• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.4°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 17.8°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.7°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 10.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.0°C / 16.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  2 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  0 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.1°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  66%
Συνωστισμός τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνωστισμός τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι τάσεις στα κόμματα ή τα ρεύματα ιδεών, όπως αποκαλούν τις τάσεις αυτοί που τις συγκροτούν, προφανώς για να εξουδετερώσουν τις υποψίες ότι πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια αμφισβήτησης είτε της ηγεσίας είτε της δομής του κόμματος, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.

Η Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της έχει μεγάλη παράδοση με θετικές και αρνητικές πλευρές. Αλλά και στη Δεξιά παρατηρούνται ανάλογες πρακτικές. Σ’ αυτήν βεβαίως τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, καθότι στα περισσότερα σχήματα της συντηρητικής παράταξης το αρχηγικό μοντέλο και οι προσωπικοί μηχανισμοί των στελεχών με ηγετικές φιλοδοξίες είναι κυρίαρχα στοιχεία, ωστόσο δεν είναι τόσο συμπαγή ιδεολογικά όσο ισχυρίζονται οι υποστηρικτές τους.

Και σ’ αυτά αναπτύσσονται ρεύματα ιδεών και σ’ αυτά έχουμε συγκρούσεις για την πολιτική γραμμή, τη φυσιογνωμία του κόμματος, τις συμμαχίες και σ’ αυτά υπάρχουν δεξιές, αριστερές και κεντρώες πτέρυγες. Ενίοτε μάλιστα η εσωκομματική αντιπαράθεση, ειδικότερα όταν πρόκειται για την ανάδειξη του επικεφαλής, οδηγεί σε διασπάσεις. Ο συνωστισμός τάσεων που παρατηρείται εσχάτως στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη συνοχή του κόμματος;

Εξ ορισμού όχι. Σε καμία φάση του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένα μονολιθικό κόμμα. Συνυπήρχαν στους κόλπους του, άλλοτε ειρηνικά, άλλοτε συγκρουσιακά, οι περισσότερες από τις απόψεις που κυκλοφορούν στην Αριστερά. Οπότε είναι υπερβολική η ανησυχία που εκδηλώθηκε από διάφορες πλευρές ότι θα δημιουργηθούν εστίες έντασης και θα προκληθούν τριβές που θα αποπροσανατολίσουν το κόμμα, θα γεννήσουν εσωστρέφεια και θα προκαλέσουν σύγχυση στο εκλογικό ακροατήριό του. Υπάρχουν όμως κάποιες παγίδες:

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα περιθωριακό κόμμα, είναι κόμμα εξουσίας. Εχει κυβερνήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχοντας απέναντί του τα κόμματα του συναινετικού δικομματισμού, τη διαπλοκή, ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Ο στόχος του, όπως λένε όλα τα στελέχη του, είναι να επιστρέψει στη διακυβέρνηση είτε μόνος του είτε με συνεργασίες. Για να συμβεί αυτό πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι είναι έτοιμος, ότι έχει μάθει από τα λάθη του, ότι έχει εγκαταλείψει τις αυταπάτες και τους βολονταρισμούς της προηγούμενης περιόδου, ότι ξέρει προς τα πού θέλει να ρυμουλκήσει τη χώρα. Μια σοβαρή και σε βάθος συζήτηση επ’ αυτών είναι αναγκαίο να γίνει. Επρεπε να είχε γίνει.

Σίγουρα δεν χρειάζεται ούτε έναν ποζάτο και αυτοαναφορικό ριζοσπαστισμό, ούτε τον ναρκισσισμό της λεπτομέρειας, ούτε ακαδημαϊκούς δογματισμούς. Συνήθη φαινόμενα σε αριστερές συλλογικότητες που υποστηρίζουν πως κατέχουν την αλήθεια και τη συνταγή για την ανατροπή του συστήματος, αλλά δεν τις απασχολεί ότι δεν έχουν ακροατήριο, δεν τις τρομάζει το γεγονός ότι βολοδέρνουν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.

Κόμματα-καταψύκτες όπου υποτίθεται πως φυλάσσεται η προσδοκία της επανάστασης. Δεν χρειάζεται επίσης να μετεξελιχθεί σ’ ένα κόμμα πλαδαρό, με ευρύχωρη πλατφόρμα -τόσο ευρύχωρη ώστε να καλύπτει τους πάντες-, επιρρεπές στις εκπτώσεις στα πεδία της ιδεολογίας και του προγράμματος, με κλίση στους ιδιοτελείς συμβιβασμούς, δηλαδή σ’ ένα κόμμα… ικανό για όλα.

- Εξίσου επικίνδυνη παγίδα είναι η λειτουργία των τάσεων και των ρευμάτων σαν να είναι φράξιες. Ομαδοποιήσεις με δική τους πειθαρχία, με δική τους ηγεσία. Τέτοιο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη διάσπαση του 2015. Σίγουρα τα στελέχη του, σε όποια τάση κι αν ανήκουν, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους από κείνη την περίοδο. Ο πειρασμός πάντως είναι μεγάλος.

Τα όρια ανάμεσα στην τάση και στη φράξια είναι δυσδιάκριτα. Αν παραβιαστούν, το αποτέλεσμα θα είναι πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός. Πολλές φωνές, πολλές γραμμές, διαφορετικές επιδιώξεις, αριστερόμετρα, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, δίκες προθέσεων, κυνήγια μαγισσών, έλλειμμα συντροφικότητας, με τον πρόεδρο σε ρόλο θηριοδαμαστή. Ο,τι πρέπει για να φύγουν τρέχοντας οι ψηφοφόροι.

Ανάγωγα

Επιμένουν ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, ιδιαίτερα αυτοί που δεν βάζουν γλώσσα μέσα τους, να δίνουν υποσχέσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων σε διάφορους κλάδους του λιανεμπορίου. Αυτή τη βδομάδα θα ανοίξουν, την άλλη βδομάδα σίγουρα, οπωσδήποτε μέσα στον μήνα. Το έχουν ξανακάνει στο πρόσφατο παρελθόν και τα γεγονότα τούς διέψευσαν. Αυτοί όμως δεν το βάζουν κάτω. Πλασάρουν τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Στο τέλος θα τους βρίζουν οι πάντες. Δεν τους νοιάζει. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα
Οσοι έχετε την άποψη ότι ο εμφύλιος τελείωσε το 1949 -οι συνέπειές του πολύ αργότερα-, μάλλον έχετε κάνει λάθος. Κάθε τρεις και λίγο με διάφορες αφορμές τα απόνερά του κατακλύζουν τη δημόσια ζωή. Προφανώς οι...
Εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΣΥΡΙΖΑ: τι θέλει, με ποιους να πάει, πού να πάει;
Πού πρέπει να εστιάσει, τι επιβάλλεται να αποφύγει και τι οφείλει να κάνει ώστε η «δεύτερη φορά Αριστερά» να επιφέρει έναν ριζικό μετασχηματισμό της εξουσίας υπέρ των εργαζομένων.
ΣΥΡΙΖΑ: τι θέλει, με ποιους να πάει, πού να πάει;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συντροφικότητα (;) και αλληλεγγύη (;) στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, δηλαδή δεν είναι αγεφύρωτες, σαν κι αυτές που υπήρχαν από την αρχή της παρουσίας του στο πολιτικό σκηνικό, οι οποίες φασκιώθηκαν για να μην υπονομευτεί...
Συντροφικότητα (;) και αλληλεγγύη (;) στον ΣΥΡΙΖΑ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τελείωσε ο Εμφύλιος το 1974;
Με αφορμή την πρωτοβουλία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει εναλλακτικό κάμπινγκ στον Γράμμο ξεκίνησε μια συζήτηση για τον Εμφύλιο. Οπως συμβαίνει συνήθως, από τον διάλογο δεν έλειψαν τα ευτράπελα και οι...
Τελείωσε ο Εμφύλιος το 1974;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Ενας αριστερός μπορεί να είναι πλούσιος;»
Η κατακραυγή της κοινωνίας επικεντρώνεται στους αριστερούς που μπήκαν στην πολιτική πένητες και απέκτησαν θηριώδεις περιουσίες. Η κατακραυγή της κοινωνίας αφορά και κείνους που υποδύονται ρόλους.
«Ενας αριστερός μπορεί να είναι πλούσιος;»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο ρόλος του ηγέτη σ’ ένα κόμμα της Αριστεράς
Ποιο είναι το μοντέλο κόμματος που ταιριάζει στη ριζοσπαστική Αριστερά; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του ηγέτη; Αυτά είναι δύο θέματα –υπάρχουν κι άλλα– που απασχολούν το στελεχικό δυναμικό και το κομματικό...
Ο ρόλος του ηγέτη σ’ ένα κόμμα της Αριστεράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας