Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολα στο φως, μπας και μάθουμε τι τρέχει
INTIME//ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολα στο φως, μπας και μάθουμε τι τρέχει

  • A-
  • A+

Προχτές αργά το βράδυ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ (πρόκειται για ημιεπίσημη ανακοίνωση - πρακτική που χρησιμοποιούν συνεχώς τα κόμματα), αναφερόμενες στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το παραστυνομικό και παραδικαστικό κύκλωμα, επισήμαναν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, άφησαν όμως και πολλά υπονοούμενα. Μια συζήτηση για τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί να γίνεται με υπαινιγμούς και μισόλογα. Καλλιεργείται μέσω της παραφιλολογίας ένα κλίμα καχυποψίας που ρίχνει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και επιτρέπει σε διάφορους επιτήδειους να στήνουν δίκες προθέσεων και να παίζουν βρόμικα παιχνίδια στο παρασκήνιο, εκβιάζοντας ή πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Διαφάνεια για να δούμε ποιος δικαιούται να ομιλεί, ποιος πρέπει να κρυφτεί γιατί έχει λερωμένη τη φωλιά του και ποιος ενδεχομένως έχει παρανομήσει.

Αναφέρουν λοιπόν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του τότε πρωθυπουργού η υπόθεση να πάει στη Δικαιοσύνη και το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο».

● Ισχυρισμός. Δεν αρκεί. Είναι ευάλωτος στην υποψία ότι κατατίθεται εκ των υστέρων. Απαιτούνται στοιχεία.

«Η υπόθεση αυτή δεν έγινε τότε γνωστή μόνο στον πρωθυπουργό, αλλά με εντολή του τελευταίου και στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ που τον συνάντησε και τον ενημέρωσε».

● Κρίσιμη παράμετρος. Τρεις άνθρωποι μπορούν να το επιβεβαιώσουν: Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (προφανώς με δική του εντολή έγινε η ενημέρωση στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαφορετικά δεν θα υπήρχε η συγκεκριμένη φράση στην ανακοίνωση των πηγών του ΣΥΡΙΖΑ). Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης που πήρε την εντολή να ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη. Λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του (οι δεσμεύσεις τον ακολουθούν και μετά την αποχώρησή του από τη θέση) μάλλον δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες. Ο σημερινός πρωθυπουργός όμως είναι υποχρεωμένος να πει αν έλαβε ενημέρωση και για ποιο θέμα.

«Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι πως από την αποσπασματική και προφανώς επιλεκτική διαρροή απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών λείπουν αυτές που αφορούν σε πρώην βουλευτή. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί τελούσε και τελεί υπό την προστασία αυτών που σήμερα κάνουν τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις και είχε τότε αποπειραθεί ανεπιτυχώς να ρίξει την κυβέρνηση;»

● Υποθέτω ότι οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, για να μιλούν για επιλεκτική διαρροή απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, έχουν πρόσβαση σε όλο το υλικό. Μήπως να πληροφορηθούμε και εμείς τι άλλο υπάρχει στις συνομιλίες; Εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα πέραν αυτών που έχουν γίνει γνωστά; Υπάρχουν ενδείξεις, ενδεχομένως και αποδείξεις, για διάπραξη αδικημάτων; Ποιος είναι ο πρώην βουλευτής που αποπειράθηκε να ρίξει την κυβέρνηση; Η κυβέρνηση ήταν συμμαχική. Τη συγκροτούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. και μερικοί συνεργαζόμενοι. Ο πρώην βουλευτής που δεν κατονομάζεται δεν ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς ήταν ή στους ΑΝ.ΕΛΛ. ή στην ομάδα των συνεργαζόμενων. Θα ξεκινήσει κυνήγι μαγισσών; Η σύγχυση ευνοεί εκείνον ή εκείνην που έδρασε κατά τον τρόπο που περιγράφουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως όλοι ύποπτοι, ουδείς ένοχος.

«Σε ό,τι δε αφορά το διά ταύτα και το αν η τότε κυβέρνηση πήρε τα μέτρα της, δεν έχει κανείς παρά να δει την τύχη των φερόμενων ως εμπλεκομένων αξιωματικών της αστυνομίας».

● Πώς να διαπιστώσει ο μέσος πολίτης ότι οι εμπλεκόμενοι τιμωρήθηκαν; Ποια ήταν η τιμωρία; Να αρχίσει να ψάχνει ποιος και πότε αποστρατεύτηκε, ποιος και πότε πήρε δυσμενή μετάθεση; Δεν υπάρχει ποινική διάσταση στην υπόθεση; Ασχολήθηκε η Δικαιοσύνη; Θα ασχοληθεί σύντομα;


Ανάγωγα 

Η κυβέρνηση είχε ποντάρει πολλά στον… στρατάρχη Χάφταρ της Λιβύης. Θυμάστε που τον είχε φέρει μαύρα μεσάνυχτα στην Αθήνα και συναντήθηκαν μαζί του ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός; Τώρα ο στρατάρχης είναι στα κάτω του και η κυβέρνηση ψάχνεται. Θυμάστε ότι η πρώτη πράξη στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ήταν να αναγνωρίσει ως νόμιμο κυβερνήτη της Βενεζουέλας τον Γουαϊδό; Σήμερα τον Γουαϊδό τον αδειάζει και ο Τραμπ. Από επιτυχία σε επιτυχία η κυβέρνηση των αρίστων.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αλλο η κάλπη, άλλο η κολυμβήθρα του Σιλωάμ!
Οι πολίτες δεν έχουν δώσει λευκή επιταγή στη Δεξιά. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να διεκδικεί καθεστώς ασυλίας επειδή κέρδισε τις εκλογές. Αν τα πράγματα λειτουργούν έτσι, δεν έχει νόημα να υπάρχει...
Αλλο η κάλπη, άλλο η κολυμβήθρα του Σιλωάμ!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση!
Η αλαζονεία έχει αγκυροβολήσει στα μυαλά των κυβερνώντων. Το θράσος περισσεύει στον καθημερινό λόγο των παραγόντων της παράταξης. Η σοβαρότητα έχει δραπετεύσει.
Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Περιπλανώμενοι, αλλά καθόλου δυστυχισμένοι
Δύο στελέχη της κυβέρνησης που δεν προέρχονται από τις τάξεις της συντηρητικής παράταξης και βρίσκονται στην επικαιρότητα ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, πριν καταλήξουν στη Νέα Δημοκρατία προσπάθησαν...
Περιπλανώμενοι, αλλά καθόλου δυστυχισμένοι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποιον συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας διαψεύδει και τα σενάρια για ανασχηματισμό και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Το κάνει από υποχρέωση. Φαντάζεστε να μην τα διέψευδε; Θα ξεκινούσε μια παραλυτική φιλολογία...
Ποιον συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θαύμα! Η Δεξιά βρήκε το «μαξιλάρι»
Το «μαξιλάρι» υπάρχει και παραϋπάρχει, κι ας έλεγαν προεκλογικά οι δεξιοί ότι είναι απάτη, ότι πρόκειται για πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί όταν έρθουν στην κυβέρνηση θα βρουν καμένη γη.
Θαύμα! Η Δεξιά βρήκε το «μαξιλάρι»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός
Αν θα παρακολουθήσουμε ταινία φρίκης θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντίσταση που θα προβάλουν όσοι κατηγορούνται για μειωμένη εθνική συνείδηση. Και τέτοιοι, σύμφωνα με το αφήγημα των αρίστων που μας κυβερνούν,...
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας