• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.6°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.6°C / 1.9°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 11.2°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 1.2°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -2.7°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 8.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.1°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  3 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Ψιχάλες
  8°C 8.4°C / 10.7°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 4.6°C
  6 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.5°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 1.5°C / 2.8°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 6.5°C
  3 BF
  68%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / 1.0°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.4°C / 1.9°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κίνημα #metoo κι εμείς οι άντρες: ή αλληλέγγυοι ή συνένοχοι

 • A-
 • A+
Το διακύβευμα δεν είναι αν είμαστε όλοι βιαστές, είναι να απομονωθούν οι βιαστές και να σπάσει η κουλτούρα βιασμού.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιείται -χωρίς καμία υπερβολή- μια μικρή επανάσταση. Το φράγμα της σιωπής σπάει και όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν, η μία μετά την άλλη, το κουράγιο να καταγγείλουν τις εμπειρίες παρενόχλησης ή κακοποίησής τους, και αυτό είναι κάτι πραγματικά σπουδαίο.

Το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις αφορούν γνωστά πρόσωπα, θύματα και θύτες, δημιουργεί τις συνθήκες για μια δημόσια συζήτηση, η οποία όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιοριστεί στη σφαίρα της showbiz, του επαγγελματικού αθλητισμού, της δημοσιογραφίας κοκ. Αν αναγάγουμε την κουλτούρα του βιασμού και της παρενόχλησης σε ένα τηλεοπτικό προϊόν, χαθήκαμε! Οι αποκαλύψεις για/από διάσημες προσωπικότητες οφείλουν να λειτουργούν ως έναυσμα για να καταγγείλουν όλες οι γυναίκες τα βιώματά τους, αντλώντας δύναμη από το κίνημα των καταγγελιών και δίνοντας δύναμη η μία στην άλλη.

Καθώς η κουλτούρα βιασμού είναι απλώς μια βίαιη έκφανση της πατριαρχίας, η οποία βρίσκεται παντού και πάντα σε κάθε σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, καλά θα κάνουμε να περιμένουμε καταγγελίες και στον περίγυρό μας, τη δουλειά μας, την παρέα μας, το ίδιο μας το σπίτι.

Και ποια μπορεί να είναι η σωστή, αξιοπρεπής, συντροφική στάση ημών των αντρών εν μέσω αυτής της επανάστασης;

● Αναγνωρίζουμε τα προνόμιά μας και κάνουμε τα πάντα για να τα αποκηρύξουμε. Αναγνωρίζουμε το ηλίου φαεινότερον γεγονός ότι ένας λευκός, ετεροφυλόφιλος άντρας στη σημερινή κοινωνία ξεκινάει τη ζωή του με συντριπτικά καλύτερες προϋποθέσεις από οποιαδήποτε γυναίκα ίδιας καταγωγής και ταξικής προέλευσης, με περισσότερη ισχύ και εύνοια από την οικογένεια και τους θεσμούς. Συνειδητοποιούμε πόσο άδικο είναι αυτό, απαρνιόμαστε ενεργά αυτή την εύνοια και προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου όλα τα παιδιά θα γεννιούνται ίσα.

Κλείνουμε το στόμα μας, για μια φορά, και αφήνουμε τις γυναίκες να μιλήσουν για τα βιώματά τους, τις ανάγκες τους, το τραύμα τους. Κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε έναν κοινωνικό χώρο ασφαλή όπου οι γυναίκες θα μπορούν να σπάσουν τη σιωπή τους, όμως για να σπάσουν τη σιωπή τους θα πρέπει πρώτα να σωπάσουμε εμείς. Για όλη μας τη ζωή, η φωνή μας ακούγεται -πολύ κακώς- δυνατότερα από τη δική τους, οπότε σιωπούμε.

Αναγνωρίζουμε πως δεν είναι το ίδιο το δικό τους βίωμα με το δικό μας βίωμα. Ενας άντρας που έχει γεννηθεί με όλα τα πιθανά προνόμια που θα μπορούσε να έχει, δεν θα κατανοήσει ποτέ τον φόβο που νιώθει μια γυναίκα όταν περπατά μόνη στον δρόμο, την αγανάκτηση όταν κράτος, κοινωνία και Εκκλησία προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στο σώμα της, το τραύμα της καθημερινής σεξουαλικής παρενόχλησης που υφίσταται μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.

Δίνουμε αξία στην καταγγελία. Οχι απλώς την ακούμε με σεβασμό και προσοχή, αλλά σπάμε και τον κύκλο της αμφισβήτησης. Μια καταγγελία παρενόχλησης ή κακοποίησης δεν μπορεί να ελέγχεται με το τεκμήριο της αθωότητας, γιατί έτσι ό,τι γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες θα συγχωρείται. Ελέγχουμε τις καταγγελίες σαν να είναι εκ προοιμίου αδιάσειστες. Δεν αναπαράγουμε τους αστικούς μύθους περί «βιομηχανίας καταγγελιών» που δήθεν στήνονται για να πλήξουν προσωπικότητες. Αντ’ αυτού, σκεφτόμαστε πόσες παρενοχλήσεις/κακοποιήσεις δεν έγιναν ποτέ ακριβώς υπό τον φόβο της αμφισβήτησης.

Δεν ρωτάμε «Γιατί τώρα». Η καταγγελία μιας τραυματικής εμπειρίας είναι μια μεγαλειώδης πράξη κουράγιου, την οποία ενθαρρύνουμε πάντα, όπως, όποτε κι αν γίνει. Αν ένα τραύμα δεν καταγγέλθηκε στην ώρα του, ο μοναδικός λόγος είναι πως ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΧΩΡΟ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ.

Δεν λέμε «Δεν είμαστε όλοι οι άντρες ίδιοι», ούτε «δεν είμαστε όλοι βιαστές». Σαφώς και δεν είμαστε όλοι βιαστές, δεν «βγαίνει» στατιστικά άλλωστε, αλλά δεν είναι η στιγμή να στρέψουμε την προσοχή ξανά πάνω μας. Το διακύβευμα δεν είναι αν είμαστε όλοι βιαστές, είναι να απομονωθούν οι βιαστές και να σπάσει η κουλτούρα βιασμού. Αν είμαστε διαφορετικοί, το αποδεικνύουμε με τη συμπεριφορά μας και την αλληλεγγύη μας, χωρίς να γινόμαστε βάρος στον αγώνα των γυναικών μόνο και μόνο για να μη θιχτεί το δικό μας «εγώ».

Κανείς δεν είναι «Υπεράνω υποψίας». Δεν «δικάζεται» κανείς ελαφρά τη καρδία, όμως δεν υπάρχουν και άντρες-ιερά τοτέμ για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει καμία καταγγελία γιατί «έχουν αποδείξει την αξία τους». Δεν ξεχνάμε πως όσοι παρενοχλούν ή βιάζουν δεν είναι τέρατα με κέρατα και ουρές, είναι άντρες καθημερινοί σαν όλους τους υπόλοιπους, άρα τους συναναστρεφόμαστε καθημερινά.

Κάνουμε γενναία αυτοκριτική. Παραδεχόμαστε τα δικά μας λάθη, μικρότερα ή μεγαλύτερα, όσο παλιά κι αν έχουν συμβεί. Λάθη θα γίνονται όσο τα αγόρια μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι έχουν λόγο πάνω στα κορμιά των κοριτσιών. Επανορθώνουμε για τα λάθη μας και μαθαίνουμε στα αγόρια μας την έννοια της συναίνεσης, μπας και αποτρέψουμε τα «λάθη» του μέλλοντος.

Σπάμε τη σιωπή-συνενοχή. Αποκλείεται όλες οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και όλοι οι βιασμοί να συνέβησαν χωρίς να το μάθει κανείς τρίτος. Συνήθως υπάρχει και αυτός που γνωρίζει, μα δεν μιλά. Και όσο δεν μιλά, για την επιζήσασα γυναίκα, είναι το ίδιο επιβαρυντικός παράγοντας με τον βιαστή.

Ξεχωρίζουμε το φλερτ από την παρενόχληση. Οσοι διαμαρτύρονται πως «στο τέλος θα ποινικοποιηθεί και το φλερτ» εξαιτίας των καταγγελιών, μάλλον δεν μιλούν για φλερτ αλλά για παρενόχληση. Και δεν είναι καν λεπτή η διαχωριστική γραμμή: υπάρχει ωραιότατος τρόπος να εκφράσεις την έλξη σου προς το άλλο άτομο με διακριτικότητα και σεβασμό, χωρίς να συμπεριφέρεσαι σαν να σου ανήκει. Χωρίς να σφυρίζεις στον δρόμο, χωρίς να φωνάζεις τη σιχαμερή ατάκα σου, χωρίς να κάνεις το άλλο άτομο να αλλάξει πεζοδρόμιο από τον φόβο του. Δεν είναι και πολύ δύσκολο, απλά όσοι το κάνουν δεν θέλουν να ξεβολευτούν και να φλερτάρουν σαν πολιτισμένα όντα.

Στοιχιζόμαστε στο πλάι των γυναικών και αγωνιζόμαστε μαζί τους. Διότι, όπως οι γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά, μετά την καταγγελία ακολουθεί σκληρός κοινωνικός και πολιτικός αγώνας ενάντια στην πατριαρχία και την κουλτούρα του βιασμού. Μέχρι να μην κινδυνεύει καμία, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.

Ο κόσμος, πλέον, αλλάζει. Η αλλαγή θα έρθει όπως ήρθαν όλες οι αλλαγές στον κόσμο: με συλλογικό αγώνα και θάρρος. Σε αυτή την αλλαγή, είτε θα σταθούμε αλληλέγγυοι είτε θα κριθούμε, δικαίως, ως συνένοχοι και θα κλειστούμε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας μαζί με τους βιαστές. «Ουδέτερη στάση» δεν υπάρχει. Ή με την πατριαρχία ή με την αξιοπρέπεια!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Καπηλεία; Πάλι;
Καπηλεία σημαίνει όχι η λήψη μέτρων, αυτά υπάρχουν… Καπηλεία του ανδρισμού σου, Σοφία, θα είναι η παράταση της μη εφαρμογής των ίδιων μέτρων-ποινών (ή και βαρύτερων που ίσως θεσπιστούν με αφορμή τα λόγια...
Καπηλεία; Πάλι;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετραπλασιάστηκαν οι καταγγελίες στο ΣΕΠΕ για βία κατά εργαζόμενων γυναικών
Από τις 81 καταγγελίες που καταγράφηκαν οι 68 αφορούσαν περιστατικά βίας και οι 13 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Τετραπλασιάστηκαν οι καταγγελίες στο ΣΕΠΕ για βία κατά εργαζόμενων γυναικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πώς τις αντέχετε;» «Γυναίκες, κλείστε το στόμα σας»
Όταν ένας άνδρας μιλάει πολύ, δε λέμε ότι φλυαρεί, λέμε ότι έχει το χάρισμα του λόγου και χειμαρρώδη ευγλωττία. Μια γυναίκα, ακόμα και όταν λέει σοβαρά πράγματα και όχι κοινοτοπίες του στενού χώρου που ζει και...
«Πώς τις αντέχετε;» «Γυναίκες, κλείστε το στόμα σας»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Περί τεράτων και σωτήρων στο Αφγανιστάν
Την ώρα που στο Αφγανιστάν επέστρεψαν αμαχητί οι Ταλιμπάν, γινόμαστε μάρτυρες ενός κυρίαρχου αφηγήματος που παραλείπει δεκαετίες ιμπεριαλιστικής βίας που βίωσαν Αφγανοί και Αφγανές με πρόσχημα «τη σωτηρία»...
Περί τεράτων και σωτήρων στο Αφγανιστάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρότυπο και το κακέκτυπο
Ολες οι κοινωνίες από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας υιοθετούν τον άνδρα σαν πρότυπο συμπεριφοράς, δύναμης και διακάτοχο όλων των εστιών εξουσίας και αποφάσεων.
Το πρότυπο και το κακέκτυπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας