• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.3°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 17.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 6.1°C / 17.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.6°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 16.7°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 20.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  47%
Ο δεκάλογος της κουτσής Ελλάδας!
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο δεκάλογος της κουτσής Ελλάδας!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με τυμπανοκρουσίες παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό το σχέδιο που υποτίθεται πως θα φέρει τη χώρα στην πρώτη κατηγορία των αναπτυγμένων κρατών. Η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Ακη Σκέρτσου έθεσε 10 ερωτήματα για να περιγράψει την κατάσταση:

1) «Γιατί, για παράδειγμα, η Ελλάδα διαχρονικά καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει;»

■ Μήπως γιατί από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ ξεκίνησε η αποβιομηχάνιση; Οι εστίες βαριάς βιομηχανίας που υπήρχαν εξαφανίστηκαν. Ποια κόμματα διαχειρίστηκαν τα τεράστια ποσά από τους ευρωπαϊκούς πόρους; Ποια κόμματα ευθύνονται για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους; Ποια κόμματα οδήγησαν στη χρεοκοπία; Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Οι φερόμενοι ως φυσικοί ιδιοκτήτες της Ελλάδας.

2) «Και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει;»

■ Οχι πάντως ποντάροντας τα πάντα στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία, τον τουρισμό. Βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της επιλογής την περίοδο της πανδημίας. Ούτε επίσης ενισχύοντας με φωτογραφικές διατάξεις και απευθείας αναθέσεις κομπιναδόρους, κομπραδόρους και επιχειρηματίες του σχοινιού και του παλουκιού επειδή τυχαίνει να είναι κολλητοί και κουμπάροι σας.

3) «Τι πρέπει να αλλάξει στο επιχειρηματικό και ρυθμιστικό μας περιβάλλον για να προσελκύσουμε περισσότερες και καλύτερες εγχώριες και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις;»

■ Πόσες ακόμη φοροελαφρύνσεις να κάνουμε στο μεγάλο κεφάλαιο; Πόσα δωράκια να δώσουμε (π.χ. Ελληνικό) για να αποφασίσουν οι Ελληνες και οι ξένοι επενδυτές να ρίξουν το χρήμα τους στην Ελλάδα; Πόσες συμβάσεις αποικιοκρατικού περιεχομένου να υπογράψουμε (π.χ. Ελληνικός Χρυσός) για να προσελκύσουμε επενδύσεις; Πόσους νόμους που θα απαγορεύουν τις διαδηλώσεις και θα περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία να ψηφίσουμε ώστε να ξεφοβηθούν οι πλούσιοι;

4) «Γιατί υπολειπόμαστε κατά 10 μονάδες στις εξαγωγές από την υπόλοιπη Ευρώπη;»

■ Μήπως σε τελική ανάλυση γιατί αυτό «προβλέπει» ο διεθνής καταμερισμός εργασίας, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγής υπηρεσιών, τόπος αναψυχής για τους ξένους τουρίστες και οι Ελληνες τα γκαρσόνια της Ευρώπης - που έλεγε ο Α. Παπανδρέου;

5) «Γιατί οι επιχειρήσεις μας είναι λιγότερο παραγωγικές, για παράδειγμα, από τις γερμανικές επιχειρήσεις και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά τους;»

■ Μήπως γιατί οι περισσότεροι επιχειρηματίες φροντίζουν περισσότερο για την αύξηση της περιουσίας τους και λιγότερο για την επέκταση των επιχειρήσεών τους; Πάντως μην έχετε αυταπάτες: η αύξηση της παραγωγικότητας δεν θα προκύψει με τη μείωση των μισθών, την επέκταση της μερικής απασχόλησης και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

6) «Γιατί οι γυναίκες συμμετέχουν λιγότερο από τους άνδρες στην αγορά εργασίας;»

■ Μεγάλο πρόβλημα. Ξεπερνά τα όρια αυτού του σημειώματος. Με την ευκαιρία, το παράδειγμα το δίνουν οι κορυφές. Αλήθεια, γιατί σε μια τόσο πολυπρόσωπη κυβέρνηση οι γυναίκες είναι τόσο λίγες (μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού); Αλήθεια, γιατί και τα πέντε μέλη της επιτροπής που συνέταξαν το σχέδιο είναι άνδρες; Ρητορικά ερωτήματα.

7) «Πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή και να εξαλείψουμε τις ανισότητες στις επιχειρήσεις για να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο;»

■ Πού είναι οι πολιτικές σας για το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας, για την ενίσχυση των γυναικών; Ξέρετε ότι είμαστε η πιο γερασμένη κοινωνία της Ευρώπης; Μόνο η Ιταλία μάς περνάει. Γιατί με το που αναλάβατε αφυδατώσατε τους μηχανισμούς ελέγχου; Μήπως γιατί αυτό σας ζήτησαν οι εργοδότες; Καμία έκπληξη. Είστε μια δεξιά κυβέρνηση, μισείτε τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό, θέλετε συνδικάτα που θα προσκυνούν εσάς και την εργοδοσία.

8) «Γιατί έχουμε τόσο υψηλό ποσοστό αδήλωτης ή ημι-δηλωμένης εργασίας;»

■ Μα, γιατί όλες οι κυβερνήσεις, κυρίως αυτές της συντηρητικής παράταξης, επέτρεψαν να δημιουργηθεί αυτό το φαύλο καθεστώς. Θα κάνετε κάποτε την αυτοκριτική σας; Θα θεσπίσετε διαδικασίες ελέγχου; Μπορείτε να έρθετε σε σύγκρουση με την πελατειακή λογική που είναι το βασικό χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας σας;

9) «Πώς θα δώσουμε κίνητρα για να φέρουμε στην επιφάνεια ένα σημαντικό μέρος της παραοικονομίας, να “ασπρίσουμε” δηλαδή την οικονομία της Ελλάδας και να βελτιώσουμε τα δημόσια έσοδα;»

■ Πριν «ασπρίσετε» την οικονομία δίνοντας κίνητρα, μήπως να αναζητήσετε τρόπους για να συλλάβετε τη φοροδιαφυγή; Ρίξτε μια ματιά στους φορολογικούς παραδείσους. Θα διαπιστώσετε ότι εκεί παρκάρουν τα λεφτά τους, είτε από τα αφορολόγητα κέρδη τους είτε από τα δανεικά και αγύριστα, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της εγχώριας ελίτ που είναι και χρηματοδότες σας. Δεν τολμάτε να αγγίξετε το θέμα. Δεν θα βάλετε τα χεράκια σας να βγάλετε τα ματάκια σας. Με την ευκαιρία: «Ασπρίστε» πρώτα τα οικονομικά του κόμματός σας -χρωστάτε τα μαλλιοκέφαλά σας- και μετά ασχοληθείτε με τις άλλες γκρίζες περιοχές.

10) «Πώς εξηγείται το παράδοξο να έχουμε τόσο υψηλό ποσοστό αποφοίτων από ΑΕΙ αλλά παρ’ όλα αυτά οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους με τις δεξιότητες που ψάχνουν;»

■ Εσείς πώς εξηγείτε το γεγονός ότι Ελληνες με πτυχία και διδακτορικά από ντόπια πανεπιστήμια διαπρέπουν στο εξωτερικό; Οι ξένοι τούς βρίσκουν, οι δικοί μας δεν μπορούν; Κάτι τρέχει εδώ. Βρείτε καλύτερο επιχείρημα για να δικαιολογήσετε την επιλογή σας να γίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια παραρτήματα των επιχειρήσεων.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πώς μια πανωλεθρία γίνεται θρίαμβος!
Νέα… επιτυχία της κυβέρνησης. Μετά το φιάσκο με τις μάσκες-τέντες, έχουμε το φιάσκο με τα self-tests. Αυτήν την τόσο διαφημισμένη επιχείρηση η οποία υποτίθεται πως θα έλυνε ένα βασικό πρόβλημα.
Πώς μια πανωλεθρία γίνεται θρίαμβος!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η ευτυχία για την άρχουσα τάξη και τους μπιστικούς της
Αν κρίνω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τα ποσά που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τους...
Η ευτυχία για την άρχουσα τάξη και τους μπιστικούς της
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αναγκαστική προσγείωση στην πραγματικότητα
Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση. Η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα και για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην οικονομία και για τις προοπτικές της προκάλεσε ανησυχίες στους...
Αναγκαστική προσγείωση στην πραγματικότητα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Στον κάλαθο των αχρήστων
Ωστόσο, προτάσεις έγιναν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ποια τύχη είχαν; Στον κάλαθο των αχρήστων. Εν τάχει: Υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής; «Σιγά που θα συνδιοικήσουμε».
Στον κάλαθο των αχρήστων
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εμβόλιο κατά της αλαζονείας δεν υπάρχει
Ο εμβολιασμός στη χώρα μας ξεκίνησε με θριαμβολογίες και τυμπανοκρουσίες, γρήγορα όμως συνδέθηκε με πολλά παρατράγουδα, πολλά ευτράπελα, πολλά ρουσφέτια.
Εμβόλιο κατά της αλαζονείας δεν υπάρχει
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κακός σκηνοθέτης, ατάλαντοι ηθοποιοί
Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος μοιάζει με μπουλούκι. Η περιλάλητη κυβέρνηση των αρίστων θυμίζει περιοδεύοντα θίασο, με χαμηλού επιπέδου ρεπερτόριο, κακό σκηνοθέτη και ατάλαντους ηθοποιούς.
Κακός σκηνοθέτης, ατάλαντοι ηθοποιοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας