• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 25.2°C
  0 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.1°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.0°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 23.0°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.9°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.7°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  71%
AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ατσίδες καραδοκούν για να… κονομήσουν

 • A-
 • A+

Μιλώντας στην ΕΡΤ (27/9/2021) ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου». Μα, αυτό κάνει. Και για να είμαστε δίκαιοι, την ίδια λογική υπηρέτησαν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις, ακόμη και κείνες που εκλήθησαν να διαχειριστούν μια χρεοκοπημένη οικονομία. Ποιος κέρδισε την κούρσα; Σίγουρα όχι η ελληνική οικονομία. Σίγουρα ναι οι χώρες που μας προμηθεύουν τα όπλα. Σίγουρα ναι οι μεσάζοντες με τις νόμιμες αμοιβές τους. Σίγουρα ναι όσοι εισέπραξαν μίζες για τις… καλές υπηρεσίες που προσέφεραν και είδαν τις καταθέσεις τους στους φορολογικούς παραδείσους να αβγαταίνουν.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, μετά από μία δεκαετία κρίσης… Γιατί ξέρετε ότι αυτές είναι οι μεγάλες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα υλοποίησης». Οντως, τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν μεγάλο ορίζοντα υλοποίησης, έχουν όμως και συνέπειες. Επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και προκαλούν μείζονα ζητήματα ηθικής τάξεως εξαιτίας των νταραβεριτζήδων που υποδύονται τους ειδικούς και τους χρήσιμους μεσολαβητές, αλλά η μοναδική έγνοια τους είναι ο εύκολος και γρήγορος πλουτισμός τους, με μη νόμιμα μέσα.

Η απόδειξη είναι τα σκάνδαλα που προέκυψαν ύστερα από τις δύο μεγάλες αγορές του αιώνα (μία επί Ανδρέα Παπανδρέου και μία επί Κώστα Σημίτη), αλλά και έπειτα από λιγότερο δαπανηρές επιλογές που σύμφωνα με τις εξαγγελίες είχαν στόχο την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Ενεπλάκησαν υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες και κρατικά στελέχη, κατηγορήθηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι -οι πιο απρόσεκτοι και πιο αλαζόνες πήγαν φυλακή- και εδραιώθηκε στην ελληνική κοινωνία η άποψη ότι μέρος του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων εξουσίας ήταν βουτηγμένο στη διαφθορά.

Ως προς τις οικονομικές συνέπειες σε βάθος χρόνου είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που αναφέρονται σε ανάρτηση της ιστοσελίδας tvxs.gr με τον τίτλο «Το πάρτι των εξοπλισμών σε μια χρεοκοπημένη χώρα» (12/3/2017): «Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σε ανύποπτο ακόμη και προ χρεοκοπίας χρόνο (το 2003), είχε υπολογίσει και δηλώσει ενώπιον της Βουλής ότι ο δανεισμός και οι δαπάνες για εξοπλισμούς αναλογούν στο 25% του δημοσίου χρέους…

Οι ίδιοι οι αριθμοί και τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ είναι αποκαλυπτικοί και δείχνουν πως η Ελλάδα, ακόμη και στα χρόνια της χρεοκοπίας, παραμένει ένας από τους πέντε μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως. Σύμφωνα επίσης με το Διεθνές Ινστιτούτο Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI), οι δαπάνες της Ελλάδας για εισαγωγές όπλων κατά την περίοδο που έγινε η συσσώρευση του σημερινού δημόσιου χρέους (1974-2010) ήταν της τάξης των 32 δισ. δολαρίων (σταθερές τιμές 1990), ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 50% ενός μέσου ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών. Κι ακόμη, τα τελευταία 36 χρόνια, υπήρξαν εισαγωγές όπλων στην Ελλάδα, προερχόμενων από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, συνολικής αξίας ίσης σχεδόν με το μισό του μέσου ετήσιου ΑΕΠ της ίδιας περιόδου».

Θα υποστηρίξει κάποιος «και τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την απειλή που προέρχεται από μια αναθεωρητική δύναμη, όπως είναι η Τουρκία; Να μείνουμε απαθείς; Να μην ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας;». Ασφαλώς και η χώρα πρέπει να κλείνει τις τρύπες που υπάρχουν σ’ αυτό το πεδίο.

Οφείλει όμως την ίδια στιγμή να μην τσιμπάει στις προκλήσεις του… προαιώνιου αντιπάλου που έχουν στόχο να την εξουθενώσουν οικονομικά, να μην υποκύπτει στις πιέσεις των συμμάχων που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εξαγωγές όπλων και λιγότερο για τη διευθέτηση των διαφορών μας με την Τουρκία, να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και βεβαίως να θωρακίσει το σύστημα ελέγχου ώστε να μη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να δράσουν οι πάσης φύσεως αετονύχηδες.

Ανάγωγα

Το άρθρο 191 του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρει το εξής: «Οποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή». Δηλαδή, αν κάποιος υποστηρίξει ότι κακώς η κυβέρνηση αγοράζει γαλλικές φρεγάτες και πρέπει να αγοράσει γερμανικές ή αμερικανικές ή κινέζικες θα κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην αμυντική ικανότητα της χώρας; Γελοία πράγματα. Και επικίνδυνα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η απειλή, η πρόκληση και ο ιμπεριαλισμός
Γιατί εκπλαγήκαμε δυσάρεστα με την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να υποδείξει στα μέλη του ΝΑΤΟ τους νέους (που δεν είναι και πολύ νέοι) εχθρούς για τη Δύση και να ζητήσει αύξηση των...
Η απειλή, η πρόκληση και ο ιμπεριαλισμός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Και δεδομένος και προβλέψιμος
O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι το «κακό παιδί». Δεν θέλει να γίνει ταραξίας. Αντιθέτως είναι και δεδομένος και προβλέψιμος, όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί. Συμφώνησε στην επ’ αόριστον ανανέωση της παρουσίας των...
Και δεδομένος και προβλέψιμος
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αλλα λέω, άλλα κάνω και αμαρτία δεν έχω!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαλαλούσε urbi et orbi ότι θα αλλάξει τη χώρα και θα τσακίσει τον λαϊκισμό, αλλά πορεύεται σαν ένας κλασικός δεξιός πολιτικός που νομίζει ότι το κόμμα του είναι ο ιδιοκτήτης των χώρας
Αλλα λέω, άλλα κάνω και αμαρτία δεν έχω!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ευτυχώς που ανήκουμε στη Δύση!
Ευτυχώς που ανήκουμε στη Δύση, ευτυχώς που είμαστε μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, ευτυχώς που συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ. Ευτυχώς είμαστε ασφαλείς!
Ευτυχώς που ανήκουμε στη Δύση!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Βάλτε και μια δόση λαϊκισμού, νοστιμίζει το πιάτο
Απ’ όλα είχε ο μπαξές της ομιλίας του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Και λίγο Πλάτωνα και μια πρέζα Αριστοτέλη και δόσεις Θουκυδίδη και αναφορές στον Περικλή, στο Μεσολόγγι στον Λόρδο Βύρωνα και στον Μάρκο...
Βάλτε και μια δόση λαϊκισμού, νοστιμίζει το πιάτο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας