• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 22.6°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  3 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 20.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  3 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.5°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.8°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.5°C / 21.0°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.7°C / 22.8°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 16.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 19.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ζώα είναι ο ηθικός μας καθρέφτης

 • A-
 • A+

Υπάρχουν βιβλία που παρά τη μικρή τους έκταση έχουν τεράστια σημασία για την πληροφόρηση, την ενημέρωση, αλλά και τη γνώση των προβληματισμών τού σήμερα. Ενα απ’ αυτά είναι και το βιβλίο «Τα ζώα και εμείς» της Ελλης Βιντιάδη από τη σειρά «Μικρές εισαγωγές» των εκδόσεων Παπαδόπουλος.

Το βιβλιαράκι αυτό επιτελεί και με το παραπάνω το «καθήκον» του, αφού δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό της σχέσης των ανθρώπων με τα ζώα, τόσο σε φιλοσοφικό όσο και νομικό-πρακτικό επίπεδο, αλλά μας εισάγει στο σύγχρονο πλαίσιο αυτής της δύσκολης σχέσης.

Πώς έβλεπαν ιστορικά οι θρησκείες τα ζώα; Τι επέτρεπαν και τι απαγόρευαν; Πώς εξελίχθηκε η φιλοσοφική προσέγγιση αυτής της σχέσης μέσα από τις διάφορες «σχολές» (ωφελιμισμός, δεοντολογικές θεωρίες, συνεπειοκρατία, δικαιωματισμός); Μη φανταστείτε βέβαια ότι το βιβλίο εξαντλείται σε μια σχολαστική καταλογογράφηση των διαφόρων θεωριών. Είναι γραμμένο ζωντανά, γλαφυρά και με απτά παραδείγματα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε το πώς η ανθρώπινη σκέψη αντιλαμβανόταν κάθε φορά στον χρόνο τη συνύπαρξή μας στον πλανήτη με τους συγκατοίκους μας τα ζώα.

Παράλληλα, καταγράφεται η εξέλιξη από την πλήρη εργαλειοποίησή τους και τη χρησιμοθηρική προσέγγισή τους στους σημερινούς προβληματισμούς για το κατά πόσον είναι ηθικά αποδεκτό να κακοποιούμε και να σκοτώνουμε πλάσματα που μπορούν να έχουν ένα επίπεδο συνείδησης και, κυρίως, έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο που τα καθιστά ικανά να αισθάνονται σχεδόν ό,τι και οι άνθρωποι.

Η καταγραφή περιλαμβάνει και την πορεία κατάρριψης των περισσότερων προκαταλήψεων που διατηρούσαμε -και σε γενικές γραμμές εξακολουθούμε να διατηρούμε- σχετικά με την ανωτερότητα των ανθρώπων. Αυτή η αίσθηση υπεροχής έναντι της φύσης και των πλασμάτων της οδήγησε ιστορικά στο σημερινό αδιέξοδο που συνοψίζεται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η αλαζονεία και η ύβρις ότι εμείς οι άνθρωποι δικαιούμαστε να κάνουμε ό,τι θέλουμε και ότι ο πλανήτης μάς ανήκει μάς έφεραν ενώπιον της νέμεσης: ένα περιβάλλον εύθραυστο, ευάλωτο και επιρρεπές σε αλλαγές που μπορεί να αποβούν μοιραίες για το ανθρώπινο είδος.

Η Βιντιάδη, με στρωτό και κατανοητό λόγο, μας κάνει κοινωνούς των προβληματισμών, αλλά και των ενοχών, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουμε σήμερα: από το εάν πρέπει να είμαστε κρεατοφάγοι μέχρι το εάν δικαιούμαστε να έχουμε κατοικίδια.

Οπως λέει η ίδια, «Καλούμαστε να βρούμε τον σωστό τρόπο αξιολόγησης ως μέλη της κοινότητας ολόκληρης της Γης, αλλά και ως μέλη της κοινότητας των όντων με την ικανότητα του αισθάνεσθαι».

Εξαιρετικά χρήσιμη είναι και η βιβλιογραφία -ελληνική και ξένη- που παραθέτει στο βιβλίο της, για περαιτέρω αναζήτηση απ’ όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν πιο σοβαρά με μια σχέση προβληματική, με εκείνους που, όπως λέει ο Μίλαν Κούντερα, βρίσκονται στο απόλυτο έλεός μας: τα ζώα.

Η ενσυναίσθηση δεν πρέπει να αφορά μόνο το δικό μας είδος, αλλά και τα υπόλοιπα του γνωστού μας κόσμου: τα ζώα, τα δέντρα και τα φυτά. Για τα τελευταία έχουμε μόλις πρόσφατα αρχίσει να κατανοούμε τον τρόπο που λειτουργούν και επικοινωνούν μεταξύ τους, διαμορφώνοντας ολόκληρες κοινότητες, με τα μέλη τους ακόμα και να «συνομιλούν» μεταξύ τους.

Η επιστημονική περιέργεια για τη ζωή εκτός πλανήτη είναι θεμιτή, όμως πρέπει να ακολουθείται και για όλες τις μορφές ζωής πάνω στον πλανήτη μας!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα ζώα μιλούν και ας μην τα ακούμε
Το βιβλίο «Οι γλώσσες των ζώων» της Ολλανδής φιλοσόφου Εύα Μέιερ, δεν είναι ένα βιβλίο γενικά για τα ζώα, αλλά αποδεικνύει ότι τα ζώα μιλούν διάφορες γλώσσες και ότι εναπόκειται σε εμάς να τις «ακούσουμε».
Τα ζώα μιλούν και ας μην τα ακούμε
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θαυμάζειν, απορείν και φιλοσοφείν
Υπάρχουν βιβλία στα οποία ο συγγραφέας σου προσφέρει τα καθαρά «ψήγματα χρυσού» που υπάρχουν στο διαχρονικό ποτάμι της ανθρώπινης σοφίας. Ενα από αυτά είναι το βιβλίο του Δημήτρη Χρ. Παπαθανασίου «Απορίες μιας...
Θαυμάζειν, απορείν και φιλοσοφείν
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο αόρατος πόνος που (πρέπει να) γίνεται ορατός
Η βαναυσότητα απέναντι στα μη ανθρώπινα ζώα καλά κρατεί, τόσο στην καθημερινότητα με χιλιάδες περιστατικά, όσο και στη βιομηχανικής κλίμακας κτηνοτροφία, η οποία αποτελεί το όνειδος του πολιτισμού μας.
Ο αόρατος πόνος που (πρέπει να) γίνεται ορατός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το «μακρύ Σάββατο» του Τζορτζ Στάινερ
Τι σημαίνει να είσαι Εβραίος; Tι σημαίνει η Βαβέλ των γλωσσών; Πώς μπορεί κάποιος να προετοιμαστεί για το «μοιραίο», δηλαδή τον θάνατο; Σ’ αυτά και σε άλλα τόσα ερωτήματα απαντά ο Τζορτζ Στάινερ στο βιβλίο του...
Το «μακρύ Σάββατο» του Τζορτζ Στάινερ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Μαύρη Διεθνής, η ODESSA και οι ναζί
Υπάρχουν ορισμένα βιβλία τα οποία σε κάνουν να δεις με εντελώς άλλο μάτι τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Ενα από αυτά είναι και το βιβλίο του ερευνητή Ιταλού δημοσιογράφου Φράνκο Φρακάσι
Η Μαύρη Διεθνής, η ODESSA και οι ναζί
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τι γυρεύει ο Μαρξ στο «Ουφάδικο»;
Ενα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας -και όχι μόνο- αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στα βιντεοπαιχνίδια και στο διαδικτυακό παίξιμο. Αυτό από μόνο του καθιστά το φαινόμενο άξιο προσοχής, ανάλυσης και...
Τι γυρεύει ο Μαρξ στο «Ουφάδικο»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας