Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ακατάλληλοι άνθρωποι σε νευραλγικά πόστα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακατάλληλοι άνθρωποι σε νευραλγικά πόστα

  • A-
  • A+

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Αυτό δεν λέμε χρόνια τώρα; Το λέμε και υπερηφανευόμαστε. Στη λήξη της τουριστικής περιόδου ανακοινώνουμε έμπλεοι ικανοποίησης το σπάσιμο του προηγούμενου ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών. Κάθε σεζόν και καλύτερα. Αφού λοιπόν βολευτήκαμε στα εύκολα και τα σίγουρα και δεν αξιωθήκαμε να δημιουργήσουμε, με ευθύνη των κυβερνήσεων που διοίκησαν την Ελλάδα από την εποχή της ένταξής της στην ΕΟΚ, ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, περισσότερο ανθεκτικό στις οικονομικές μεταβολές, είχαμε την προσδοκία ότι τη διαχείριση αυτού του σπουδαίου για την οικονομία τομέα θα αναλαμβάνουν άνθρωποι ικανοί, με εμπειρία και δεξιότητες. Αν αυτό είναι αναγκαίο σε ήρεμες φάσεις, σε έκτακτες συνθήκες, όπως η σημερινή, είναι οπωσδήποτε επιβεβλημένο.

Μια λανθασμένη επιλογή αν τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά μπορεί να μην κοστίσει. Μια λανθασμένη επιλογή σε περίοδο κρίσης είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει βαριά βλάβη στην οικονομία και μη αναστρέψιμες καταστάσεις που θα πλήξουν τα στρώματα του πληθυσμού που ζουν από τον τουρισμό. Ο πρωθιερέας αυτής της κυβέρνησης μας διαβεβαίωνε από την πρώτη μέρα που εκλήθη να ξανασυστήσει την Ελλάδα στον πλανήτη (!), ότι με το επιτελικό μοντέλο διακυβέρνησης που είχε έτοιμο πολύ πριν εκλεγεί και το οποίο έβαλε σε λειτουργία αμέσως, θα θεραπευτούν οι κακοδαιμονίες που ταλαιπωρούν τη χώρα, πληγώνουν την κοινωνία και βάζουν φρένο στην οικονομία. Βασική και αδιαπραγμάτευτη αρχή του νεοσύστατου... επιτελικού κράτους, όπως διακήρυτταν ο επικεφαλής, οι υπουργοί του και τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης, είναι η τοποθέτηση των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις.

Είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Δεν υπήρχαν περιθώρια για πισωγυρίσματα στην αλήστου μνήμης εποχή της ρεμούλας, του ωχαδερφισμού και της ήσσονος προσπάθειας. Καμιά ανοχή πλέον στη βροντώδη ανεπάρκεια των δικών μας παιδιών, καμιά επιείκεια στη σαμπανιζέ μετριότητα των φίλων και συγγενών που συνωστίζονται στους προθαλάμους της εξουσίας για να «τρουπώσουν» στο σύστημα, κανένας συμβιβασμός με την επιθετική ασχετοσύνη των πολιτευτών που απέτυχαν να εκλεγούν και τώρα πιέζουν για να διοριστούν σε νευραλγικά πόστα με παχυλές αποζημιώσεις.

Η πραγματικότητα όμως περιγελά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες. Και είναι τόσο εκκωφαντική η διάψευση που αναγκαστικά μπαίνεις στον πειρασμό να σκεφτείς: «Μήπως μας πούλησαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες;». Η τριάδα που διοικεί το υπουργείο Τουρισμού αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Ο υπουργός έχει καταφέρει με τις επιπόλαιες δηλώσεις του για λίστες ανεπιθύμητων χωρών και προβληματικών νησιών να δημιουργήσει πανικό στις τουριστικές επιχειρήσεις και να προκαλέσει αχρείαστη διπλωματική κρίση, θυμώνοντας τις κυβερνήσεις κρατών με τις οποίες έχουμε συμμαχήσει για να εξασφαλίσουμε γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση από τα ευρωπαϊκά ταμεία και από τις οποίες ζητάμε να μας στηρίξουν στην αντιπαράθεσή μας με την Τουρκία.

Ο υφυπουργός προσπάθησε, αδειάζοντας δημοσίως τον προϊστάμενό του, να διασκεδάσει την οργή που επικρατεί στους επιχειρηματίες και τους κατοίκους πολλών νησιών, αλλά η ζημιά έχει γίνει. Ο γραμματέας του ίδιου υπουργείου δηλώνει ότι αυτός δεν θα κάνει διακοπές σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα γιατί φοβάται να κάτσει στις ουρές για να μην κολλήσει κορονοϊό.

Ακούγοντας τους δύο φωστήρες του επιτελικού κράτους δικαίως αναρωτιέσαι: «Γιατί να διακινδυνεύσω να κάνω αυτό που δεν προτίθενται να κάνουν οι αρμόδιοι; Γιατί οι κυβερνήσεις των ανεπιθύμητων χωρών, από τις οποίες κάθε χρόνο έρχονται εκατομμύρια τουρίστες, να μην προτρέψουν τους υπηκόους τους να αποφύγουν την Ελλάδα και να διαλέξουν άλλους προορισμούς;». Και ένα ερώτημα στον πρωθυπουργό: «Γιατί αυτοί οι τύποι παραμένουν στις θέσεις τους;».

Ανάγωγα 

Στην έκθεση της Κομισιόν που αποκάλυψε ο Ν. Σιωμόπουλος στο «Βήμα» αναφέρεται ότι «σε offshore οι Ευρωπαίοι κρύβουν 1,5 τρισ. ευρώ και οι Ελληνες 63 δισ. ευρώ». Βάλτε όσα θαυμαστικά τραβάει η όρεξή σας για να αποθεώσετε τον ανιδιοτελή πατριωτισμό της ντόπιας αστικής τάξης με τις πλούσιες επιδόσεις στο άθλημα της φιλανθρωπίας.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Περιπλανώμενοι, αλλά καθόλου δυστυχισμένοι
Δύο στελέχη της κυβέρνησης που δεν προέρχονται από τις τάξεις της συντηρητικής παράταξης και βρίσκονται στην επικαιρότητα ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, πριν καταλήξουν στη Νέα Δημοκρατία προσπάθησαν...
Περιπλανώμενοι, αλλά καθόλου δυστυχισμένοι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Πιαστήκαμε στα πράσα;» «Τι κάνατε με τον Μαδούρο;»
Μια συνηθισμένη τακτική κυβερνήσεων και κομμάτων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση είναι να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα για να κερδίσουν χρόνο, να ανασυνταχθούν και να περάσουν στην αντεπίθεση.
«Πιαστήκαμε στα πράσα;» «Τι κάνατε με τον Μαδούρο;»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Σαν πρόβατο στη σφαγή
Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Οι μόνες κινήσεις που ενόχλησαν σφοδρά το μέγαρο Μαξίμου ήταν η δήλωση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για «την οικογενειακή οφσόρ που κυβερνά τη χώρα» και η συνέντευξή...
Σαν πρόβατο στη σφαγή
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι ιδιοκτήτες του κράτους και ο παρείσακτος
Το 2015 εμφανίστηκε ένας παρείσακτος. Ηρθε από το πουθενά και μέσα σε τρία χρόνια, λόγω της κρίσης και της πλήρους μετάλλαξης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, εκτοξεύτηκε από το 3% στο 36%.
Οι ιδιοκτήτες του κράτους και ο παρείσακτος
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ξετσιπωσιά!
Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης και οι άριστοι που τον περιβάλλουν έχουν την εντύπωση, για να μην πω τη βεβαιότητα, ότι απευθύνονται σε ηλίθιους και πως μπορούν να λένε δημοσίως ό,τι γουστάρουν και να κάνουν ό,τι...
Ξετσιπωσιά!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Περί πολιτικής ευθύνης τώρα και τότε!
Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την πρόεδρο του κόμματος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα (παρατηρητής) στη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών. Ορισμένα ερωτήματα...
Περί πολιτικής ευθύνης τώρα και τότε!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας