Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.8°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.2°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.0°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 20.0°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.4°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.0°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  1 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  55%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.9°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.3°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  30%
Εκκαθάριση
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκαθάριση

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν αστειευόταν καθόλου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν μας μιλούσε για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα στα Πανεπιστήμια τα οποία κλήθηκε και φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει. Είχε πει επί λέξει: «Ξέρετε πόσο σημαντικά προβλήματα έχουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια; Εστίες εγκαταλελειμμένες, σπασμένες κλειδαριές, ελλιπή φωτισμό, απουσία εισόδων-εξόδων, ανυπαρξία σχεδίων εκκένωσης, ελλιπή προστασία. Ηταν θέμα τύχης μέχρι τώρα που δεν είχαμε σοβαρά περιστατικά» (sic).

Δεν αστειευόταν oύτε όταν έλεγε πως βάζει μπρος ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας με «διαδικασία ελέγχου εισόδου-εξόδου, με ζώνες ελέγχου πρόσβασης, μελέτη πυροπροστασίας, σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών και απρόοπτων συμβάντων, λειτουργία επιχειρησιακού κέντρου συνεχούς παρακολούθησης, δημιουργία ΟΠΠΙ (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος)». Τι κι αν απ’ όλα όσα απαρίθμησε μόνο τα δύο τελευταία δεν θα μπορούσαν να κάνουν τα ίδια τα Ιδρύματα; Δηλαδή, παρακολούθηση και αστυνομική παρέμβαση.

Ισως δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά ό,τι συμβαίνει και ό,τι πρόκειται να συμβεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που θα απογειώσει το επίπεδό τους και θα το ανεβάσει σε χρόνο dt στην κορυφή. Μπορεί και του Εβερεστ. Γιατί όχι; Ποιος υπουργός της κυβέρνησης θα έλεγε όχι σε μια τέτοια αποστολή;

Ετσι συντελείται η πραγματική αναβάθμιση. Καθιερώνεις το ελευθέρας στην αστυνομική αυθαιρεσία, αρχίζεις να καθαρίζεις λίγο λίγο, με μερικές εκατοντάδες φοιτητές σε διωγμό τη φορά, και στο τέλος φτάνεις να μείνεις με τους λίγους αποδεδειγμένα απολυμασμένους, χωρίς κανέναν ιό αμφιβολίας για τη νέα «θεραπεία» πάσης νόσου στα ελληνικά ΑΕΙ.

Ετσι θα ξαναγίνει το μάθημα μάθημα. Με λίγους εκλεκτούς φοιτητές που θα χωράνε άνετα στα μέχρι πρότινος ασφυκτικά και βρομερά αμφιθέατρα και καθηγητές επιτέλους απελευθερωμένους από τη βαριά σκλαβιά των αδυναμιών της δημοκρατίας. Τι άλλο να θέλει και να αξιώνει ένας άνθρωπος του πνεύματος, επίδοξος και νυν;

Ετσι χτίζεται η πραγματική ελίτ. Του πνεύματος, βεβαίως βεβαίως. Χρειάζεται λίγη υπομονή, όμως. Πρέπει πρώτα να εκδηλώνονται οι διαμαρτυρίες, μετά να γίνονται οι συλλήψεις, μετά να (αρχίσουν να) εφαρμόζονται οι πειθαρχικές διώξεις του νέου νόμου -διότι με αυτές θα εξαφανιστούν οι παρασιτικές παρουσίες μαζικά, δραστικά, χωρίς διακρίσεις- και στο τέλος να γίνει το σφουγγάρισμα. Ετσι θα λάμψει η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Οχι με περισσότερα κονδύλια, περισσότερους καθηγητές, περισσότερη ευθύνη των ανευθυνο-αρμόδιων, περισσότερη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων των ελληνικών ΑΕΙ. Και, φυσικά, καμιά αμφισβήτηση στη συνταγή επιτυχίας της ακρο-νεοφιλελεύθερης συνταγής.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
7+1 λόγοι για να μη δημιουργηθεί πανεπιστημιακή αστυνομία
Ο πρώτος λόγος είναι ότι η δημιουργία ενός αστυνομικού σώματος, το οποίο δεν θα λογοδοτεί στις πανεπιστημιακές αρχές αλλά στην ΕΛ.ΑΣ., παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, το οποίο είναι συνταγματικά...
7+1 λόγοι για να μη δημιουργηθεί πανεπιστημιακή αστυνομία
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ασ’ τα Νινέτα μου!
Τελεία έβαλε κι ο Χρυσοχοΐδης. Οχι που θα τους άφηνε ν’ αλωνίζουν στην πρώην σοσιαλιστική καμπούρα του. Εχει κι άλλες δουλειές να κάνει, από το να ασχολείται με -άκου τώρα!- την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ΒΑ...
Ασ’ τα Νινέτα μου!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πώς τα ΜΑΤ «εμβολίασαν» με «νομιμότητα» το ΑΠΘ
Η «νομιμότητα» στον καιρό μας είναι σαν το εμβόλιο. Δοκιμάζεται πρώτα στη ράχη των πιο «απείθαρχων», των «ζωηρών», να φανεί η «αποτελεσματικότητά» της, μετά οι υπόλοιποι «ασθενείς» την αποδέχονται χωρίς...
Πώς τα ΜΑΤ «εμβολίασαν» με «νομιμότητα» το ΑΠΘ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελαττωματική δημοκρατία
Στα προπαγανδιστικά εργαλεία της κυβέρνησης κυριάρχησε το επιχείρημα ότι -μαζί με την αστυνομία- «επιτέλους μπαίνει η δημοκρατία στα Πανεπιστήμια». Ξέχασε να συμπληρώσει ότι «μπαίνει η ελαττωματική δημοκρατία».
Η ελαττωματική δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αστυνομία και επιτήρηση
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή, είναι ένα οργουελικό έκτρωμα επιτήρησης και αστυνομοκρατίας. 
Αστυνομία και επιτήρηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας