• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.8°C / 29.0°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 27.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 25.4°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.1°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.7°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 19.5°C / 28.4°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.2°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.3°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  75%
Φωτογραφία: Μάριος Βαλασόπουλος

Κάρβουνα μισαναμμένα

 • A-
 • A+

Με αστεία ψέματα περί ανάγκης πάταξης της –αμελητέας βάσει των διαθέσιμων στοιχείων– εγκληματικότητας εντός των ΑΕΙ και τη συνήθη προπαγάνδα των επίδοξων μεταρρυθμιστών της Παιδείας για την αντίστοιχη κατάσταση στο εξωτερικό, οι υπερασπιστές του νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσπαθούν να νομιμοποιήσουν ένα αντιδημοκρατικό και χυδαίο σχέδιο, το οποίο απειλεί την ύπαρξη του δημόσιου Πανεπιστημίου, ενός Πανεπιστημίου που βλέπει φέτος νέα μείωση προϋπολογισμού κατά 7%, έχει ματώσει από την υποχρηματοδότηση εδώ και χρόνια και την κλοπή των αποθεματικών του με το καταστροφικό PSI αλλά παραμένει ένα από τα λίγα καταφύγια για νέους και νέες που μεγάλωσαν μέσα στη δεκαετή κρίση.

Με πρωτοφανείς δομικές αλλαγές που προσβάλλουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο, η κυβέρνηση επιχειρεί την ποινικοποίηση κάθε μορφής αγώνα και διεκδίκησης, ακόμα και τη διεξαγωγή «ύποπτων» εκδηλώσεων, την εγκαθίδρυση ενός ηλεκτρονικού πανοπτικού των φοιτητών, που στις εκάστοτε μεγάλες διαμαρτυρίες βιώνουν το βίαιο πρόσωπο της αστυνομίας, και την εκκαθάριση από τους «αιώνιους», παρά το γεγονός ότι δεν επιβαρύνουν τις διοικήσεις, αυξάνοντας τους ταξικούς φραγμούς, απουσία ουσιαστικής μέριμνας για εργαζόμενους ή μη φοιτητές.

Τα ακραία μέτρα προβλέπουν πειθαρχικές ποινές, δυσανάλογες των «παραπτωμάτων», τα οποία όμως είτε μπορούν να αντιμετωπιστούν με εσωτερικούς κανονισμούς (π.χ. η λογοκλοπή) είτε με τις ισχύουσες λειτουργίες των αστυνομικών και εισαγγελικών οργάνων (π.χ. η διακίνηση απαγορευμένων ουσιών), οι οποίες ακόμα μια φορά αγνοούνται σκοπίμως, όπως συνέβη στην περίπτωση κατάργησης του ασύλου με επικοινωνιακό «όπλο» τη γενίκευση της κατάστασης γύρω από την ΑΣΟΕΕ και το Πολυτεχνείο –που δεν έγινε τελικά μουσείο– για όλες τις πανεπιστημιουπόλεις της χώρας.

Ομως, ειδικά η στελέχωση του νέου Σώματος με ειδικούς φρουρούς, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση αλλά πρώτη φορά με τη δυνατότητα άσκησης προανακριτικών καθηκόντων, και η επιφόρτιση καθηγητών με αρμοδιότητες πέραν των ακαδημαϊκών-ερευνητικών για τη δημιουργία φοιτητοδικείων στήνουν ένα επικίνδυνο πεδίο μάχης. Γιατί μπορεί το νομοσχέδιο να περάσει, σε μια περίοδο που η αμορφωσιά κυβερνά και έχει τα Πανεπιστήμια κλειστά επί σχεδόν έναν χρόνο, κατά τον οποίο τα σχολεία και οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας ανοιγοκλείνουν, ωστόσο δεν μπορούν οι δάσκαλοι να γίνουν δικαστές, η διακίνηση της ελεύθερης γνώσης να κατασταλεί στο πλαίσιο εμπορευματοποίησης της Παιδείας και το δημόσιο Πανεπιστήμιο να μεταλλαχτεί σε επιχείρηση χάριν της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων και σε «σωφρονιστικό» ίδρυμα για την επιβολή σε όσους δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις.

Εκεί ίσως σκοντάψει και ο εκβιασμός (άρθρο 28) προς τις πανεπιστημιακές αρχές να υλοποιήσουν μέσα σε τέσσερις μήνες έναν νόμο εναντία στην εκπαιδευτική κοινότητα, για να μην αξιολογηθούν αρνητικά στη χρηματοδότησή τους. Ή ίσως στα μισαναμμένα κάρβουνα, όπως μας είχε χαρακτηρίσει διοικητική υπάλληλος του ΕΚΠΑ, και ενδέχεται να φουντώσουν όταν τους παίρνουν πίσω ζωτικά κεκτημένα, όταν τους κλείνουν το στόμα και τη μύτη.

Μια «αιώνια» φοιτήτρια, 30 ετών και περίπου 30.000 εργατοωρών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακαδημαϊκό τείχος στην Κεραμέως
Εντονη αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα όρια στον χρόνο σπουδών και τον τρόπο εισαγωγής.
Ακαδημαϊκό τείχος στην Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Οχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη
«Παράλογες» χαρακτηρίζονται οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ● Αχρείαστη και άδικη θεωρείται η θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης ● Δυναμιτίζουν το κλίμα στα Πανεπιστήμια τα μέτρα για την αστυνόμευση.
«Οχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
Ποια τα όπλα και καθήκοντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το επικίνδυνο τρίπτυχο. Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο με ποινές κατά φοιτητών.
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καθαρή αντίθεση στις συλλήψεις φοιτητών
Κατά των συλλήψεων των φοιτητών που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας τάχθηκε με δηλώσεις του ο κοσμήτορας Φιλοσοφικής του ΑΠΘ Δημήτρης Μαυροσκούφης.
Καθαρή αντίθεση στις συλλήψεις φοιτητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντίθετοι οι πρυτάνεις με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Οχι αστυνομικά σώματα στα Πανεπιστήμια. Η θέση της συνόδου των πρυτάνεων παραμένει ξεκάθαρη και αντίθετη με τα σχέδια της κυβέρνησης να ιδρύσει Πανεπιστημιακή Αστυνομία υπό τις εντολές της ΕΛ.ΑΣ.
Αντίθετοι οι πρυτάνεις με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βράζει όλη η Παιδεία με τα μέτρα του ΥΠΑΙΘ σε σχολεία και σχολές
Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ενώσεις Γονέων, ΟΛΜΕ, σύλλογοι δασκάλων και μαθητές καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, κόντρα στην ακινησία και στη συμβιβαστική...
Βράζει όλη η Παιδεία με τα μέτρα του ΥΠΑΙΘ σε σχολεία και σχολές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας