Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ατομική ξετσιπωσιά, ύποπτες καθυστερήσεις
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ατομική ξετσιπωσιά, ύποπτες καθυστερήσεις

  • A-
  • A+

Διαψεύσεις, φήμες, ακριτομυθίες, βεβαιότητες της Δευτέρας που ανατρέπονται την Τρίτη, ελπίδες, προσδοκίες, πανικός. Απ’ όλα έχει ο μπαξές της ενημέρωσης για την πανδημία και την καραντίνα. Εκεί που πας να ησυχάσεις, να γεμίσεις αισιοδοξία, πιστεύοντας ότι πλησιάζει το τέλος αυτής της περιπέτειας με τα εμβόλια που έρχονται, σου πετάνε στα μούτρα νέα στοιχεία, νέες απειλές και σε οδηγούν στην παράκρουση. Μετά αναρωτιούνται οι αρμόδιοι και οι ειδικοί γιατί οι πολίτες δεν πειθαρχούν όσο πρέπει για να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα. Βροχή τα πρόστιμα, καταιγίδα οι προειδοποιήσεις για τον επερχόμενο κίνδυνο, μαζικές οι εκκλήσεις για ατομική ευθύνη. Και τα ερωτήματα βουνό:

■ Υπάρχουν δύο βάσεις δεδομένων για την καταγραφή των κρουσμάτων; «Οχι» λένε με δυνατή φωνή το υπουργείο και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι παράγοντες. Πάντως, διαρροές από το μέγαρο Μαξίμου σε φίλια μέσα ενημέρωσης ενοχοποιούν τον υπουργό και τους συνεργάτες του. Δεν φταίει ο πρωθυπουργός, ισχυρίζονται καλά (παρα)πληροφορημένοι κύκλοι, τα έχουν κάνει μπάχαλο οι από κάτω του. Βρέθηκαν λοιπόν οι ένοχοι. Ποιος τους έβαλε αυτούς εκεί που είναι;

Είδαν φως και μπήκαν; Ασήμαντη λεπτομέρεια. Γιατί δεν τους αλλάζει ο πρωθυπουργός; Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι. Ναι, αλλά και η ομαλότητα από τον εκτροχιασμό απέχει ένα βήμα. Και οι κυβερνώντες προχωράνε με άλματα προς την πλήρη ανυποληψία. Μασημένα τα δημόσια λόγια και ορισμένων ειδικών, τόσο μασημένα, που σου επιτρέπουν να υποψιαστείς ότι η κυβέρνηση ψεύδεται.

Ναι, υπάρχουν δύο βάσεις δεδομένων, ισχυρίζονται άλλοι επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή, ωστόσο αρνούνται να το πουν ανοιχτά, με το όνομά τους δηλαδή, για λόγους που δεν είναι κατανοητοί. Φοβούνται κάτι; Ποιος ξέρει. Αυτό πάντως που πρέπει να υπολογίζουν όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και δεν την αποκαλύπτουν ως οφείλουν, είναι ότι δεν θα μπορούν να επικαλεστούν την επιστημονική ιδιότητά τους ως άλλοθι, αν το πράγμα στραβώσει κι άλλο. Επίσης πρέπει να ξέρουν ότι οι εξουσίες είναι αδίστακτες και όταν ζορίζονται χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, ακόμη και τα πιο βρόμικα, προκειμένου να γλιτώσουν από την κατακραυγή, να μεταφέρουν το βάρος για τις δικές τους λανθασμένες αποφάσεις στις πλάτες άλλων και να βγουν αυτές καθαρές.

■ Γιατί γίνονται λιγότερα τεστ; Μήπως για να καταγράφονται λιγότερα κρούσματα και να ενισχυθούν τα κυβερνητικά στελέχη που πιέζουν να ανοίξει η αγορά λόγω των Χριστουγέννων; Για να έχουμε έτσι κάτι ανάλογο με το θλιβερό προηγούμενο του καλοκαιριού που με τις πρωθυπουργικές φανφάρες από τη Σαντορίνη ότι είμαστε η πιο ασφαλής υγειονομικά χώρα του πλανήτη, χαλαρώσαμε και τις συνέπειες τις πληρώνουμε σήμερα; Βέβηλο το ερώτημα, ωστόσο, πιέζει για απάντηση.

■ Γιατί τώρα η διατίμηση των τεστ; Το ζητούσαν μετ’ επιτάσεως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το πρότειναν και πολλοί επιστήμονες. Η κυβέρνηση, όμως, που υποτίθεται πως ακολουθούσε κατά γράμμα τις εισηγήσεις της επιτροπής, σφύριζε αδιάφορα ή διακινούσε διάφορα αστεία επιχειρήματα που δεν άντεχαν ούτε σε σύναξη μεθυσμένων. Κάποιοι κερδοσκόπησαν ασυστόλως. Πρόκειται για βροντώδη ερασιτεχνισμό; Τι σόι επιτελικό κράτος έχουν φτιάξει οι άριστοι;

Πρόκειται για κτηνώδη δογματισμό; Παρά τα όσα πομπώδη εκστομίζουν στις τηλεοράσεις οι υπουργοί, το κέρδος των ιδιωτών μπαίνει πάνω από τη δημόσια υγεία; Μήπως έχουμε να κάνουμε με εσκεμμένη καθυστέρηση για να ικανοποιηθούν ιδιωτικά συμφέροντα που έχουν αιμομικτικές σχέσεις με την παράταξη που κυβερνά;

■ Οι πολίτες που παραβιάζουν την καραντίνα τρώνε ένα ξεγυρισμένο πρόστιμο, ακούνε τα εξ αμάξης από τους υπουργούς και κηρύγματα από καθέδρας περί ατομικής ευθύνης. Οταν την παραβιάζουν υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν τρέχει τίποτε. Η ατομική ξετσιπωσιά των διοικούντων γιατί μένει ατιμώρητη;

Ανάγωγα

Ο καθηγητής Γερ. Προδρομίτης έγραψε στο χτεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.»: «Η σύγχρονη κοινωνιοψυχολογική θεωρία και έρευνα […] είναι εκτυφλωτικά σαφής ως προς τα πορίσματά της: ο ηγέτης οφείλει όχι μόνο να εμφανίζεται διά των λόγων, αλλά να αποδεικνύεται εμπράκτως “ένας από εμάς - ένας για εμάς”». Αγαπητέ Μάκη, βάζεις ιδέες στα στελέχη του Μαξίμου. Αν σε διαβάσουν, θα δούμε τον πρωθυπουργό να αγοράζει ραπανάκια στη λαϊκή, να τρώει μελομακάρονα σε συνοικιακό ζαχαροπλαστείο και να χορεύει ζεϊμπέκικο σε υπόγεια ταβέρνα. Για τον λαό, ρε γαμώτο.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εμβόλιο κατά της αλαζονείας δεν υπάρχει
Ο εμβολιασμός στη χώρα μας ξεκίνησε με θριαμβολογίες και τυμπανοκρουσίες, γρήγορα όμως συνδέθηκε με πολλά παρατράγουδα, πολλά ευτράπελα, πολλά ρουσφέτια.
Εμβόλιο κατά της αλαζονείας δεν υπάρχει
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το δικαίωμα στην ανυπακοή δεν ισχύει για όλους
Η ηγεσία της Εκκλησίας θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί νόμους και πολιτικές αποφάσεις όταν πιστεύει ότι θίγονται τα συμφέροντά της και να απαιτεί από τις κυβερνήσεις να σέβονται την επιλογή της.
Το δικαίωμα στην ανυπακοή δεν ισχύει για όλους
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κακός σκηνοθέτης, ατάλαντοι ηθοποιοί
Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος μοιάζει με μπουλούκι. Η περιλάλητη κυβέρνηση των αρίστων θυμίζει περιοδεύοντα θίασο, με χαμηλού επιπέδου ρεπερτόριο, κακό σκηνοθέτη και ατάλαντους ηθοποιούς.
Κακός σκηνοθέτης, ατάλαντοι ηθοποιοί
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Εμείς τη δουλειά μας, εσείς στα αυγά σας»
Η δημοκρατία που έχετε στο μυαλό σας και εσείς, κύριε πρωθυπουργέ και οι περισσότεροι(ες) υπουργοί σας -οι εξαιρέσεις μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού-, είναι κολοβή. Θυμώνετε όταν σας αμφισβητούν.
«Εμείς τη δουλειά μας, εσείς στα αυγά σας»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Στη λακκούβα της ανικανότητας
Γιατί κάνουμε τα λιγότερα τεστ; Γιατί δεν αποφασίζουμε τη συνταγογράφηση των τεστ και αφήνουμε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους στα ιδιωτικά νοσοκομεία που τιμολογούν κατά πώς εξυπηρετεί τους...
Στη λακκούβα της ανικανότητας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το κόμμα-τσακάλι το «παίζει» περιστερά
«Εχθρεύονται την κοινωνία των πολιτών και ως πολιτικές ύαινες ποντάρουν στην καταστροφή για να ανακάμψουν πολιτικά. Και φροντίζουν να το δείχνουν καθημερινά». Η ανακοίνωση αυτή προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.
Το κόμμα-τσακάλι το «παίζει» περιστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας