• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 27.0°C
  3 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 27.2°C
  2 BF
  24%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  3 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 25.0°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.1°C
  4 BF
  29%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.3°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 27.8°C
  4 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.0°C
  4 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  21%
Αμείλικτα ερωτήματα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμείλικτα ερωτήματα

 • A-
 • A+
Τα πήρε τα 2 εκατ. ευρώ η Cisco; Τα άρπαξε, για την ακρίβεια, μέσα από τα χέρια της Huawei. Οι γνωρίζοντες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τον ανηλεή διεθνή πόλεμο μεταξύ των δύο γιγάντων για το 5G. Μιλάμε για πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Φυσικά εμπλέκονται και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι αποκαλύψεις για την κολιγιά του υπουργείου Παιδείας με τη Cisco δεν μυρίζουν μόνο σκάνδαλο. Εχουν τη δυσοσμία της καθεστωτικής αλαζονείας, της περιφρόνησης των θεσμών, του κυνισμού της διαπλοκής. Με πολιτική στην κυριολεξία μπανανίας, σαν τριτοκοσμικοί θρασύδειλοι μονάρχες, δεν ορρωδούν παρά μόνο μπροστά στα πιο μεγάλα συμφέροντα. Χθες, η υπουργός Παιδείας μάς έφτυσε στη μούρη όχι μόνον ότι το «δωρεάν» για τους πολίτες κοστίζει, αλλά και πώς μεθοδεύεται η πληρωμή.

Μέχρι προχθές, διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι όλα είναι εντελώς δωρεάν και χθες, μετά τις αποκαλύψεις, ανακοίνωσε στους αφελείς: «Προφανώς δεν μπορούσε να είναι για πάντα δωρεάν η χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης. Αυτονοήτως έπρεπε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας να αξιοποιούν ψηφιακά εργαλεία και για την τηλεκπαίδευση».

Κι εμείς ρωτάμε:

1) Δηλαδή, δεν συνωμότησε το Σύμπαν για να πάρει η Cisco την υπεργολαβία των 2 εκατ. ευρώ από το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ»; Τα έκανε όλα σκόπιμα η κυβέρνηση; Λίγο αφότου έληξε η πρώτη μεταξύ τους συμφωνία (Μάρτιος 2020-Ιανουάριος 2021) δρομολογήθηκε το σχέδιο ΣΥΖΕΥΞΙΣ με στόχο να πάρει τη διαθέσιμη υπεργολαβία η Cisco;

Υπενθυμίζουμε ότι 28 Φεβρουαρίου 2021, μέσα στην ίδια ημέρα, από τη μια ο διευθυντής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζητεί επειγόντως 154.000 άδειες για τηλεκπαίδευση (για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας) και από την άλλη οι εργολάβοι που συμμετέχουν στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ξαφνικά δεν θέλουν την πλατφόρμα της Huawei και ζητούν τη Webex της Cisco. Το κόστος του έργου παραμένει εντός πλαφόν (2 εκατ. ευρώ), εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μέσα σε λίγες ημέρες η Cisco βάζει στα ταμεία της 2 εκατ. ευρώ.

Να ξαναρωτήσουμε: Ηταν μια πατριωτική απόφαση να επιδιωχθεί η ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ (ναι, του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, ούτε ο ίδιος δεν το αμφισβητεί) και απλώς συμφώνησαν όλοι οι εργολάβοι ότι θέλουν την πλατφόρμα της Cisco; Ή να πιστέψουμε ότι «αυτονοήτως» (sic) έπρεπε να αξιοποιηθούν «υφιστάμενες άδειες», αυτονοήτως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ και αυτονοήτως η Cisco; Πού σταματά επιτέλους το αυτονόητο στις πολιτικές διαδρομές;

2) Τα πήρε τα 2 εκατ. ευρώ η Cisco; Τα άρπαξε, για την ακρίβεια, μέσα από τα χέρια της Huawei. Οι γνωρίζοντες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τον ανηλεή διεθνή πόλεμο μεταξύ των δύο γιγάντων για το 5G. Μιλάμε για πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Φυσικά εμπλέκονται και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις.

3) Ηταν πράγματι μια «δωρεά» η πρώτη φάση; Ή μήπως μια «δωρεάν δοκιμή» που, αν δεν λογίζεται ως πρώτη φάση συνεργασίας, τότε, σίγουρα, απορρίπτεται για δημόσια χρήση;

Η υπουργός χθες άφησε τα «απολύτως δωρεάν» και αναφέρθηκε στη «δωρεάν παραχώρηση της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Webex». Στο αγγλικό κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ως «Free Trial Agreement». Πώς λέμε «δωρεάν δοκιμές» εφαρμογών που κατεβάζουμε από το διαδίκτυο; Είναι θέμα μετάφρασης; Αυτονοήτως όχι.

Ως δοκιμή, πάντως, δικαιολογεί απόλυτα τη συνέχιση της συμφωνίας (agreement) στη γνωστή δεύτερη φάση, ύψους 2 εκατ. ευρώ, έστω προϋπολογισμένου. Ασχέτως αν η κ. Κεραμέως δεν μας το είπε ποτέ. Εμείς «αυτονοήτως» έπρεπε να καταλάβουμε ότι κάτι θα κοστίσει όλο αυτό.

Αν, όμως, όπως επιμένει η ίδια, πρόκειται για «δωρεάν παραχώρηση», δηλαδή «δωρεά», τότε εκεί περιπλέκεται η υπόθεση. Εντελώς αυτονοήτως. Σύμφωνα με το αστικό δίκαιο, για να χαρακτηριστεί μια πράξη ως δωρεά πρέπει:

Α) να έχει μόνιμο χαρακτήρα
Β) να μειώνει την περιουσία του δωρητή
Γ) ο δωρητής να μην έχει κανένα άμεσο, έμμεσο ή μεταγενέστερο όφελος
Δ) οι δωρεές υπέρ Δημοσίου γίνονται με μορφή σύμβασης που εγκρίνονται από τη Βουλή. Οχι με ιδιωτικό συμφωνητικό ή κάτι που μοιάζει με τέτοιο.

4) Τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα και τα μεταδεδομένα;

Πέρα από τις διαβεβαιώσεις της υπουργού για προστασία δεδομένων, η Cisco χθες ανακοίνωσε ότι δεν χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα για εμπορικούς σκοπούς και δεν τα μοιράζεται με τρίτα μέρη. Σύμφωνα με τη σύμβαση, όμως, έχει το δικαίωμα:

α) να επεξεργάζεται στατιστικά δεδομένα για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς
β) να χρησιμοποιεί τα περιβόητα και πολυπόθητα για κάθε εταιρεία μεταδεδομένα για εμπορικούς σκοπούς. Δηλαδή τα ψηφιακά (μας) ευαίσθητα δεδομένα (βλ. IP address). Τι άλλο να ζητήσει;

5) Τι ακριβώς είναι το κείμενο που δημοσιοποίησε η υπουργός Παιδείας;

Σύμβαση με το Δημόσιο; Ιδιωτικό συμφωνητικό: Εκθεση ιδεών; Υπηρεσιακό σημείωμα; Ποιος το έγραψε; Η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων; Συνεργάτης της υπουργού; Η ίδια η υπουργός; Η γραμματέας της; «Ελάτε να τη δείτε», έλεγε η κ. Κεραμέως σε όσους ζητούσαν να δημοσιοποιηθεί. Η ίδια μπορούσε να τη δει; Ή την είχε στο συρτάρι της τουαλέτας;

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κανιβαλιστικές διαθέσεις
Δεν είναι η πρώτη απόπειρα διάλυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Φαίνεται όμως να είναι η πιο αποφασιστική. Αλλωστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει ήδη τις κανιβαλιστικές διαθέσεις της.
Κανιβαλιστικές διαθέσεις
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Προκλητική περιφρόνηση από την υπουργό Παιδείας
Εντείνεται ο σάλος από τις διατάξεις που επιχειρεί να περάσει η υπουργός Παιδείας στον χώρο της μεταλυκειακής και ανώτατης εκπαίδευσης, προβλέποντας εξομοίωση των πτυχίων κολεγίων με των ΑΕΙ.
Προκλητική περιφρόνηση από την υπουργό Παιδείας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Νίκη Κεραμέως ακούς; οι οθόνες έγιναν η «ψηφιακή ηρωίνη» του σήμερα
Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι οθόνες αυξάνουν την κατάθλιψη, το άγχος και την επιθετικότητα και μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχωσικά επεισόδια κατά τα οποία ο παίκτης χάνει την...
Νίκη Κεραμέως ακούς; οι οθόνες έγιναν η «ψηφιακή ηρωίνη» του σήμερα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το Υπουργείο Παιδείας μοιράζει «εντέλλεσθε»
Δεν υπάρχουν όρια στον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο διαρκώς ολισθαίνει, η υπουργός Παιδείας, συνεπικουρούμενη από την, κατ' επανάληψη παρανομούσα, Γενική της Γραμματέα, έφτασαν χθες και σήμερα στην...
Το Υπουργείο Παιδείας μοιράζει «εντέλλεσθε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας