• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 31.2°C
  4 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 31.6°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 27.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 27.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.0°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.1°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  78%

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Ρόμπερτ Βάλζερ «Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ» (Εκδόσεις Κριτική, 2021)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρόμπερτ Βάλζερ: ένας ρομαντικός του καιρού του

 • A-
 • A+
Η θεματολογία των εκθέσεων είναι ποικίλη: ξεκινά από τον άνθρωπο, το φθινόπωρο, τη σχολική αίθουσα, τον καθηγητή, τη φιλία και φτάνει μέχρι την εξιστόρηση μέρους της ζωής ενός ζωγράφου.

«Εν αρχή ην το τέχνασμα». Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για τον Ρόμπερτ Βάλζερ, ο οποίος ξεκινά το βιβλίο του «Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ» (Εκδόσεις Κριτική, 2021), λέγοντας ότι οι εκθέσεις αυτές ανήκαν σε έναν μαθητή, ο οποίος πέθανε μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο και ότι ο ίδιος έπεισε τη μητέρα του να του τις εμπιστευτεί και να τις εκδώσει. Υπάρχουν φυσικά σημεία που πράγματι αναρωτιόμαστε εάν ένας μαθητής θα μπορούσε να γράφει με αυτό το ύφος και αυτό το στιλ, όμως από την αρχή ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει πως «ένα αγόρι μπορεί να μιλάει πολύ σοφά και πολύ ανόητα σχεδόν ταυτόχρονα».

Η θεματολογία των εκθέσεων είναι ποικίλη: ξεκινά από τον άνθρωπο, το φθινόπωρο, τη σχολική αίθουσα, τον καθηγητή, τη φιλία και φτάνει μέχρι την εξιστόρηση μέρους της ζωής ενός ζωγράφου, αλλά και της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και την τέχνη. Η τοποθέτηση του Βάλζερ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ανήκει σε μια μακρά ρομαντική παράδοση του γερμανόφωνου κόσμου. Κινούμενος μεταξύ Βερολίνου, Στουτγκάρδης, Βασιλείας και Βέρνης, κάνει πολλές δουλειές, μεταξύ των οποίων και εκείνη του γραφιά, για τις συνθήκες εργασίας του οποίου αφιερώνει και ένα ολόκληρο κεφάλαιο.

Τις «Εκθέσεις του Φριτς Κόχερ» διαβάζουν με θαυμασμό «γίγαντες» όπως ο Φραντς Κάφκα και ο Χέρμαν Εσε, όμως θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αναγνωριστεί σαν ένας από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Στις «Εκθέσεις» βρίσκουμε όλη τη ρομαντική θεματική: την οργανική σχέση με τη φύση και το δάσος, τη γοητεία της νύχτας, τον ρομαντικό έρωτα, τη δημιουργική και προωθητική δύναμη της τέχνης, την πρωταρχικότητα του συναισθήματος έναντι της λογικής, αλλά και ότι όλα τα ουσιώδη «μυστικά» του κόσμου δεν μπορούν να περιγραφούν από τη γλώσσα και γι’ αυτό παραμένουν άρρητα και άφατα.

Ενα άλλο θέμα που απορρέει από το έργο αλλά και τη βιογραφία του Βάλζερ είναι η ρομαντική ανεστιότητα, η μάταιη αναζήτηση από τον καλλιτέχνη μιας θέσης στον κόσμο, την οποία όμως συνήθως δεν βρίσκει, μένοντας έτσι ταυτόχρονα «εντός» και «εκτός» κοινωνίας. Είναι ένας «μαγεμένος», ένας παρίας και, τελικά, ένας «ρομαντικός». Στο κεφάλαιό του για τον ζωγράφο και την κόμισσα, ο Βάλζερ επαναφέρει τη μεσαιωνική (και τυπική για τον ρομαντισμό) έννοια της «αυλής» και του «μαικήνα», αφού με τη φιλοξενία και την ευγενική «χορηγία» της δεύτερης, ο πρώτος μπορεί και επιδίδεται απερίσπαστος στην τέχνη του, ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μεσολαβεί το διαβολάκι του έρωτα ανάμεσά τους, οπότε ο ζωγράφος (σαν γνήσιος πλάνης) επιλέγει τη φυγή και την ελευθερία από τη συναισθηματική δέσμευση.

Ο συγγραφέας λέει ότι η φήμη και η καριέρα του είναι αδιάφορες, αφού τις θεωρεί επιπόλαιες και επιφανειακές πλευρές της ζωής. «Θα ήθελα να είμαι διάσημος, αλλά στους πιο πνευματώδεις ανθρώπους» μονολογεί, εκφράζοντας μια σχεδόν ελιτίστικη πρόθεση, η οποία όμως ταιριάζει απόλυτα με τη θεωρία του για την τέχνη: «Η ζωγραφική παραμένει ζωγραφική και είναι πραγματικά αδιάφορο εάν προορίζεται για πολλά μάτια ή για ένα μοναδικό. Προπάντων ζωγραφίζω για τα δικά μου μάτια». Ο Βάλζερ τελικά έφυγε χαμένος μέσα στην τρέλα, ενώ χρόνια αργότερα η Σούζαν Σόνταγκ θα γράψει γι’ αυτόν ότι αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον Κλάιστ και τον Κάφκα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τι γυρεύει ο Μαρξ στο «Ουφάδικο»;
Ενα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας -και όχι μόνο- αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στα βιντεοπαιχνίδια και στο διαδικτυακό παίξιμο. Αυτό από μόνο του καθιστά το φαινόμενο άξιο προσοχής, ανάλυσης και...
Τι γυρεύει ο Μαρξ στο «Ουφάδικο»;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα ζώα μιλούν και ας μην τα ακούμε
Το βιβλίο «Οι γλώσσες των ζώων» της Ολλανδής φιλοσόφου Εύα Μέιερ, δεν είναι ένα βιβλίο γενικά για τα ζώα, αλλά αποδεικνύει ότι τα ζώα μιλούν διάφορες γλώσσες και ότι εναπόκειται σε εμάς να τις «ακούσουμε».
Τα ζώα μιλούν και ας μην τα ακούμε
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Στον ιστό της αράχνης
Στο μυθιστόρημά του «Η λίγκα των ευγενών αγροίκων» ο Αχιλλέας Φακατσέλης περιγράφει τις μικρότητες, τους συμβιβασμούς και τα δίκτυα των πελατειακών σχέσεων που στήθηκαν από το κράτος των νικητών, δηλαδή της...
Στον ιστό της αράχνης
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
«Πολιτική ανυπακοή»
Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2021, ήρθε στα χέρια μου ένα μικρό γαλάζιο βιβλιαράκι από τις εκδόσεις Πατάκη, το δοκίμιο «Πολιτική ανυπακοή» του Χένρι Ντέιβιντ Θορό (μεταφρ. Γιώργος Λαμπράκος), ένα από τα...
«Πολιτική ανυπακοή»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Αγριος καιρός και αγώνες για το κλίμα
Το δίκτυο επιστημόνων που έστησε η Γερμανίδα επιστήμονας του κλίματος το 2014 απαντά στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής με επιστημονικά δεδομένα και υπολογίζει τη συμβολή κρατών και επιχειρήσεων.
Αγριος καιρός και αγώνες για το κλίμα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ανθρωποι, ρομπότ και γορίλες: μια δύσκολη εξίσωση!
Στο βιβλίο του ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών Στιούαρτ Ράσελ περιγράφει την έρευνα γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον τρόπο που μπορεί να επιβάλλει τον έλεγχο στον άνθρωπο.
Ανθρωποι, ρομπότ και γορίλες: μια δύσκολη εξίσωση!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας