• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 35.8°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.5°C / 37.2°C
  4 BF
  32%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 36.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.9°C / 33.8°C
  4 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.9°C / 37.7°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.5°C
  3 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 32.5°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 31.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.4°C / 36.6°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 31.0°C
  5 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.7°C / 36.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.6°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  33%

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρίας - ΣΥΡΙΖΑ διακυβέρνησης

 • A-
 • A+

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση πρέπει να είναι η συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση; Και ναι και όχι. Σίγουρα πάντως δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μην έχει κυβερνήσει. Αρέσει δεν αρέσει στα στελέχη του έχει κυβερνητικό παρελθόν και είναι υποχρεωμένα να το υπερασπίζονται, έστω με αυτοκριτική διάθεση απέναντι σε κάποιες επιλογές, κυρίως εκείνες που δεν θα προωθούσε αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Η θεωρία που διακινούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ήττα του το 2019 ήταν ότι «ήμασταν αναγκασμένοι λόγω μνημονίων να εφαρμόσουμε πολιτικές με τις οποίες διαφωνούσαμε».

Στον αντίλογο «γιατί δεν καθόσαστε στ’ αυγά σας και να αφήσετε τους άλλους να τελειώσουν τη βρόμικη δουλειά;», η απάντηση ήταν ότι «οφείλαμε να αποδείξουμε ότι η Αριστερά είναι και για τα δύσκολα. Υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να αμβλύνουμε τις πιο επαχθείς πλευρές των μνημονίων και μας προτίμησαν στις δεύτερες εκλογές του 2015».

Επειδή όμως συνέδριο απολογισμού δεν έχει γίνει λόγω της πανδημίας ώστε να συζητηθεί σε βάθος η κυβερνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, να εντοπιστούν τα λάθη (μπόλικα), να επισημανθούν οι παλινωδίες (αρκετές) και οι καθυστερήσεις (μερικές αδικαιολόγητες), να αναλυθούν οι περιστάσεις που οδήγησαν σε αποφάσεις που απογοήτευσαν πολλούς ψηφοφόρους του, η κουβέντα στο εσωτερικό του κόμματος γίνεται χαλαρά, ενώ δεν λείπουν οι δίκες προθέσεων και οι απόπειρες κεντρικών παραγόντων να εμφανιστούν δικαιωμένοι αν και από τις υπουργικές θέσεις που βρίσκονταν είχαν εγκρίνει ή είχαν ανεχτεί τις πολιτικές τις οποίες σήμερα πολεμούν.

Υπάρχουν κυβερνητικές επιλογές για τις οποίες δεν πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ; Ηταν άτολμος εκεί που επιβαλλόταν να είναι αποφασιστικός; Υιοθέτησε σε κάποιους τομείς τη στρατηγική των αντιπάλων του; Παραβίασε κόκκινες γραμμές προκαλώντας τη δυσφορία των κοινωνικών στρωμάτων που τον πίστεψαν; Ποιες πρωτοβουλίες του οφείλει να υπερασπιστεί; Πολλές οι γνώμες.

■ Εκανε σωστά που συνεργάστηκε με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015; Το «όχι» σήμερα είναι εύκολο. Τότε όμως κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το είπε και κανείς δεν κατέθεσε εναλλακτική πρόταση.

■ Εκανε σωστά που έφερε το τρίτο μνημόνιο; Οσοι διαφώνησαν αποχώρησαν. Αυτοί που έμειναν προφανώς δέχτηκαν ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος και αναγνώρισαν ότι ο βολονταρισμός (σκίσιμο μνημονίων, μονομερής διαγραφή του χρέους) μπορεί να παράγει ευρύτερες συσπειρώσεις και παράσταση νίκης, αλλά οδηγεί σε αδιέξοδο όταν αναλαμβάνεις την κυβέρνηση.

■ Εκανε σωστά που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών; Είναι το θέμα για το οποίο υπάρχει απόλυτη συμφωνία όλων των τάσεων.

■ Εκανε σωστά που ξεπέρασε τους στόχους των μνημονίων ασκώντας περιοριστικές πολιτικές που έπληξαν αυτούς τους οποίους ήθελε να εκπροσωπήσει; Και αυτό το «όχι» είναι εύκολο. Ωστόσο, τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μερική ρύθμιση του χρέους, η δημιουργία του μαξιλαριού, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης ήταν η απάντηση στην προπαγάνδα της Δεξιάς που διατυμπάνιζε ότι οι οικονομικά αναλφάβητοι και επικίνδυνοι αριστεριστές θα παραδώσουν καμένη γη και άδεια ταμεία. Ναι αλλά, θα υποστηρίξει κάποιος, ότι το ζητούμενο για μια Αριστερά που δηλώνει ριζοσπαστική δεν είναι η διαχείριση της κατάστασης, αλλά η ανατροπή της. Σωστό. Αλλά με περιορισμένη βάση υποστήριξης στο εσωτερικό και χωρίς συμμάχους στην Ευρώπη θα είχε τύχη μια μετωπική σύγκρουση;

■ Εκανε σωστά που δεν απέτρεψε την παραχώρηση του Ελληνικού και των αεροδρομίων; Εκανε σωστά που προχώρησε σε συνεργασία με το Ισραήλ του αυταρχικού και διεφθαρμένου Νετανιάχου, έκανε σωστά που δεν άλλαξε προσανατολισμό στο θέμα των υδρογονανθράκων σε μια περίοδο που κεντρικό θέμα παγκοσμίως είναι η κλιματική αλλαγή; Μερικοί απ’ αυτούς που κάνουν κριτική στα συγκεκριμένα θέματα (σωστή όντως) δεν είχαν εκφράσει αντιρρήσεις δημοσίως όταν έπρεπε. Η αναδρομική διαύγεια δεν είναι κατακριτέα. Αλλά η κριτική εκ των υστέρων χωρίς αυτοκριτική δεν είναι εποικοδομητική στάση.

Ανάγωγα

Πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στη Βουλή είπε ότι κατά τη γνώμη του όλοι οι φάκελοι των πολιτικών για το σκάνδαλο (δεν χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη) Novartis πρέπει να πάνε στο αρχείο. Εκκρεμούσαν (εκκρεμούν) οι φάκελοι του Αδ. Γεωργιάδη και του Δημ. Αβραμόπουλου. Προχτές ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση εργασίας που ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ δήλωσε ότι «εκτιμώ και ελπίζω η απεργία να κηρυχτεί παράνομη». Η στάση της ΟΛΜΕ κηρύχτηκε παράνομη. Η κυβέρνηση παραβιάζει ωμά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη προστατεύει την ανεξαρτησία της;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συγγένειες υπάρχουν. Βούληση για συνεννόηση;
Επί ισχυρών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων απογειώθηκαν τα χρέη των κομμάτων του συναινετικού δικομματισμού. Ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση άφησε να της ξεφύγουν όλα τα οικονομικά μεγέθη. Ισχυρή και αυτοδύναμη...
Συγγένειες υπάρχουν. Βούληση για συνεννόηση;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Τα χυμένα μαζεμένα δεν γίνονται»
Στην πολιτική αρένα συγκρούονται κόμματα, πρόσωπα και στρατηγικές για να διεκδικήσουν τμήματα του πλήθους που παρακολουθεί, αξιολογεί, επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει, εγκρίνει ή απορρίπτει. Η αντιπαράθεση δεν...
«Τα χυμένα μαζεμένα δεν γίνονται»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Και βέβαια τους φοβάμαι. Είναι οπλισμένοι και ηλίθιοι»*
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μένει στη θέση του μετά τη δήλωση ότι επιχειρήθηκε κατάλυση της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Άρα ο προϊστάμενός του δεν έχει κανένα πρόβλημα.
«Και βέβαια τους φοβάμαι. Είναι οπλισμένοι και ηλίθιοι»*
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το παρελθόν του
Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συζητήσει επαρκώς την κυβερνητική εμπειρία 2015-2019; Φταίει μόνον η πανδημία; Μήπως υπάρχουν και άλλοι λόγοι;
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το παρελθόν του
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Γίνεται πολιτική χωρίς συμβιβασμούς;
Δεν ξέρω αν ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ένας αστοιχείωτος δικαστικός κλητήρας της τρόικας, σίγουρα όμως δεν είναι ο Δούναβης της οικονομικής σκέψης. Πρόκειται για έναν γκρίζο γραφειοκράτη που εκτελεί εντολές.
Γίνεται πολιτική χωρίς συμβιβασμούς;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας