• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.1°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.6°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.7°C / 17.3°C
  6 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 5.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  5 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 15.3°C
  4 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 10.5°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  83%
© Subhamay Acharyya | Dreamstime.com

Μια οφειλόμενη απάντηση στον Αδ. Γεωργιάδη

 • A-
 • A+

Ύστερα από τη δημοσίευση στο φύλλο του Σαββάτου κειμένου μου σχετικά με τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων και την προώθησή τους από ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες και γερουσιαστές στις ΗΠΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε μια επικοινωνιακή ντρίπλα. Το πρόβλημα είναι ότι έκανε λάθος στα μισά στοιχεία που απέδωσε στο κείμενο ενώ παράλληλα αλλοίωσε το περιεχόμενό του.

Μπορείτε να δείτε τον σχολιασμό του από τον υπουργό Ανάπτυξης στο βίντεο της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα Mega» (από το 17:40).

Λέει λοιπόν ο υπουργός ότι «Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες στις ΗΠΑ προωθούν, αντί για τα εμβόλια, την ιβερμεκτίνη και τα μονοκλωνικά αντισώματα». Το κείμενο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στην ιβερμεκτίνη.

Συνεχίζει ο Γεωργιάδης λέγοντας ότι «κάθε θεραπεία ασθενούς με μονοκλωνικά αντισώματα κοστίζει στο κράτος επτά με οκτώ χιλιάδες δολάρια, ενώ το εμβόλιο (κοστίζει) από 15 έως ένα δολάριο». Το κείμενο αναφέρει ότι «μια δόση από το σκεύασμα μονοκλωνικών αντισωμάτων REGN-COV της Regeneron κοστίζει 1.200 δολάρια στις ΗΠΑ, περίπου 2.000 δολάρια στη Γερμανία και 800 δολάρια στην Ινδία (χωρίς το κόστος χορήγησης και νοσηλείας)» και «μια δόση από το αντίστοιχο φάρμακο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche κυμαίνεται στα 650 δολάρια στην Ινδία και φτάνει μέχρι τα 3.500 δολάρια στις ΗΠΑ». Το σημαντικό εδώ είναι ότι ο υπουργός αποκρύπτει το κεντρικότερο σημείο του κειμένου, που εξηγεί ότι οι υψηλές τιμές είναι αποτέλεσμα των πατεντών που διατηρούν οι φαρμακοβιομηχανίες (και τις οποίες στηρίζει και ο ίδιος). Όπως αναφέρω, κάθε δόση του φαρμάκου έχει κόστος παρασκευής περίπου 40 δολαρίων. Ακόμη και αυτό το ποσό είναι φυσικά πολύ μεγάλο σε σχέση με το κόστος παρασκευής των εμβολίων, αλλά σίγουρα ανεκτό για κάθε κράτος που θέλει να το χορηγήσει στους πολίτες του.

Ο υπουργός αναφέρει τέλος ότι «οι κυβερνήτες και οι γιατροί που προβάλλουν τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, δήθεν το κάνουν για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων ενώ στην πραγματικότητα παίρνουν μίζες από την εταιρεία Regeneron». Εδώ μπαίνουμε στην ουσία του ζητήματος και στον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός αλλάζει το περιεχόμενο του κείμενου για να το χρησιμοποιήσει για τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες.

Καταρχήν πουθενά δεν αναφέρω ότι οι κυβερνήτες και οι γιατροί «παίρνουν μίζες» για να προωθούν τα μονοκλωνικά. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν τη στήριξη, μεταξύ άλλων, του επικεφαλής επιδημιολόγου των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, και είναι απαραίτητα στο στάδιο της θεραπείας, όπως τα εμβόλια είναι απαραίτητα στο στάδιο της πρόληψης. Σχολιάζοντας, όμως, την εμμονή των αντιεμβολιαστών με τα μονοκλωνικά, ανέφερα ότι οι ίδιοι δεν πτοήθηκαν ούτε με την αποκάλυψη ότι «ένας από τους σημαντικότερους χορηγούς της προεκλογικής εκστρατείας [του κυβερνήτη της Φλόριντας, Ρον Ντε Σάντις], ο Κεν Γκρίφιν, είχε μετοχές 16 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Regeneron, που προμηθεύει τη Φλόριντα με μονοκλωνικά σκευάσματα». Ο Γκρίφιν έχει επίσης μετοχές σε εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια, παίζει δηλαδή σε όλα τα ταμπλό. Οι αντιεμβολιαστές όμως, ενώ βλέπουν θεωρίες συνωμοσίας πίσω από τα εμβόλια δεν βλέπουν τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από τα φάρμακα. Από αυτή την επισήμανση, όμως, μέχρι να φτάσουμε να λέμε ότι όσοι προωθούν τα μονοκλωνικά «παίρνουν μίζες» υπάρχει τεράστια (και σίγουρα κακόβουλη) διαφορά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης λοιπόν πήρε ένα κείμενο που μιλά για την ανάγκη να έχουμε και εμβόλια και φάρμακα (αλλά χωρίς τις πατέντες των φαρμακοβιομηχανιών) και κατέληξε ότι όσοι προωθούν τα μονοκλωνικά παίρνουν μίζες.

Καλή προσπάθεια αλλά λίγο φτηνή. Όσα φτηνά θα ήταν και τα μονοκλωνικά και τα εμβόλια εάν άνθρωποι σαν τον Γεωργιάδη δεν είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία της κερδοφορίας των πολυεθνικών του φαρμάκου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θορυβώδης Μπογδάνος έναντι «αθόρυβου» Βορίδη και λοιπών
Ο μαέστρος αυτής της ακροδεξιάς ορχήστρας αρκείται να «τιμωρεί» κάποια κατώτερα στελέχη που δηλητηριάζουν κατά καιρούς με ρατσιστικά σχόλια και πράξεις τους πολίτες· αλλά τι να κάνει κι αυτός; Να διαγράψει τη...
Θορυβώδης Μπογδάνος έναντι «αθόρυβου» Βορίδη και λοιπών
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μιχάλης, Κωστής, Αδωνις: μένουν ή φεύγουν;
Στη δημοσκόπηση της ALCO για την τηλεόραση του OPEN έχουμε ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα. Για παράδειγμα: Στο θέμα της ασφάλειας, που ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα της Δεξιάς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τα...
Μιχάλης, Κωστής, Αδωνις: μένουν ή φεύγουν;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πιρουέτες που ζαλίζουν τους θεατές
Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε πάντα δίκιο όταν ασκούσε κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Προκύπτει όμως το ερώτημα: Γιατί συμπεριφέρεται έτσι ο κ. Γεωργιάδης;
Πιρουέτες που ζαλίζουν τους θεατές
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Διαβολοβδομάδα
Δεν ήταν καλή εβδομάδα για την κυβέρνηση η προηγούμενη. Καθόλου καλή. Γκάφες, κωλοτούμπες, εσωκομματικές αναταράξεις, εφιαλτικές μνήμες, πυρά από φίλιες δυνάμεις. Πλούσιο ρεπερτόριο.
Διαβολοβδομάδα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εσείς καλά, κ. Κεραμέως;
Γνωστή τακτική και καθαγιασμένη τακτική! Πώς το έλεγε εκείνος ο περιοδεύων καθολικός μοναχός Τέτζελ που πουλούσε συγχωροχάρτια: «Μόλις ακουστεί ο ήχος του χρυσού νομίσματος που έπεφτε στον δίσκο η ψυχή του...
Εσείς καλά, κ. Κεραμέως;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τσιμεντώθηκα
Είναι, σου λέει, το πιο προηγμένο εργαλείο που διαθέτουμε! Οχι όργανο - εργαλείο είναι. Σαν την τανάλια ένα πράμα - αυτή που παλαιότερα ξεδόντιαζε κάτι πρησμένους από την αφαγία σε κάτι στρατόπεδα συγκέντρωσης...
Τσιμεντώθηκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας