• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 6.2°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.0°C
  1 BF
  96%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 17.9°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.6°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.3°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.2°C / 15.4°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  80%
EUROKINSSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΔΕΗ, οι εισπρακτικές, το «ψάρεμα» και το «ψάρωμα»

 • A-
 • A+

Το ότι η ΔΕΗ έχει βγει παγανιά αναζητώντας οφειλές από ανεξόφλητους λογαριασμούς από τον καιρό του κατά Λουκάν το ξέρουμε. Το ότι έχει τιτλοποιήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων με εταίρους όχι απαραίτητα κεκραγμένα κοράκια (distress funds), αλλά έγκριτους επενδυτικούς οίκους, όπως οι JP Morgan, Pimco και Deutsche Bank (αν και την ίδια δουλειά κάνουν), επίσης το ξέρουμε.

Το ότι η ΔΕΗ με τη διαδικασία αυτή εξωραΐζει τους ισολογισμούς της και φουσκώνει την κερδοφορία της, κι ας χάνει συνεχώς μερίδια αγοράς, κι αυτό το ξέρουμε. Το ότι, παρά την τιτλοποίηση, η ΔΕΗ διαχειρίζεται τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε με αποκοπές είτε με υπεργολάβους- εισπράκτορες που κινούν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά δικαίων και αδίκων κι αυτό το ψυχανεμιζόμαστε. Εκείνο που μας διέφευγε είναι το πώς ακριβώς δουλεύουν και τι μέσα μετέρχονται οι «εισπράκτορες», κυρίως δικηγορικές εταιρείες, που έχουν αναλάβει το άχαρο έργο.

Ιδού ένα διαφωτιστικό περιστατικό:

Δικηγορικό γραφείο με το βαρύ όνομα κορυφαίου Θεσσαλού πολιτικού της Ν.Δ. που εκδήμησε προ διετίας αναζητεί την τύχη ανεξόφλητων οφειλών μερικών εκατοντάδων ευρώ που αντιστοιχούν σε παροχή στο όνομα εκλιπόντος εδώ και 43 χρόνια πελάτη της ΔΕΗ. Προφανώς τα παιδιά του θανόντος -που είναι κι αυτά πλέον μεσήλικες- δεν έχουν φροντίσει να μεταβιβάσουν την παροχή στο όνομα αυτού που κατέχει πλέον το ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, πράγμα σύνηθες.

Το δικηγορικό γραφείο, άγνωστο πώς, εντοπίζει ένα από τα παιδιά, που ωστόσο δεν είναι ο κληρονόμος του ακινήτου. Οπότε αρχίζει ένας καταιγισμός τηλεφώνων στο κινητό και στο σταθερό τηλέφωνό του, με ανακριτικού ύφους ερωτήσεις που διακυμαίνονται από το διακριτικό «ψάρεμα» μέχρι το αγενές «ψάρωμα». «Είστε ο κ. Κ.;». «Μάλιστα». «Ο κ. Γ.Κ.;».

«Οχι, αυτός έχει πεθάνει εδώ και δεκαετίες». «Πείτε μου τα δύο πρώτα και τα δύο τελευταία ψηφία του ΑΦΜ σας». «Παρντόν;». «Πού μένετε; Εχετε κάνει αποδοχή κληρονομιάς;». «Πού βρήκατε τα τηλέφωνά μου και τα στοιχεία μου; Δικηγόροι είστε. Δεν ξέρετε ότι απαγορεύεται να παραβιάζετε προσωπικά δεδομένα; Πώς κι από πού τα αντλήσατε;». Σιγή ιχθύος. «Για τι οφειλή μιλάμε;

Σε ποια περίοδο κατανάλωσης αναφέρεται, ποια χρονιά; Ξέρετε;». «Οχι, η ΔΕΗ δεν μας έχει ενημερώσει, ξέρουμε μόνο το ποσό της οφειλής». «Αρα, μιλάμε για γουρούνι στο σακί. Δεν ξέρετε σε ποιον ανήκει το ακίνητο, δεν ξέρετε ποιος και πότε άφησε απλήρωτους λογαριασμούς, δεν ξέρετε αν μιλάμε για πέρσι ή για σαράντα χρόνια πριν και απλώς ψάχνετε κάποιον να του φορτώσετε το χρέος, παραβιάζοντας τα προσωπικά του δεδομένα. Και γι' αυτή την υπηρεσία σάς αμείβει η ΔΕΗ. Ωραία!».

Αυτή είναι μόνο μία από τις 4-5 τηλεφωνικές συνομιλίες του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου με ένα από τα τρία παιδιά του εκλιπόντος προ 43 ετών πελάτη της ΔΕΗ. Αντίστοιχες οχλήσεις έγιναν και στα άλλα δύο παιδιά. Στο μεταξύ -για να μην ακούσουμε τα συνήθη σχόλια για μπαταχτσήδες- ο νυν ιδιοκτήτης του ακινήτου φρόντισε, εντόπισε και ήδη ρύθμισε την οφειλή που πράγματι άφησε ανεξόφλητη ένοικος του ακινήτου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τουλάχιστον τρία:

 1. Γνωρίζει και εγκρίνει η ΔΕΗ τις αθέμιτες πρακτικές ανάκτησης οφειλών από τα δικηγορικά γραφεία στα οποία τις έχει αναθέσει;
 2. Τι συμβάσεις -και με τι αμοιβές- έχει υπογράψει γι' αυτές τις υπηρεσίες;
 3. Πόσες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει ανακτήσει μέσω αυτών των υπηρεσιών και ποιος είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός κόστους-οφέλους;
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ενας διόλου καθαρός «πόλεμος» στην καθαρή ενέργεια
Οταν πέρσι το φθινόπωρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσιζε τη μείωση κατά 25% του τέλους ΑΠΕ για να χρυσώσει το χάπι της αύξησης στα τιμολόγια της υπό «διάσωση» ΔΕΗ κατά 15%, υποθέτουμε ότι δεν...
Ενας διόλου καθαρός «πόλεμος» στην καθαρή ενέργεια
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τι εννοούσε ο ποιητής;
Στη δυνατότητα αποπληρωμής του κόστους θέρμανσης μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός προκαλώντας προβληματισμούς.
Τι εννοούσε ο ποιητής;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Επιστροφή Fraport στα κέρδη και η ελληνική «γενναιοδωρία»
Η κρατική στήριξη από Γερμανία και Ελλάδα, με 160 και 178 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, επανέφερε τον όμιλο σε θετική τροχιά στο εξάμηνο. Αλλά από τη σύγκριση των αποζημιώσεων για τους χαμένους επιβάτες του 2020 στο...
Επιστροφή Fraport στα κέρδη και η ελληνική «γενναιοδωρία»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι... ασχολίαστες επισημάνσεις Fitch και ΔΝΤ
Ανευ σχολίων πέρασαν από την κυβέρνηση δύο αξιοσημείωτες εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής: η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch και η έκθεση του ΔΝΤ στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο ΙV του...
Οι... ασχολίαστες επισημάνσεις Fitch και ΔΝΤ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η «πασαρέλα» και τα ερωτήματα για τη νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ
Μια ιδιότυπη πασαρέλα, μέσω φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα σε σχέση με τη νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ που πρόκειται να ανακοινωθεί λίαν προσεχώς.
Η «πασαρέλα» και τα ερωτήματα για τη νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ζακέτα να ξεχάσεις!
Με τους θεούς πάει, τελειώσαμε. Μπαίνει και Μεγαλοβδομάδα, μια του κλέφτη, δυο του προδότη, τρεις και τον τσακώσαμε και στο ξύλο τον καρφώσαμε και πιο νωρίς τον ξανανιώσαμε.
Ζακέτα να ξεχάσεις!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας