• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 14.5°C
  3 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.7°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.7°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  3 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  3 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.8°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 11.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  75%
AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαρετό σαν και εμάς που (δεν) το συζητάμε!

 • A-
 • A+

Είναι γνωστό ότι τα θέματα γύρω από το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή «δεν πουλάνε», όπως λέμε στη δημοσιογραφική αργκό. Είναι βαρετά, είναι «τρομολαγνικά» και ρίχνουν μια γκρίζα σκιά στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά μας. Ποιος θέλει, αλήθεια, να ψυχοπλακώνεται με το λιώσιμο των πάγων, την εκτεταμένη ρύπανση του αέρα και των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα και τα ρεκόρ που καταγράφουν κάθε χρόνο οι θερμοκρασίες σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης; Πραγματικά βαρετό!

Πολύ περισσότερο όταν η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ περίπου ως αναπότρεπτη και «φυσική», αφού τα αποτελέσματά της αργούν να φανούν και αποκαλύπτονται σε βάθος χρόνου. Βολικό, πολύ βολικό όλο αυτό για τον «καπιταλισμό της καταστροφής», όπως ονομάζει ο γεωγράφος και φιλόσοφος Ντέιβιντ Χάρβεϊ, το σύστημα που κυριαρχεί επί των πάντων, τρώγοντας τις σάρκες του πλανήτη και των ανθρώπων.

Για τον Χάρβεϊ «εκείνο που καταστρέφεται περισσότερο είναι η ικανότητα να είμαστε άνθρωποι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πέρα απ’ αυτόν που απαιτεί και υπαγορεύει το κεφάλαιο», δηλαδή αρπακτικά με απεριόριστη απληστία, έλλειψη συνείδησης και παντελή αδιαφορία για τα πάντα που μας αφορούν. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι τα επενδυμένα συμφέροντα κλάδων του κεφαλαίου (όπως των ορυκτών καυσίμων) και ορισμένων κυβερνήσεων που με υπεροψία και έλλειψη κατανόησης οποιουδήποτε άλλου πράγματος πέραν των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων τους τείνουν στη γενική καταστροφή.

Αλλα κομμάτια του κεφαλαίου βρίσκουν διέξοδο στην επένδυση, στις «πράσινες» τεχνολογίες (όπως η Γερμανία), μετατρέποντας τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε νέους επιχειρηματικούς κλάδους, με κριτήριο το άνοιγμα νέων αγορών και την αύξηση της κερδοφορίας.

Ενδεχομένως ορισμένοι να προσεγγίζουν την κλιματική κρίση με ένα μεσσιανικό τρόπο, σαν μια νέμεση για τον καπιταλισμό, μόνο που αυτό το χαρτί είναι ήδη καμένο αφού μια κατάρρευση του κλίματος θα συμπαρασύρει και το ανθρώπινο είδος και όχι μόνο τους καπιταλιστές. Αλλωστε, η ψευδαίσθηση της επικείμενης κατάρρευσης του καπιταλισμού συνοδεύει για περισσότερο από εκατόν πενήντα χρόνια τους εχθρούς του.

Η Αριστερά κάθε είδους πρέπει να ενσωματώσει στο πρόγραμμά της την περιβαλλοντική δράση σαν μια ουσιώδη συνιστώσα και να προσπαθήσει να επεξεργαστεί φιλοσοφικά, οικονομικά και πολιτικά τη σχέση ανθρώπου-φύσης, προκειμένου να κινητοποιήσει κυρίως τους νέους, τους οποίους αφορά η κλιματική αλλαγή, καθώς θα είναι το σκηνικό του μέλλοντός τους. Οπως έδειξαν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων σε όλο τον κόσμο, υπάρχει μια πρώτη ύλη για κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, η προοπτική της δημοκρατίας είναι άμεσα συνδεμένη με την κλιματική κρίση, αφού η διαχείριση της τελευταίας θα απαιτήσει στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον αυταρχικές λύσεις και κατασταλτικά μέτρα ασύλληπτης έκτασης σε σχέση με ό,τι γνωρίζουμε σήμερα. Το μεταναστευτικό, οι ανισότητες, η φτώχεια, οι ταξικές διαιρέσεις και η εκτόπιση πληθυσμών ενδεχομένως θα κάνουν τα αντίστοιχα προβλήματα του παρελθόντος να μοιάζουν με μικρούς πονοκεφάλους.

Καθήκον της πολιτικής οικολογίας, με όποιο χρωματικό πρόσημο, είναι να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσεις αντίστασης και πολιτικής ανυπακοής, έτσι ώστε η τρέλα και η απληστία μιας συντριπτικής μειοψηφίας να μην οδηγήσει σε αργή και οδυνηρή καταστροφή έναν ολόκληρο πλανήτη και τη μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του.

Μας αφορά ή είναι λίγο «βαρετό»;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ηγεσίες, λαοί και κλιματική κατάρρευση
Το μυαλό των περισσότερων κυβερνήσεων -και πολύ περισσότερο της σημερινής- είναι στους συμβιβασμούς με τα συμφέροντα, με τις εταιρείες και τα πάσης φύσεως λόμπι.
Ηγεσίες, λαοί και κλιματική κατάρρευση
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
It’s the end of the world as we know it
Η κλιματική αλλαγή είναι ένας πραγματικός game changer, ένας παράγοντας που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, όπως μπορούμε πλέον να δούμε όλοι μας.
It’s the end of the world as we know it
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ενας δεκάλογος για να μη χάσουμε την ελπίδα
Η Αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα και το κλίμα, Ρεμπέκα Σόλνιτ, έχει συντάξει ένα δεκάλογο «συμβουλών» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης «χωρίς να χάσουμε την ελπίδα μας».
Ενας δεκάλογος για να μη χάσουμε την ελπίδα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η κλιματική κρίση και ο κίνδυνος του φασισμού
Πώς μπορεί να συνδέεται ένα φυσικό (έστω και ανθρωπογενές) φαινόμενο με ένα κοινωνικό εξτρεμιστικό κίνημα; Το ερώτημα αυτό φαίνεται παράλογο εκ πρώτης όψεως, όμως στην πραγματικότητα οι ιστορικές τάσεις το...
Η κλιματική κρίση και ο κίνδυνος του φασισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας