• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.1°C / 32.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.3°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.3°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.1°C / 35.6°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.4°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 33.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 34.4°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

3η Σεπτέμβρη: οι μπαξέδες έμειναν απότιστοι

 • A-
 • A+

Αν πιστέψουμε τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία σήμερα βρίσκονται στο σχήμα που το διαδέχτηκε (ΚΙΝ.ΑΛΛ.), οι τέσσερις βασικοί στόχοι του Κινήματος διατηρούν την επικαιρότητά τους. Είναι έτσι;

- Εθνική ανεξαρτησία: όπως την αντιλαμβανόταν το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’70 δεν πραγματώθηκε. Τι έλεγαν τότε οι διακηρύξεις του Κινήματος; «Η εθνική ανεξαρτησία είναι για το ΠΑΣΟΚ στρατηγικός στόχος γιατί χωρίς την επίτευξή της δεν είναι δυνατή η δόμηση της Σοσιαλιστικής Κοινωνίας». Ούτε από το ΝΑΤΟ φύγαμε, ούτε από την ΕΟΚ αποχωρήσαμε, ούτε οι βάσεις του θανάτου έκλεισαν. Η αμφισβήτηση της σχέσης της χώρας με την ιμπεριαλιστική (αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός στα κομματικά κείμενα) Δύση έμεινε στο φραστικό επίπεδο.

Η αντίσταση εξαντλήθηκε σε κάποιες προσπάθειες διαφοροποίησης με τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες χωρών που ανήκαν στο κίνημα των Αδεσμεύτων, στην προσθήκη αστερίσκων στα κοινά ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ και σε ορισμένες διαφωνίες που κατέθεταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε διεθνή ζητήματα, χωρίς όμως ποτέ επί της ουσίας να υπερβούν τα όρια ανοχής που είχαν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί.

- Λαϊκή κυριαρχία: αν με τον όρο εννοούμε ότι ο λαός αποφασίζει ελεύθερα για το ποιο κόμμα θα κυβερνά, πρέπει να πούμε ότι αυτό, έστω μερικώς, ισχύει. Στενή η ερμηνεία αλλά ας τη δεχτούμε. Πάντως την εποχή εκείνη το περιεχόμενο της λαϊκής κυριαρχίας ήταν ασφαλώς πιο πλούσιο στα μυαλά των ηγετικών παραγόντων του ατίθασου κινήματος. Η λαϊκή κυριαρχία, σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, ήταν «προϋπόθεση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Κι αυτό γιατί όταν δεν υπάρχει δημοκρατία στην κατανομή του πλούτου η δημοκρατία είναι επιφανειακή».

- Κοινωνική απελευθέρωση: αντιγράφω από κομματική μπροσούρα που εκδόθηκε τον Ιούνη του 1976: «Λέγοντας «Κοινωνική Απελευθέρωση» εννοούμε το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, γιατί η σημερινή κοινωνία δεν σηκώνει μπαλώματα, επιδιορθώσεις και γιατροσόφια είτε φιλελεύθερης είτε σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης… Κοινωνική Απελευθέρωση σημαίνει λοιπόν ριζική αλλαγή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και αντικατάστασή τους από σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής». Επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο τα χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ; Ούτε κατά διάνοια. Πιστεύει σήμερα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σ’ αυτά τα πράγματα; Ανατριχιάζει και μόνο που τα ακούει. Τα θεωρεί αριστερισμούς και επικίνδυνους λαϊκισμούς.

- Δημοκρατική διαδικασία: για το ΠΑΣΟΚ της πρώτης φάσης η αστική δημοκρατία με τα κομματικά της, τα πολιτικά της παρασκήνια, τους κομματάρχες της, τα ρουσφέτια της, είναι «μια τυπική και επιφανειακή δημοκρατία». Σωστό; Χωρίς αμφιβολία. Επίκαιρο; Ασφαλώς. Για το ΠΑΣΟΚ των υποσχέσεων για μεγάλες ρήξεις και ανατροπές, για το ΠΑΣΟΚ των ριζοσπαστικών προταγμάτων, η άμεση δημοκρατία θα μπορούσε και πάλι να λειτουργήσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Και όπου δεν είναι δυνατή η άμεση και συνεχής συμμετοχή όλης της εκλογικής βάσης και όπου είναι αναγκαία η εκλογή αντιπροσώπων κι εκεί ακόμη «το ΠΑΣΟΚ προχωρεί στην εδραίωση μιας πραγματικής δημοκρατίας υποβάλλοντας τους αντιπροσώπους σε συνεχή έλεγχο και ανακλησιμότητα». Σε εθνικό επίπεδο και στο ζήτημα αυτό δεν είδαμε κάποια μεταρρύθμιση βάθους. Επιπλέον το κόμμα που διακήρυσσε τα παραπάνω έκανε το πρώτο συνέδριό του δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του, εξέλεξε τον πρόεδρό του και ιδρυτή διά βοής, φάσκιωσε την εσωκομματική δημοκρατία και έδιωξε κάθε αντίθετη φωνή για να μην απειληθούν στην αρχή η πορεία του προς την εκλογική νίκη, στη συνέχεια η παραμονή του στην εξουσία.

Συνεπώς: ως προς τους θεμελιώδεις στόχους η απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, τεράστια. Ως προς τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος και την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων υπήρξαν ασφαλώς θετικά βήματα. Ομως οι πολλά υποσχόμενοι… μπαξέδες έμειναν απότιστοι και μαράθηκαν.

Ανάγωγα

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυρανάκης, αυτός που είχε πει ότι στον εμφύλιο οι κομμουνιστές σκότωναν Ελληνες, συμβούλευσε τους νέους να συντάσσουν δομημένα βιογραφικά για να βρουν πιο εύκολα δουλειά. Φαντάζομαι δεν τους προτρέπει να φτιάχνουν βιογραφικά τίγκα στις μαϊμουδιές, όπως έκαναν ορισμένοι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο αντιδικομματισμός του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ
Ο αντιδικομματισμός όμως του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ δεν έχει αντισυστημική λογική, όπως αυτός του ΚΚΕ. Καταγγέλλει τον δικομματισμό, επειδή δεν είναι αυτό το ένα σκέλος του, όπως ήταν για πολλά χρόνια.
Ο αντιδικομματισμός του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η μεταπολίτευση του 1981!
Από το 1981 και μετά στο πεδίο της δημοκρατίας έγιναν πολλές αλλαγές. Ακόμη και η κομμουνιστική Αριστερά δεν έχει να προσάψει κάτι σοβαρό στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ισως την ατολμία του να αναλάβει πιο...
Η μεταπολίτευση του 1981!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι ιδιοκτήτες του κράτους και ο παρείσακτος
Το 2015 εμφανίστηκε ένας παρείσακτος. Ηρθε από το πουθενά και μέσα σε τρία χρόνια, λόγω της κρίσης και της πλήρους μετάλλαξης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, εκτοξεύτηκε από το 3% στο 36%.
Οι ιδιοκτήτες του κράτους και ο παρείσακτος
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κάτι πάει στραβά στην Ευρώπη
Με ευθύνη των συστημικών δυνάμεων (τα συντηρητικά κόμματα και ορισμένα σοσιαλδημοκρατικά) και βεβαίως με ευθύνη της Αριστεράς, και της ρεφορμιστικής και της ριζοσπαστικής, που αντί να ψάξουν να βρουν αυτά που...
Κάτι πάει στραβά στην Ευρώπη
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Θέλουν; Μπορούν;
Μ’ έναν τρόπο απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στις προϋποθέσεις που έβαλε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας.
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Θέλουν; Μπορούν;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι υγιείς δυνάμεις της Δεξιάς και ο επικίνδυνος ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ επικίνδυνος για τη δημοκρατία και ευτυχώς που αποτρέψαμε την επικράτησή του για δεύτερη φορά, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας εκτός χειρογράφου σε εκδήλωση στο Μόναχο;
Οι υγιείς δυνάμεις της Δεξιάς και ο επικίνδυνος ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας