• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 30.0°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 25.6°C / 32.2°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.1°C / 27.8°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.6°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.8°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.6°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.0°C
  3 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.1°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.4°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.6°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  29%
Βαρετό σαν και εμάς που (δεν) το συζητάμε!
AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαρετό σαν και εμάς που (δεν) το συζητάμε!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι γνωστό ότι τα θέματα γύρω από το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή «δεν πουλάνε», όπως λέμε στη δημοσιογραφική αργκό. Είναι βαρετά, είναι «τρομολαγνικά» και ρίχνουν μια γκρίζα σκιά στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά μας. Ποιος θέλει, αλήθεια, να ψυχοπλακώνεται με το λιώσιμο των πάγων, την εκτεταμένη ρύπανση του αέρα και των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα και τα ρεκόρ που καταγράφουν κάθε χρόνο οι θερμοκρασίες σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης; Πραγματικά βαρετό!

Πολύ περισσότερο όταν η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ περίπου ως αναπότρεπτη και «φυσική», αφού τα αποτελέσματά της αργούν να φανούν και αποκαλύπτονται σε βάθος χρόνου. Βολικό, πολύ βολικό όλο αυτό για τον «καπιταλισμό της καταστροφής», όπως ονομάζει ο γεωγράφος και φιλόσοφος Ντέιβιντ Χάρβεϊ, το σύστημα που κυριαρχεί επί των πάντων, τρώγοντας τις σάρκες του πλανήτη και των ανθρώπων.

Για τον Χάρβεϊ «εκείνο που καταστρέφεται περισσότερο είναι η ικανότητα να είμαστε άνθρωποι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πέρα απ’ αυτόν που απαιτεί και υπαγορεύει το κεφάλαιο», δηλαδή αρπακτικά με απεριόριστη απληστία, έλλειψη συνείδησης και παντελή αδιαφορία για τα πάντα που μας αφορούν. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι τα επενδυμένα συμφέροντα κλάδων του κεφαλαίου (όπως των ορυκτών καυσίμων) και ορισμένων κυβερνήσεων που με υπεροψία και έλλειψη κατανόησης οποιουδήποτε άλλου πράγματος πέραν των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων τους τείνουν στη γενική καταστροφή.

Αλλα κομμάτια του κεφαλαίου βρίσκουν διέξοδο στην επένδυση, στις «πράσινες» τεχνολογίες (όπως η Γερμανία), μετατρέποντας τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε νέους επιχειρηματικούς κλάδους, με κριτήριο το άνοιγμα νέων αγορών και την αύξηση της κερδοφορίας.

Ενδεχομένως ορισμένοι να προσεγγίζουν την κλιματική κρίση με ένα μεσσιανικό τρόπο, σαν μια νέμεση για τον καπιταλισμό, μόνο που αυτό το χαρτί είναι ήδη καμένο αφού μια κατάρρευση του κλίματος θα συμπαρασύρει και το ανθρώπινο είδος και όχι μόνο τους καπιταλιστές. Αλλωστε, η ψευδαίσθηση της επικείμενης κατάρρευσης του καπιταλισμού συνοδεύει για περισσότερο από εκατόν πενήντα χρόνια τους εχθρούς του.

Η Αριστερά κάθε είδους πρέπει να ενσωματώσει στο πρόγραμμά της την περιβαλλοντική δράση σαν μια ουσιώδη συνιστώσα και να προσπαθήσει να επεξεργαστεί φιλοσοφικά, οικονομικά και πολιτικά τη σχέση ανθρώπου-φύσης, προκειμένου να κινητοποιήσει κυρίως τους νέους, τους οποίους αφορά η κλιματική αλλαγή, καθώς θα είναι το σκηνικό του μέλλοντός τους. Οπως έδειξαν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων σε όλο τον κόσμο, υπάρχει μια πρώτη ύλη για κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, η προοπτική της δημοκρατίας είναι άμεσα συνδεμένη με την κλιματική κρίση, αφού η διαχείριση της τελευταίας θα απαιτήσει στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον αυταρχικές λύσεις και κατασταλτικά μέτρα ασύλληπτης έκτασης σε σχέση με ό,τι γνωρίζουμε σήμερα. Το μεταναστευτικό, οι ανισότητες, η φτώχεια, οι ταξικές διαιρέσεις και η εκτόπιση πληθυσμών ενδεχομένως θα κάνουν τα αντίστοιχα προβλήματα του παρελθόντος να μοιάζουν με μικρούς πονοκεφάλους.

Καθήκον της πολιτικής οικολογίας, με όποιο χρωματικό πρόσημο, είναι να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσεις αντίστασης και πολιτικής ανυπακοής, έτσι ώστε η τρέλα και η απληστία μιας συντριπτικής μειοψηφίας να μην οδηγήσει σε αργή και οδυνηρή καταστροφή έναν ολόκληρο πλανήτη και τη μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του.

Μας αφορά ή είναι λίγο «βαρετό»;

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ζωτικός χώρος, υπάνθρωποι και οικολογικός πανικός
Μια κλιματική κατάρρευση θα επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο τον «οικολογικό πανικό» για τους λαούς, αλλά ενδεχομένως και τις θεωρίες περί «ζωτικού χώρου» στα μυαλά κυβερνώντων που θα διαθέτουν εκτός των...
Ζωτικός χώρος, υπάνθρωποι και οικολογικός πανικός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Αριστερά ακούει;
Η τυφλότητα των πολιτικών ελίτ οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό και όποιος δεν το βλέπει αυτό μάλλον εθελοτυφλεί. Οι ηθικές επιλογές είναι μπροστά μας και θα διαμορφώσουν τον κόσμο που έρχεται
Η Αριστερά ακούει;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ολοκαύτωμα με ονοματεπώνυμα
Οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται σε τεράστιο βαθμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την υποθήκευση του μέλλοντος του ανθρώπινου είδους
Ολοκαύτωμα με ονοματεπώνυμα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πόση πραγματικότητα αντέχουμε;
Οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, η εξάντληση του πλανήτη και η κλιματική απειλή αποτελούν προβλήματα για τη λύση των οποίων υπάρχουν ήδη οι «υλικοί όροι». Πολιτική βούληση και μαζική...
Πόση πραγματικότητα αντέχουμε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας