• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.7°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.5°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 25.1°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 29.0°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  68%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διάτρητη διαδικασία, διαβλητό αποτέλεσμα

 • A-
 • A+

Η προανακριτική για την υπόθεση Παππά - Καλογρίτσα τελείωσε, η πλειοψηφία της, όπως οι πάντες ανέμεναν, εξέδωσε πόρισμα με το οποίο ζητάει την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού, αν και με τη μία από τις δύο κατηγορίες -απέσυρε το κακούργημα, κράτησε το πλημμέλημα- και στη συνέχεια η πλειοψηφία της Βουλής, όπως πάλι οι πάντες περίμεναν, ψήφισε την παραπομπή με δύο διαρροές.

Προσπάθησαν ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες να πείσουν ότι η παράβαση καθήκοντος είναι σοβαρό αδίκημα κι ας χαρακτηρίζεται πλημμέλημα, απέφυγαν όμως να πουν ότι πολλοί υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων μπορεί να κατηγορηθούν ότι το διέπραξαν, αρκετοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης το έχουν ήδη διαπράξει και σίγουρα αρκετοί υπουργοί των επόμενων κυβερνήσεων θα το διαπράξουν.

Είναι πολύ εύκολη κατηγορία, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί με δικονομικούς όρους. Εκτός αν οι διώκτες αξιοποιώντας τους συσχετισμούς αποφασίσουν να παραβιάσουν την κοινή λογική και να μεταφράσουν τους νόμους καταπώς τους συμφέρει. Δεν κατάφεραν, επίσης, να παρουσιάσουν στοιχεία -μία υπογραφή, μία νομοθετική ρύθμιση, μία κυβερνητική απόφαση- που να αποδεικνύουν ότι έχουμε παράβαση καθήκοντος.

Απλώς αυτοί και αυτές που τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής έκαναν το κομματικό καθήκον τους. Με εκπτώσεις, βεβαίως. Δεν θα μπορούσαν να μην ζητήσουν την παραπομπή του πρώην υπουργού, γιατί τότε θα εξέθεταν τον πρωθυπουργό και θα ακύρωναν όλη την προπαγάνδα της παράταξης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, που εδώ και χρόνια έχουν στοχοποιήσει τον πρώην υπουργό. Δεν θα μπορούσαν, όμως, να υποστηρίξουν ότι υπάρχει και το κακούργημα της δωροληψίας, γιατί δεν έχουν καμία απάντηση στο βασικό ερώτημα «πού είναι τα λεφτά;».

Το ενδιαφέρον, όμως, στην υπόθεση είναι η έμμεση ομολογία του προέδρου της προανακριτικής, Σταύρου Κελέτση, ότι οι προανακριτικές (άρα και η τελευταία) είναι ευάλωτες στην υποψία ότι λειτουργούν με κομματικά κριτήρια, αν και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι δικαστικά όργανα. Ο κ. Κελέτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε: «Η Βουλή πράγματι είναι ένα πολιτικό όργανο και αποφασίζει πολιτικά»: Ουδέν αληθέστερο αυτού... «Εδώ, βάσει του άρθρου 86, έχουμε μια εξαιρετική αρμοδιότητα της Βουλής, όπου περιπλέκεται, διαπλέκεται η εκτελεστική εξουσία με τη νομοθετική, εδώ δεν έχουμε αρμοδιότητα νομοθετική, αλλά καθαρά δικαστική»: Δηλαδή οι βουλευτές καλούνται να ξεχάσουν ότι είναι μέλη κομμάτων και να συμπεριφερθούν ως ανεξάρτητοι και ανιδιοτελείς εισαγγελείς.

Είναι αυτό εφικτό; Απαντά ο ίδιος... «Η προσωπική και πολιτική και νομική μου άποψη είναι ότι θα προτιμούσα πράγματι να αποσυνδεθεί τελείως και στην περίπτωση της δίωξης υπουργών η διαδικασία από τη Βουλή. Θεωρώ ότι είναι θέμα Δικαιοσύνης, πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν εκεί, ενδεχομένως σε κάποιο ανώτερο, ανώτατο δικαστικό όργανο, αλλά να μην έρχεται καθόλου στη Βουλή»: Η τοποθέτηση αυτή ακυρώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επιχειρηματολογία ότι οι προανακριτικές μπορούν να λειτουργήσουν ως δικαστικά σώματα που δεν χειραγωγούνται από τα κόμματα.

Προς τιμήν του ο κ. Κελέτσης παραδέχεται ότι ο θεσμός είναι προβληματικός. Ωστόσο, αφού είχε αυτές τις ισχυρές διαφωνίες, αναρωτιέται κανείς γιατί δέχθηκε να μπει στην επιτροπή και να αναλάβει πρόεδρος της. Η πεποίθησή του (είναι και νομικός) αιχμαλωτίστηκε από την κομματική υποχρέωσή του;

Ετσι, όμως, είναι απολύτως λογικό να εδραιώνεται στην κοινωνία η άποψη που ο ίδιος ο κ. Κελέτσης αποδοκιμάζει:…«Μένει σαν εικόνα στην κοινωνία και τους πολίτες ότι η Βουλή κάνει πολιτική δουλειά, άρα διώκει τους αντιπάλους της με πολιτικά κριτήρια. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό». Να το ξεπεράσουμε όντως, όχι πάντως δίνοντας διαπιστευτήρια αμεροληψίας που ουδείς τα παίρνει σοβαρά, αλλά καταργώντας αυτή τη διαδικασία που είναι διάτρητη. Το χειρότερο είναι ότι καλλιεργεί κλίμα ρεβανσισμού, αφού οι σημερινοί διωκόμενοι, αύριο μπορεί, εφόσον οι συνθήκες τούς το επιτρέψουν, να γίνουν διώκτες και να συνεχιστεί έτσι ο φαύλος κύκλος ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.

Ανάγωγα

Το ακούσαμε κι αυτό: Γιατί τόσοι νεκροί στη Γερμανία από τις πλημμύρες; Ο Θεός τιμωρεί τους Γερμανούς, οι οποίοι μας κουνούσαν συνεχώς το δάχτυλο που πέσαμε στην ανάγκη τους την περίοδο της χρεοκοπίας. Το εξοργιστικό είναι ότι αυτά τα λένε εκείνοι που φώναζαν «βάστα γερά, Σόιμπλε» και τον καλούσαν να μην υποκύψει στις εκκλήσεις των άθεων Συριζαίων που είχαν καταλάβει ξένη ιδιοκτησία, δηλαδή την Ελλάδα, στερώντας από τους φυσικούς ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη λεηλασία. Θα έχει μπερδευτεί και ο Πανάγαθος με τις κωλοτούμπες των πιστών του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κακόγουστο θέαμα, στημένη παράσταση
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι... ανιδιοτελείς εισαγγελείς δεν προκύπτει ζημιά για το Δημόσιο, δεν έχει αποδειχτεί χρηματισμός για τον πρώην υπουργό, δεν προκύπτει διαρροή χρημάτων στο...
Κακόγουστο θέαμα, στημένη παράσταση
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι
Η προανακριτική για την υπόθεση Καλογρίτσα δεν εξελίσσεται καλά για τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο εργολάβος τούς αδειάζει γιατί δεν έχουν...
Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΣΥΡΙΖΑ: ένα συνέδριο, πολλά ανοιχτά θέματα
Σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο προσυνεδριακός διάλογος έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλά τα ανοιχτά ζητήματα, ωστόσο δυο προκάλεσαν έντονες συζητήσεις εντός...
ΣΥΡΙΖΑ: ένα συνέδριο, πολλά ανοιχτά θέματα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Επιτήδεια ουδέτεροι!
Εντύπωση έχει προκαλέσει η ηχηρή απουσία κορυφαίων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ από τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις υποθέσεις Παπαγγελόπουλου και Παππά.
Επιτήδεια ουδέτεροι!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ξεφτίλισαν το Σύνταγμα, χλεύασαν τους νόμους
«Τα μέλη της επιτροπής επιτέλεσαν με θεσμική προσήλωση το καθήκον τους». Το μόνο καθήκον που επιτέλεσαν τα μέλη της επιτροπής τα οποία συγκροτούν την πλειοψηφία (Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.) ήταν το κομματικό καθήκον τους,...
Ξεφτίλισαν το Σύνταγμα, χλεύασαν τους νόμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας