• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.3°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 22.0°C / 28.2°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.0°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  94%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «εξίσωση της επιθυμίας» και ο Τραμπ

 • A-
 • A+

Οι τρεις μεταπολεμικές δεκαετίες σηματοδότησαν το κλείσιμο του χάσματος ανάμεσα στην επιθυμία και στην εκπλήρωσή της. Μια εποχή καταναλωτικής ευμάρειας και πλήρους απασχόλησης εξασφάλιζε για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία (συμπεριλαμβανομένων των εργατικών στρωμάτων) ότι ο χρόνος ανάμεσα στην επιθυμία (το καταναλωτικό προϊόν) και στην εκπλήρωσή της (απόκτηση του προϊόντος) έτεινε σχεδόν στο μηδέν.

Το αίσθημα της ευφορίας, της κοινωνικής δικαίωσης, της προσωπικής ανάπτυξης και προόδου πλημμύριζε τον κόσμο και το κάθε άτομο ξεχωριστά, το οποίο μπορούσε πλέον να ελπίζει στην κοινωνική άνοδο και την προσωπική άνθηση.

Η αλλαγή των συνθηκών μετά το 1975, με τις πετρελαϊκές κρίσεις, την αποσύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό και ό,τι αυτά συνεπάγονταν, σηματοδότησε ένα παγκόσμιο σοκ και την απαρχή μιας αντίστροφης πορείας με τη σταδιακή επικράτηση του ριγκανισμού και του θατσερισμού. Οι ιδιωτικοποιήσεις, το ψαλίδισμα της δύναμης των συνδικάτων, η ανεργία, η ανασφάλεια για το μέλλον και τις συντάξεις έγιναν ο κανόνας.

Σαράντα χρόνια μετά οι ανισότητες εισοδήματος και πλούτου έχουν γίνει γιγάντιες σε όλο τον κόσμο, η κοινωνική κινητικότητα λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά προς τα κάτω για την κοινωνική πλειοψηφία και η «εξίσωση της επιθυμίας» που περιγράψαμε παραπάνω λειτουργεί μόνο για το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επιπλέον εδώ και τριάντα χρόνια έχει εκλείψει και το όραμα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», το οποίο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στήριζε ψυχολογικά εκατομμύρια ανθρώπους ως «ορίζοντας της προσμονής» και πολιτικό όραμα. Να μην ξεχνάμε ότι σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού (λόγω χριστιανισμού και όχι μόνο) είναι εμπεδωμένο ένα αίσθημα μεσσιανισμού και προσδοκίας μιας καλύτερης ζωής.

Πλέον ζούμε μιαν άλλη εξίσωση, αυτή της «ματαιωμένης επιθυμίας», με τον χρόνο ανάμεσα στο «επιθυμώ» ή το «θέλω να κάνω» και στην ικανοποίησή τους να τείνει στο άπειρο. Σαράντα χρόνια ματαιωμένης επιθυμίας και διαψευσμένων ελπίδων έχουν συσσωρεύσει ένα τεράστιο ψυχολογικό φορτίο σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν τον υπεύθυνο που πήρε από τα χέρια τους το Ιερό Δισκοπότηρο της εκπληρωμένης επιθυμίας.

Σ’ αυτήν την πυριτιδαποθήκη της ματαίωσης απειλούν να βάλουν φωτιά ηγέτες σαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Τι υπόσχονται στον κόσμο; «Θα ξανακάνω την Αμερική μεγάλη», «θα φέρω πίσω τις δουλειές που έφυγαν για την Κίνα», «θα πολεμήσω το κατεστημένο», «θα αντιμετωπίσω τα διεφθαρμένα ΜΜΕ», «θα αποκαλύψω τη συνωμοσία που μας κρατά πίσω».

Σε περσινή του συνέντευξή στο Fox News, ανακοινώνοντας ότι θα ξανακατέβει υποψήφιος, ο Τραμπ δήλωσε: «Ξέρω να νικάω τους αντιπάλους και να κερδίζω... Δεν έχουμε νίκες πλέον. Κάποτε νικούσαμε, όμως όχι πλέον. Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε να νικάμε, ας πούμε την Κίνα στον εμπορικό πόλεμο; Μας σκοτώνουν».

Ο Τραμπ λέει στους Αμερικανούς ότι ο ίδιος είναι γεννημένος νικητής και ότι θα τους οδηγήσει σε νέες ένδοξες νίκες. Και τι τους μεταδίδει; Το μήνυμα ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα». Δεν υπάρχει δεύτερη θέση.

Αυτό που χρειάζεται να ξανακερδίσουμε είναι το αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης της επιθυμίας -με την ευρύτερη έννοια- γιατί διαφορετικά θα κυριαρχήσει το αίσθημα της ματαιωμένης επιθυμίας και ελπίδας, ιδανικό υπόστρωμα του φασισμού, του ρατσισμού και της κοινωνικής αντίδρασης. Ο Τραμπ -και κάθε Τραμπ- είναι μόνο το σπίρτο που απειλεί να βάλει φωτιά σε μια ήδη γεμάτη πυριτιδαποθήκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΗΠΑ: φλερτάροντας με τους δαίμονες
Σ’ εκείνο που συγκλίνουν πολλοί αναλυτές και πανεπιστημιακοί είναι πως αποτελεί τραγικό λάθος να θεωρούμε ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον Τραμπ και τον τραμπισμό.
ΗΠΑ: φλερτάροντας με τους δαίμονες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Alt-Right του Τραμπ και η Ακροδεξιά του Μητσοτάκη
Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποτέλεσε ένα προϊόν της αμερικανικής Alt-Right στα καθ’ ημάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε έναν λίγο διαφορετικό δρόμο: ενσωμάτωσε την παραδοσιακή Ακροδεξιά και μάλιστα υπουργοποιώντας...
Η Alt-Right του Τραμπ και η Ακροδεξιά του Μητσοτάκη
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το πρόβλημα είναι και δεν είναι ο Τραμπ!
Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο πορτοκαλής κλόουν Ντόναλντ Τραμπ, αλλά «ένα κίνημα το οποίο γιγαντώθηκε μαζί του και βγήκε από το περιθώριο της πολιτικής ζωής και θα παραμείνει ζωντανό...»
Το πρόβλημα είναι και δεν είναι ο Τραμπ!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο τραμπισμός είναι ακόμα ζωντανός!
Ακόμα και σε περίπτωση ήττας του νυν προέδρου, το κίνημα το οποίο γιγαντώθηκε μαζί του και βγήκε από το περιθώριο της πολιτικής ζωής θα παραμείνει ζωντανό, ρίχνοντας βαριά τη σκιά του στην αμερικανική κοινωνία.
Ο τραμπισμός είναι ακόμα ζωντανός!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΗΠΑ: εικόνα του μέλλοντός μας;
Ενα κύμα ανορθολογισμού, συνωμοσιολογίας, θρησκοληψίας, ακροδεξιάς και ρατσιστικής ρητορικής σαρώνει τις ΗΠΑ και αργά αλλά σταθερά μεταδίδεται και στην Ευρώπη.
ΗΠΑ: εικόνα του μέλλοντός μας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας