Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιος είναι ο εξτρεμιστής;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος είναι ο εξτρεμιστής;

  • A-
  • A+
Για τους νεοφιλελεύθερους δογματικούς, εξτρεμισμός είναι η αγάπη γι’ αυτή τη ζωή, εξτρεμισμός είναι η αντίσταση στην παράνοια, εξτρεμισμός είναι η προστασία του πλανήτη και, κυρίως, εξτρεμισμός είναι η αμφισβήτηση του καπιταλισμού και της νεοφιλελεύθερης εμμονής.

Το αφήγημα της νεοφιλελεύθερης μυθολογίας θέλει όσους αντιστέκονται στις πολιτικές της να είναι ακραίοι, βίαιοι και εξτρεμιστές. Βία στις διαδηλώσεις κατά των μνημονίων, στις εξεγέρσεις κατά της ρατσιστικής αστυνομικής κτηνωδίας, στις διαμαρτυρίες κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος, της αποδάσωσης και των εξορύξεων.

Στα μάτια του ιερατείου του νεοφιλελευθερισμού, αντίσταση=βία=εξτρεμισμός. Μια βολική εξίσωση που αποκρύπτει τις αιτίες της εξέγερσης. Οι λομπίστες των επιχειρήσεων, τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, οι διαφημιστικές, οι ίματζ μέικερ, οι επικοινωνιολόγοι και όλη η ελίτ των ιδιοτελών συμφερόντων που όλοι αυτοί υπηρετούν ψέλνουν καθημερινά ένα και μοναδικό μάντρα: δεν υπάρχει εναλλακτική. «Αρα, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;» λένε.

Εάν κάτσεις στ’ αυγά σου, εάν παραδοθείς στον χαυνωτικό καταναλωτισμό, εάν δεν δίνεις δεκάρα για ό,τι συμβαίνει γύρω σου –συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζεις– τότε οι κυβερνήσεις και οι «υπηρεσίες» θα σε αφήσουν ήσυχο. Και θα έχεις καλές πιθανότητες να φτάσεις ψηλά. Οσο λιγότερο ενοχλείς, τόσο πιο ψηλά μπορείς να φτάσεις. Σχεδόν να μην ακούγεσαι. Να ακολουθείς το επικούρειο «λάθε βιώσας», δηλαδή ζήσε εν κρυπτώ ή στην αφάνεια.

Βέβαια, έτσι γίνεσαι σχεδόν αόρατος, διαφανής, ένας άνθρωπος σχεδόν χωρίς ιδιότητες. Που ξέρει και μπορεί όμως –λόγω της υφής του– να ελίσσεται ανάμεσα στα εμπόδια, εν είδει μαλακίου. Δεν σε αναγνωρίζουν και δεν αναγνωρίζεις και εσύ τον εαυτό σου. Αγνωστος έξω σου και μέσα σου. Ξένος μέσα-έξω. Ενα φρικιό με τα όλα του. Αυτή είναι η νόρμα, αυτός είναι ο νόμος.

Φυσικά εκείνοι που αποθησαυρίζουν δισεκατομμύρια απλώς για να τα έχουν και να μην ξέρουν τι να τα κάνουν είναι οι απολύτως φυσιολογικοί. Οπως φυσιολογικοί είναι και εκείνοι που αφήνουν τους άλλους -τους φτωχούς και τους ευάλωτους- να πεθαίνουν από την πείνα και τις ασθένειες. Εκείνοι που υποκινούν πολέμους και μετά καταριούνται τους πρόσφυγες, εκείνοι που ρυπαίνουν συστηματικά τον κόσμο μας και μετά του πουλούν «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και «πράσινη» τεχνολογία.

Απολύτως φυσιολογικοί είναι εννοείται και όσοι στο όνομα της θρησκείας σκοτώνουν, βιάζουν και λεηλατούν, αλλά και εκείνοι που χρηματοδοτούν παρανοϊκές έρευνες για να κατακτήσουν την αθανασία ή να φτιάξουν μηχανές που στη συνέχεια θα τους εξουσιάζουν (Α.Ι.).

Φυσιολογικό είναι το σύστημα που παράγει για το ένα πέμπτο του δισεκατομμύρια άχρηστα αντικείμενα και αφήνει τα άλλα τέσσερα πέμπτα να λιμοκτονούν. Φυσιολογικό είναι το σύστημα που θανατώνει απάνθρωπα δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο και αποψιλώνει συστηματικά τα τροπικά δάση. Ακόμα πιο φυσιολογικό είναι το σύστημα που γεννά ανισότητες, διαχωρισμούς, μίσος και συγκρούσεις και καταστέλλει κάθε χαρά της ζωής.

Ομως για τους νεοφιλελεύθερους δογματικούς, εξτρεμισμός είναι η αγάπη γι’ αυτή τη ζωή, εξτρεμισμός είναι η αντίσταση στην παράνοια, εξτρεμισμός είναι η προστασία του πλανήτη και, κυρίως, εξτρεμισμός είναι η αμφισβήτηση του καπιταλισμού και της νεοφιλελεύθερης εμμονής. Οπως είχε πει κάποτε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «το ερώτημα δεν είναι εάν θα είμαστε εξτρεμιστές, αλλά τι είδους εξτρεμιστές θα είμαστε. Θα είμαστε εξτρεμιστές για το μίσος ή για την αγάπη; Θα είμαστε εξτρεμιστές για τη διατήρηση της αδικίας ή για την εξάπλωση της δικαιοσύνης;».

«Εάν πρόκειται να μας χαρακτηρίσουν εξτρεμιστές επειδή υπερασπιζόμαστε τη ζωή πάνω σ’ αυτή τη γη, τότε ας αναδεχτούμε αυτόν τον χαρακτηρισμό!» (Τζορτζ Μόνμπιο).

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο πειθαρχικός νεοφιλελευθερισμός του Κ. Μητσοτάκη
Ο «πειθαρχικός νεοφιλελευθερισμός» φαίνεται ότι είναι η μορφή διακυβέρνησης που έχει επιλέξει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου εν μέσω πανδημίας να περνά αβρόχοις ποσί τις αντιλαϊκές της πολιτικές.
Ο πειθαρχικός νεοφιλελευθερισμός του Κ. Μητσοτάκη
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ενα σύστημα που διαιρεί, αποδομεί και καταστρέφει
Η ίδια λογική που ίσχυσε για δεκαετίες για τις τράπεζες και κόστισε τρισεκατομμύρια στους φορολογούμενους, έχει φθάσει να ισχύει σήμερα και για τον ίδιο τον καπιταλισμό: είναι too big to fail.
Ενα σύστημα που διαιρεί, αποδομεί και καταστρέφει
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Νεοφιλελευθερισμός και σοφτ ολοκληρωτισμός
Οσο περισσότερο η Αριστερά μιλούσε για εξέγερση και αντίσταση τόσο περισσότερο στην πράξη προσαρμοζόταν στο σύστημα, δηλαδή στις αξίες του, στα προτάγματά του και στην ιδεολογία του.
Νεοφιλελευθερισμός και σοφτ ολοκληρωτισμός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πόσα οφείλει ο Μητσοτάκης στον Σημίτη;
Η εποχή Σημίτη αποτέλεσε το τη γενική πρόβα των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων». Σήμερα υπουργοί του σημιτισμού είναι υπουργοί της Ν.Δ., συνιστούν ανοιχτά ψήφο στη Ν.Δ. ή ακούγονται σαν προτάσεις της Ν.Δ. για...
Πόσα οφείλει ο Μητσοτάκης στον Σημίτη;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η «εξίσωση της επιθυμίας» και ο Τραμπ
Ο Τραμπ λέει στους Αμερικανούς ότι ο ίδιος είναι γεννημένος νικητής και ότι θα τους οδηγήσει σε νέες ένδοξες νίκες. Και τι τους μεταδίδει; Το μήνυμα ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα». Δεν υπάρχει δεύτερη θέση.
Η «εξίσωση της επιθυμίας» και ο Τραμπ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Σχολείο κρεατομηχανή, κοινωνία ευνουχισμένη
Μέρος των σημερινών μας δεινών οφείλεται αναμφίβολα στο τεχνοκρατικό μένος μιας κοντόφθαλμης ελίτ, η οποία φρόντισε να εξορίσει από την εκπαίδευση το πνεύμα του ανθρωπισμού και της ανάγκης για σφαιρικότητα της...
Σχολείο κρεατομηχανή, κοινωνία ευνουχισμένη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας