• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 31.1°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 31.7°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 30.6°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 18.3°C / 30.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.2°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.0°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 32.2°C / 33.9°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.2°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 32.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.0°C
  4 BF
  42%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  34%
ΜΜΕ εξαγορασμένα και αναξιόπιστα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΜΕ εξαγορασμένα και αναξιόπιστα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δύο βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάθε μέσο ενημέρωσης είναι η ανεξαρτησία από το κράτος και από τα κάθε είδους οικονομικά συμφέροντα. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να θεωρηθεί ότι παρέχει αξιόπιστη και έντιμη ενημέρωση. Δεν λέω αντικειμενική, γιατί ο όρος αυτός εγείρει πολλές συζητήσεις. Η προσέγγιση της αλήθειας γίνεται πάντα υπό κάποια προοπτική και πάντα με τους περιορισμούς που επιβάλλουν η θέση, οι απόψεις, οι εμμονές και η ιδεολογία των δημοσιογράφων του.

Ωστόσο, σήμερα η πλειονότητα των ΜΜΕ διεθνώς ανήκει σε γιγαντιαίους επιχειρηματικούς ομίλους ή μεγιστάνες του πλούτου, οι οποίοι τα ποδηγετούν με τη «γραμμή» τους υπηρετώντας αποκλειστικά τα δικά τους καιροσκοπικά οικονομικά συμφέροντα. Και φυσικά δεν μιλώ για χώρες όπου τα ΜΜΕ είναι άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενα από το κράτος και τους ηγέτες, οι οποίοι τους επιβάλλουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πουν ή να γράψουν.

Σήμερα στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση –την οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει φτάσει στις ακραίες της συνέπειες– που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε με τον όρο «πολυφωνική μονοφωνία». Δηλαδή υπάρχουν δεκάδες (για να μην πω εκατοντάδες) μέσα ενημέρωσης –κάτι που παραπέμπει τυπικά σε πλουραλισμό– τα οποία όμως εκπέμπουν όλα το ίδιο μήνυμα χρησιμοποιώντας διαφορετικές (;) εκφράσεις. Το μήνυμα αυτό συνοψίζεται στον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής και στο λιβάνισμα του πρωθυπουργού με όρους προσωπολατρίας τύπου Βόρειας Κορέας.

Σχεδόν όλα τα Μέσα ανήκουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο σε επιχειρηματίες φίλα προσκείμενους στη Νέα Δημοκρατία ή σε ανθρώπους που εξαρτούν είτε την επιβίωση είτε το «παντεσπάνι» τους από το δημόσιο χρήμα. Χρήμα το οποίο η κυβέρνηση σκορπίζει αφειδώς για να εξαγοράσει αυτά τα Μέσα.

Η αδιαφανής διανομή των χρημάτων ακόμα και σε ανύπαρκτα ή ανυπόληπτα και υποκοσμιακά «ΜΜΕ» αποτελεί ευθεία επίθεση της κυβέρνησης στην ανεξαρτησία του Τύπου, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις και οι πολίτες οφείλουν να δράσουν εδώ και τώρα, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να δώσει λόγο για τη διασπάθιση είκοσι εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που ο κόσμος της εργασίας αγωνιά για το αύριο.

Η πολιτική του παλαιού δικομματισμού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στον χώρο του Τύπου εδραίωσε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο τον όρο «διαπλοκή», ο οποίος παραπέμπει στη δυσώδη σχέση κυβερνήσεων - τραπεζών - ΜΜΕ με θαλασσοδάνεια δανεικά και αγύριστα και επικράτηση της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης προς όφελος της πολιτικής εξουσίας.

Τα προηγούμενα χρόνια η τεχνογνωσία για την εξαγορά ΜΜΕ κατακτήθηκε με το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ και τις περίφημες «καμπάνιες» του με «κοινωνικά μηνύματα». Η σημερινή κυβέρνηση, μέσα στην πρεμούρα της να ξεπεράσει εκείνα τα κατορθώματα αλλά και στην αίσθηση αλαζονείας που τη διακρίνει, μπλέχτηκε σ’ ένα κουβάρι και βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αιχμάλωτος μιας δύσκολης εξίσωσης: ή πρέπει να αποπέμψει τον Στέλιο Πέτσα για τον άθλιο χειρισμό του στο θέμα ή να τον κρατήσει και να χρεωθεί προσωπικά την ευθύνη. Και στις δύο περιπτώσεις όμως δεν θα βγει κερδισμένος: θα παραμείνει υπόλογος για τις δικές του επιλογές προσώπων και για την ενορχήστρωση της εξαγοράς του Τύπου.

Η ενημέρωση που εξαρτάται από κυβερνητικά «δωράκια» είναι αναξιόπιστη, προβληματική και ύποπτη και κυρίως βρίσκεται «απέναντι» από τη βασική αποστολή της, που δεν είναι άλλη από την άσκηση ελέγχου της εξουσίας.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μια ιστορία που βρομάει και ζέχνει
Ωστόσο, οι κυβερνώντες φαίνεται ότι έχουν χάσει το μέτρο. Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Για παράδειγμα: η ιστορία με τα 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ βρομάει και ζέχνει από παντού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνείται...
Μια ιστορία που βρομάει και ζέχνει
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ οι... επιτυχίες των αρίστων
Τα δεξιά μέσα ενημέρωσης, κυβερνητικοί παράγοντες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστηρίζουν ότι μαίνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι αμφισβητείται ο Αλ. Τσίπρας. Μετατρέπουν την επιθυμία τους σε...
Χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ οι... επιτυχίες των αρίστων
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πόσα οφείλει ο Μητσοτάκης στον Σημίτη;
Η εποχή Σημίτη αποτέλεσε το τη γενική πρόβα των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων». Σήμερα υπουργοί του σημιτισμού είναι υπουργοί της Ν.Δ., συνιστούν ανοιχτά ψήφο στη Ν.Δ. ή ακούγονται σαν προτάσεις της Ν.Δ. για...
Πόσα οφείλει ο Μητσοτάκης στον Σημίτη;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το κουκούλωμα
Ποιοι χαίρονται με το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί στο θέμα της Novartis; Μα, όσοι είναι βουτηγμένοι στο σκάνδαλο μέχρι τον λαιμό, τα κόμματα που κυβερνούσαν την εποχή που γινόταν πάρτι στην Υγεία και...
Το κουκούλωμα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Προτεραιότητα στα φιλικά ΜΜΕ
Στην πρώτη ώρα της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη, ζήτημα να είχε δοθεί η δυνατότητα σε ένα-δύο ΜΜΕ που δεν τάσσονται υπέρ της Νέας Δημοκρατίας να κάνουν τις ερωτήσεις τους. Φυσικά και δεν αναφέρομαι στα «Νέα»,...
Προτεραιότητα στα φιλικά ΜΜΕ
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Εκσυγχρονισμοί, αναχρονισμοί και κακές παρέες
Ασχέτως της γνώμης που έχει καθένας για τη σημερινή διακυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει ότι το κίνημα «θύελλα και ορμή» που φιλοτεχνείται μέσα από τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ, έχει μόνο ένα κοινό με το...
Εκσυγχρονισμοί, αναχρονισμοί και κακές παρέες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας