Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
...ώ τα υπουργεία σας!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

...ώ τα υπουργεία σας!

  • A-
  • A+

Ηταν ένα γλυκό, κρητικό δειλινό. Η Αψογοτάτη, μέσα στην αψογοδέστατη, παρδαλή παντελόνα της, δεμένη με τα χρώματα του γλυκού, κρητικού, δειλινού, ως μαρμάρινο άγαλμα της νεοφιλελεύθερης νεωτερικότητας στάθηκε στο ύψος της κρητικής περηφάνιας του Μητσοτάρχα, συζύγου, πατέρα, αλλά πάνω απ' όλα φίλου της, ο οποίος με τη σειρά του, ως γήινο ανάγλυφο μιας υποτακτικής, γλειψιματικής Ελλάδας, καλωσόρισε τον αμερικανόφερτο μουσαφίρη του και τον έκανε να νιώσει σαν στο σπίτι του, ενώ ήταν στο δικό του σπίτι, με χώμα καθάριο κρητικό και ντουβάρια ξεκάθαρα μητσοτακέικα.

Το γλυκό, κρητικό δειλινό ακολούθησε ένα φλογερό απόβραδο - όχι στη λεβεντογέννα Κρήτη αλλά στην μπακογιαννέικη Αθήνα. Που ανίψι και θειος το 'χουν βάλει αμέτι μουχαμέτι να της αλλάξουν τα φώτα. Από κοντά και το Ιδρυμα Ωνάση - λίγο ακόμα και θα γίνει ο εθνικός μας φωτοδότης. Τα κατάφερε τουλάχιστον τέλεια με τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας, είπε να βάλει χέρι και στην Ακρόπολη. Από κοντά κι η Μαριορή, εννοώ η Μενδώνη: Μπορεί τον υπόλοιπο πολιτισμό να τον έχει βυθίσει στο σκοτάδι, αλλά τον Παρθενώνα τον αστραποβόλησε. Αυτό δεν ήταν ναός - η επιστροφή των Τζεντάι ήταν!

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζονται όλες αυτές οι κόζα μόστρες για ν' αναδειχθεί το κυβερνητικό έργο. Το κάθε υπουργείο μιλάει από μόνο του. Θα πιάσω τα μοδάτα, μη με πουν και καμιά λαϊκιά:

- Υπουργείο Παιδείας: Αναβαθμίζεται αυτεπαγγέλτως σε «Ιδιωτικής Παιδείας και Ενός Θρησκεύματος». Και τι δεν έχει κάνει η Καμερέως για να φέρει στο προσκήνιο την (ιδιωτική) παιδεία: πρώτα είπε πως πρέπει να λες τι θρησκείας είσαι αν δεν θες να μετέχεις στο μάθημα της Αγίας ημών Τριάδας, βοήθειά μας και ήμαρτον, αμήν! Βγήκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη σαμπόταρε. Τώρα κάθε άθεο βρομιαρομαδουράκι και κάθε άπλυτο μουσουλμανάκι μπορούν να συνεχίζουν ως τέτοια, χωρίς ποτέ να προσηλυτιστούν. Μετά επανέφερε την αναγραφή της διαγωγής. Τσουπ, βγαίνει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και λέει: τζιζ κακά! Τ' ακυρώνει κι αυτό. Δίνει έναν σκασμό λεφτά για μάσκες (δυο φορές μάλιστα), της βγαίνουν τεντόπανα, πίσω κι αυτές. Ε, ώς εδώ. Εγκωσε η γυναίκα. Σου λέει: Θες άνετες τάξεις; Θες κι άλλους καθηγητές; Μου θες και καταλήψεις; Πάρε εξ αποστάσεως το Σάββατο, πάρε απουσίες, πάρε και δασκάλους-χαφιέδες και μούγκα!... Οχι καλέ, δεν το κάνει από εκδίκηση. Ντροπής λόγια.

- Υπουργείο Εργασίας: Αναβαθμίζεται αυτεπαγγέλτως σε «Ανεργίας και Κοινωνικών Φρονημάτων». Ν' αναβαθμίσει προσπάθησε και ο Βρούτσης πτυχιούχους επαγγελματίες, μαθαίνοντάς τους αλαμπουρνέζικα, πέσαν να τον φάνε. Ακόμα και 400 ολόκληρα ευρώ τον μήνα έδωσε για να επιδοτήσει την ανεργία, αφού είχες (υποχρεωτικά βέβαια) χάσει την εργασία σου, πάλι τα ίδια. Από κοντά και η πολυαγαπημένη μου (αγάπες είν' αυτές) Δόμνα, η οποία, όπως μαθαίνω, δεν θεωρεί μόνο τους αγωνιστές κατά της χούντας (τότε, με κάτι άλλες καταλήψεις και αρχαιολατρίες, αν θυμάστε) ψυχικά νοσούντες, αλλά και όποιον δεν αντέχει στο υπουργείο της του λέει να «πάει να κοιταχτεί σε ψυχολόγο». Κάτι έχει αυτό το κορίτσι με τα ψυχολογικά, ποιος ξέρει, άβυσσος η ψυχή της ψυχής του υπουργείου Ανεργίας.

- Υπουργείο Οικονομικών: Αναβαθμίζεται αυτεπαγγέλτως σε «Οικονομικών Μόνο των Ιδίων Ημών». Σε κάτι μαδουροσυριζαίικα μαξιλάρια αναπαύεται ο Σταϊκούρας και... ε, αυτά.

- Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Αναβαθμίζεται αυτεπαγγέλτως σε «Ποιας ανάπτυξης; Ποιων επενδύσεων;». Αν για κάθε κραυγή που βγάζει ο Αδωνις στα κανάλια (ποτέ δεν μιλάει. Πάντα σκούζει!), παίρναμε έστω και ένα ευρώ, θα 'μασταν, πρώτοι θα 'μασταν παγκοσμίως! Τίγκα στο τάλιρο! Κατά τ' άλλα, μηδενική ήταν η ανάπτυξη έως να σκάσει η πανδημία, τώρα πήγε και κάτω από το μηδέν και την έχουμε κλινήρη με υψηλό πυρετό και βήχα, λόγω πούντας.

Δύσκολος καιρός για να 'σαι δεξιός τη σήμερον ημέραν. Γιατί πού θα πάει; Ανθρωπος είσαι κι εσύ. Από δω το έχουν, από 'κεί σ' το φέρνουν, ένα «...ώ τα υπουργεία σας» θα το πεις!

Και τότε, φοβού τον απογοητευμένο δεξιό, περσότερο κι απ' τον «ηττημένο» αριστερό...

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Να μην, για να μη δεν
Γιατί αν, για να κρύψεις την ανικανότητά σου, μας πετάς μια κανονικότητα κανονικότατα στα μούτρα και μετά κοιτάς το δημιούργημά σου ως Νέος Δημοκράτης Θεός, κάτι δεν. Και κάπου, κάπως, κάποτε θα. Και άμα θα,...
Να μην, για να μη δεν
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αγιο είχαμε!
Μην το συζητάς, καθόλου μην το συζητάς. Αμα σου λέω, άγιο είχαμε! Ξεκάθαρα! Να πεις είναι ένα και δυο; Εμ, δεν μου φτάνουν τα δάχτυλα να βγάλω να μετράω. Γι' αυτό σου λέω, μήτε να το σκέφτεσαι, μήτε να το...
Αγιο είχαμε!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Καλά δεν τα λέω, Σώτο μου;
Με την έξοδο κινδύνου εκτός ελέγχου και την είσοδο τροφοδοσίας εκτός λειτουργίας, επιστρέφω στο ΤV: Με σβησμένη φωνή ο Μητσοτάρχας συνέχιζε τις ανακοινώσεις του, δίπλα στον κολλητό του, τον Σωτήρη. Εγώ, σε...
Καλά δεν τα λέω, Σώτο μου;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αντε γεια!
Να το πιάσω αμανετζίδικα; Αμανετζίδικα θα το πιάσω, να πήξουμε στη ρομαντζάδα... Λένε πως αν ο χειμώνας είναι ζωγραφική με κάρβουνο, η άνοιξη ακουαρέλα και το καλοκαίρι ελαιογραφία, τότε το φθινόπωρο είναι όλα...
Αντε γεια!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Με λένε Μαφάλντα
Αλήθεια είναι, Μαφάλντα με λένε, και μάλλον δεν είμαι ζωντανή. Αν ζούσα, θα ήμουν 65 ετών. Ο Κίνο είν’ ο πατέρας μου. Αργεντίνος είναι, εξαιτίας του με θυμούνται.
Με λένε Μαφάλντα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο Γούντι ξέρει.
Ο Γούντι Αλεν λέει πως ο Δυτικός άνθρωπος αρέσκεται να κολυμπάει καθημερινά στις νευρώσεις του, ώστε να μη χρειάζεται να έρθει αντιμέτωπος με τα πραγματικά ουσιώδη προβλήματα.
Ο Γούντι ξέρει.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας