποία, παρά την ισότητα των επί της βάσης γωνιών, ζουν υπό γωνία αγωνίας, κοινώς νιώθουν στην «απ' έξω»! Από τη θέση του πετάχτηκε ο γραμματέας τού τέρμα αριστερά κόμματος (όπως βλέπει ο Δαύτος πάντα) λέγοντας πως δεν έχει κανείς άλλος δικαίωμα διά να ομιλεί περί βάσης, αφού η βάση τού ανήκει, ήδη από τον καιρό που πήγαινε σχολείο και μόνο αυτή έπαιρνε. Ενας κάπως ξέμπαρκος, μα κοντά στα ακροδεξιά της κυβέρνησης, δήλωσε πως τον ενοχλεί ιδιαιτέρως ο αριθμός του άρθρου, καθώς κάτι του θυμίζει, κάτι του θυμίζει, και από 31328 να το κάνουν 31329 -ποιο το πρόβλημα; Οι από το Κέντρο τσακώνονταν, αλλά για άσχετο θέμα (έψαχναν αρχηγό και χέστηκαν για τη βάση), για να τους διακόψει ένας νέος (με ένα ν), που άρχιζε να φωνάζει πως ο ίδιος τα είχε πει πριν τον Ευκλείδη και επιτέλους δηλαδή με την παραπληροφόρηση! Εν τέλει, ο Δαύτος αναγκάστηκε να καλέσει τον Αρχιεπίσκοπο, που πάντα τον έβγαζε από τη δύσκολη θέση, να βάλει τάξη.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ταπεινά πως η Εκκλησία γνώριζε εδώ και αιώνες το εν λόγω γαϊδουροθεώρημα, αλλά αδυνατεί να συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφή ισότητας, ειδικά επί της βάσης, καθώς θα μπουν οι αλλόθρησκοι να μας σφάξουν.

Το τι έγινε μετά δεν περιγράφεται. Ευτυχώς, ο Δαύτος είχε προνοήσει να προπληρώσει ικανή μερίδα των ΜΜΕ κι έτσι κανείς από τον λαό δεν έμαθε ποτέ τίποτα ούτε περί βάσης ούτε περί ισότητας. Οσο για περί Ευκλείδη, γεφυριών ή όνων, ούτε λόγος!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Να σας ζήσει! Αξιος, άξιος!
Ούτε να το ξεστομίσω δεν μπορώ! Φτου σκόρδα – φύγε μακριά, στα όρη, στ’ άγρια βουνά! Μπα που να του ρίξω χοντρό αλάτι να μην ξαναζυγώσει ποτέ, να κάψω φασκόμηλα να τον πάρει η μπόχα, σκορδοκοτσίδες να κρεμάσω,...
Να σας ζήσει! Αξιος, άξιος!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ηταν να μην τ' ανοίξει!
Ολα τα ’χε η Μαριωρή, ο κατιφές της έλειπε. Και ναι, ένας κατιφές μού έλειπε της Μαριωρής. Ανοιξη είναι, βζουν βζουν οι μελισσούλες, τσίου τσίου τα πουλάκια, αναθάρρεψε η δικιά σου και σωρός οι κατιφέδες!
Ηταν να μην τ' ανοίξει!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μα τον Αϊ-Γιάννη τον Ρώσο!
Αμ’ ο άλλος; Αυτός πια, από την Ουκρανία στο Προκόπι Ευβοίας πώς βρέθηκε; Ημαρτον, Κύριε! Κάπου βορειοκεντρικά είν’ το Προκόπι (να κάηκε άραγε το καλοκαίρι, για μπας και το ’σωσε ο άγιος;).
Μα τον Αϊ-Γιάννη τον Ρώσο!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δεν είναι καλή η ερώτησις. Καθόλου!
Τον άκουσα και ένα δάκρυ πήγε να κυλήσει από το δεξί μου μάτι. Το αριστερό μένει πάντα στεγνό. Τι φάση; Θα έχει πρόβλημα κάποιος αδένας φαίνεται... Τον είδα και σκίρτησε το δεξί μου φυλλοκάρδι. Το αριστερό...
Δεν είναι καλή η ερώτησις. Καθόλου!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θέμα Εκθεσης: Πόσο μ@λ@κ@ς νιώθεις;
Μετά απ' αυτά που είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, μπας κι έγινε κατανοητό ποιο ήταν πραγματικά το φετινό θέμα της Εκθεσης; (Η απάντηση για όσους δεν, δίνεται στον τίτλο).
Θέμα Εκθεσης: Πόσο μ@λ@κ@ς νιώθεις;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Να ξεσκονίσω τον θρόνο σου;
Για να τελειώνουμε και μάλιστα εξαρχής: οι «δολοφόνοι» είμαστε εμείς. Μήτε οι τράπεζες μήτε οι κυβερνήσεις μήτε ο κακός θεούλης που μας μισεί. Εμείς. Αυτά, για να τελειώνουμε και μάλιστα εξαρχής.
Να ξεσκονίσω τον θρόνο σου;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας