• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 27.9°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.2°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 25.5°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.6°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 25.1°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 28.3°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 26.8°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 27.5°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 27.5°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.8°C / 27.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 28.7°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.3°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  65%
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συντροφικότητα (;) και αλληλεγγύη (;) στον ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, δηλαδή δεν είναι αγεφύρωτες, σαν κι αυτές που υπήρχαν από την αρχή της παρουσίας του στο πολιτικό σκηνικό, οι οποίες φασκιώθηκαν για να μην υπονομευτεί η πορεία προς την κυβέρνηση και αναπόφευκτα εμφανίστηκαν με δραματικό τρόπο όταν ήρθε η στιγμή να αναμετρηθούν, η ηγεσία του, τα στελέχη του και τα μέλη του, με τα μεγάλα διλήμματα της συγκυρίας. Πήραν συγκρουσιακή μορφή και «λύθηκαν» με τη διάσπαση το 2015.

Οι διαφωνίες που υπάρχουν σήμερα έχουν να κάνουν με πλευρές της πολιτικής που ασκήθηκε όσο ήταν στην κυβέρνηση (προτεραιότητες, παραλείψεις, λάθη τακτικής, υποτίμηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου που οργάνωσαν η Δεξιά, πρώην αριστεροί και οι πυλώνες τους στην περιοχή της ενημέρωσης), με ορισμένες επιλογές την περίοδο που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, με την πολιτική των συμμαχιών και τη δομή του κόμματος. Με καλή διάθεση, χωρίς σεχταρισμούς και ηγεμονισμούς, είναι δυνατόν να ενταχθούν σ’ ένα πλαίσιο διαλόγου που θα οδηγήσει στον βαθμό που το επιθυμούν οι περισσότεροι -έτσι δηλώνουν- σε μια προωθητική σύνθεση και όχι σε παραλυτικές ισορροπίες, που είναι η συνήθης κατάληξη πολλών εσωκομματικών προστριβών.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες που έχουν να κάνουν με τη δημόσια παρουσία και το ύφος στελεχών του κόμματος (επιθετική ρητορική, ροπή προς την καταγγελία, άγχος προβολής). Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι δευτερεύον, ωστόσο δεν έχει εύκολη λύση γιατί εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία των πρωταγωνιστών. Πώς να τιθασεύσεις έναν εκρηκτικό χαρακτήρα που ζει για τη σύγκρουση;

Πώς να βάλεις σε καλούπι, ζητώντας του να μαζευτεί και παροτρύνοντάς τον να εστιάζει στην προγραμματική πρόταση, αυτόν που θεωρεί ύψιστο κομματικό καθήκον του την άνευ όρων και ορίων αντιπαράθεση με τον πολιτικό αντίπαλο; Χώρια που τέτοιας νοοτροπίας και πρακτικής στελέχη είναι χρήσιμα στην ηγεσία. Γιατί; Κάνουν και λένε πράγματα που η ίδια δεν μπορεί να κάνει και να πει, λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας της απέναντι στις βρόμικες επιθέσεις των αντιπάλων και επιπλέον συσπειρώνουν τους φανατικούς οπαδούς και ψηφοφόρους του κόμματος, αυτούς που πετάνε τη σκούφια τους για πολιτικούς καβγάδες, που δυσφορούν με τον ήπιο λόγο (τον εισπράττουν ως αδυναμία) και θυμώνουν με τις συναινετικές λογικές (τις θεωρούν ψοφοδεείς και ηττοπαθείς).

Το σοβαρότερο όμως ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη συνοχή ενός αριστερού κόμματος οι οποίες θα δυσκολέψουν τη σχέση του με την κοινωνία, ασχέτως αν παραμείνει τυπικά ενωμένο, είναι το ψυχικό και συναισθηματικό ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που το απαρτίζουν, κυρίως μεταξύ των παραγόντων που το διοικούν και δίνουν τον τόνο στη δημόσια συζήτηση. Αυτό, ακόμα κι αν οι διαφοροποιήσεις στο πολιτικό, στο ιδεολογικό και στο οργανωτικό πεδίο είναι μικρής σημασίας, μπορεί να δημιουργήσει μη διαχειρίσιμες καταστάσεις. Με άλλα λόγια, αναφέρομαι στο έλλειμμα συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

Σ’ ένα αριστερό κόμμα εξουσίας που είναι πολυσυλλεκτικό, άρα κατά κάποιον τρόπο είναι μια σύναξη ετερόκλητων ομάδων, και έχει ως βασικό στόχο την εκλογική νίκη και τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι όλοι φίλοι. Δεν κουβαλάνε τις ίδιες αντιλήψεις στις αποσκευές τους, δεν έχουν τις ίδιες παραστάσεις και ευαισθησίες, δεν έχουν δώσει τις ίδιες μάχες, δεν συμφωνούν σε όλα. Ευθύνη της ηγετικής ομάδας είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για ειρηνική συνύπαρξη. Ούτε σιωπή νεκροταφείου, ούτε χυλός.

Αν όμως αρχίσουν να φουντώνουν τα φαινόμενα καχυποψίας, αν στήνονται δίκες προθέσεων, αν ο ένας δεν αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί τον άλλον όταν δέχεται κακόβουλες επιθέσεις από τον αντίπαλο, που υποτίθεται πως είναι κοινός, αν ο ένας χαίρεται όταν ο άλλος, που τυχαίνει να ανήκει σε διαφορετικό ρεύμα εντός του κόμματος, αντιμετωπίζει προβλήματα, αν τα στελέχη ανταλλάσσουν άδεια βλέμματα, υποκριτικά χαμόγελα, λιπαρές και εξ υποχρεώσεως φιλοφρονήσεις, ενώ στο μυαλό τους είναι καρφωμένη η επιθυμία να κοντύνουν τον συναγωνιστή τους και ψάχνουν την ευκαιρία να το κάνουν ακόμη και με αθέμιτα μέσα, αν ο κανόνας είναι η αμφισβήτηση των προθέσεων και η εξαίρεση είναι η δημιουργική συνεννόηση, αν η προσφώνηση «σύντροφε» έχει χάσει τη σημασία της και λέγεται από συνήθεια, τότε σιγά σιγά δημιουργείται μια πολεμική ατμόσφαιρα που στην ακραία εκδοχή της είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει χάσμα. Διατρέχει αυτόν τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ; Συμπτώματα υπάρχουν. Δεν έχουν λάβει επιδημική μορφή. Είναι ένας κίνδυνος σε αναστολή. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο αυτό που έλεγαν οι Τουπαμάρος: «Οι λέξεις μάς διχάζουν, η πράξη μάς ενώνει». Γίνεται; Θα δείξει.

Ανάγωγα

Οταν υπουργός συμπεριφέρεται το 2020 όπως ένας γυμνασιάρχης επαρχιακής κωμόπολης τη δεκαετία του ’50, σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Δεν ζούσε τότε, αλλά θα της έχουν πει ότι εκείνη την εποχή έκανε κουμάντο η βασιλική Χωροφυλακή, δουλειά έβρισκες αν είχες πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, τα παιδιά πήγαιναν υποχρεωτικά στα κατηχητικά και όταν έβλεπαν παπά στον δρόμο ήταν υποχρεωμένα να του φιλήσουν το χέρι. Λεγεώνες φαντασμάτων και πίσω ολοταχώς.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το «βρόμικο» 1989 και το «εφιαλτικό» 2015
Δύο ημερομηνίες έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο με διάφορες αφορμές. Το μακρινό 1989 και το κοντινό 2015. Τι συνέβη τότε, πώς λειτούργησαν οι πρωταγωνιστές και κυρίως ποιες είναι οι συνέπειες στην πολιτική ζωή...
Το «βρόμικο» 1989 και το «εφιαλτικό» 2015
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα
Οσοι έχετε την άποψη ότι ο εμφύλιος τελείωσε το 1949 -οι συνέπειές του πολύ αργότερα-, μάλλον έχετε κάνει λάθος. Κάθε τρεις και λίγο με διάφορες αφορμές τα απόνερά του κατακλύζουν τη δημόσια ζωή. Προφανώς οι...
Εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συνωστισμός τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι τάσεις στα κόμματα ή τα ρεύματα ιδεών, όπως αποκαλούν τις τάσεις αυτοί που τις συγκροτούν, προφανώς για να εξουδετερώσουν τις υποψίες ότι πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια αμφισβήτησης είτε της ηγεσίας...
Συνωστισμός τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΣΥΡΙΖΑ: τι θέλει, με ποιους να πάει, πού να πάει;
Πού πρέπει να εστιάσει, τι επιβάλλεται να αποφύγει και τι οφείλει να κάνει ώστε η «δεύτερη φορά Αριστερά» να επιφέρει έναν ριζικό μετασχηματισμό της εξουσίας υπέρ των εργαζομένων.
ΣΥΡΙΖΑ: τι θέλει, με ποιους να πάει, πού να πάει;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τελείωσε ο Εμφύλιος το 1974;
Με αφορμή την πρωτοβουλία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει εναλλακτικό κάμπινγκ στον Γράμμο ξεκίνησε μια συζήτηση για τον Εμφύλιο. Οπως συμβαίνει συνήθως, από τον διάλογο δεν έλειψαν τα ευτράπελα και οι...
Τελείωσε ο Εμφύλιος το 1974;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Ενας αριστερός μπορεί να είναι πλούσιος;»
Η κατακραυγή της κοινωνίας επικεντρώνεται στους αριστερούς που μπήκαν στην πολιτική πένητες και απέκτησαν θηριώδεις περιουσίες. Η κατακραυγή της κοινωνίας αφορά και κείνους που υποδύονται ρόλους.
«Ενας αριστερός μπορεί να είναι πλούσιος;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας