Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Τσίπρας να μην κάνει ό,τι έκανε ο Ανδρέας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Τσίπρας να μην κάνει ό,τι έκανε ο Ανδρέας

  • A-
  • A+

Ετοιμάζονται για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ; Να τις αποτρέψουν δεν μπορούν. Οπότε φρόνιμο είναι να επεξεργαστούν ένα σχέδιο για να μην αιφνιδιαστούν. Τις φοβούνται; Αν πάρουν τοις μετρητοίς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, δεν πρέπει να είναι και πολύ αισιόδοξοι. Γνωρίζουν όμως ότι οι δημοσκοπήσεις σε συνθήκες μεγάλης κρίσης δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές διαθέσεις των πολιτών. Το 2015 και μέχρι το δημοψήφισμα του Ιουλίου τα γκάλοπ ευνοούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Στα ύψη είναι η δημοφιλία του Κ. Μητσοτάκη, μεγάλο προβάδισμα έχει η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Ο πειρασμός για τον πρωθυπουργό είναι μεγάλος. Είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει σκληρές πολιτικές λιτότητας και για να έχει τα χέρια του λυμένα πρέπει να πάρει νέα εντολή από τον ελληνικό λαό. Η ακύρωση στην πράξη του συστήματος απλής αναλογικής μπορεί να επιτευχθεί με διπλές εκλογές. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η πρώτη αναμέτρηση δεν θα δώσει κυβερνητική λύση, οπότε με την ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύσει στη δεύτερη κάλπη θα καταφέρουν να κατακτήσουν την αυτοδυναμία.

Η απλή αναλογική όμως που την ξορκίζει η Δεξιά μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Αριστερά, όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στην τηλεσυνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης».

Η εισήγηση Τσίπρα πήρε επίσημο χαρακτήρα στο κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Η πρόθεση για την εκπόνηση ενός σχεδίου κατατέθηκε. Το ερώτημα «Σε ποιους απευθύνεται η πρόταση;» ζητάει απάντηση. Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Σίγουρα. Στο ΜέΡΑ25; Λογικά ναι, παρά την κακή χημεία που υπάρχει ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη λόγω του παρελθόντος. Στο ΚΚΕ; Και να ήθελαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί, ξέρουν ότι αυτό είναι τόσο πιθανόν όσο το να βγει ο ήλιος από τη Δύση. Το ΚΚΕ έχει καταστήσει σαφές ότι τέτοιου τύπου προσκλητήρια δεν το αφορούν, αφού θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει στόχο τον εξωραϊσμό του καπιταλισμού, ενώ αυτό παλεύει για την ανατροπή του.

Προφανώς δεν περιμένουν στην Κουμουνδούρου να βρεθούν ευήκοα ώτα στην περιοχή της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Κάποιες οργανώσεις της είχαν σπεύσει με ενθουσιασμό να στηρίξουν το εγχείρημα του πολυσυλλεκτικού ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, αλλά απογοητεύθηκαν από τις επιλογές του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και επέστρεψαν στην αγωνιστική μοναξιά τους. Συνεπώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένη πρόταση στις ηγεσίες των κομμάτων με τα οποία πιστεύει ότι υπάρχει προοπτική προγραμματικής συμφωνίας, ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος επί της ουσίας για να φανεί αν είναι επιθυμητή και εφικτή η κυβερνητική συνεργασία.

Αν όμως η υπόθεση μείνει, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στο ρητορικό επίπεδο, θα θυμίζει την πρακτική του ΠΑΣΟΚ την εποχή της παντοδυναμίας του. Ο ιδρυτής του, Ανδρέας Παπανδρέου, αν και διακήρυσσε ότι ο στρατηγικός αντίπαλος είναι η Δεξιά και ο δυνάμει σύμμαχος η Αριστερά, θυμόταν την Αριστερά παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων. Εξαπέλυε επιθέσεις φιλίας, καλούσε σε συνεννόηση, υποσχόταν κυβερνητική συνεργασία, αλλά μετά τις εκλογές και αφού είχε καταφέρει να λεηλατήσει το ακροατήριο και το στελεχικό δυναμικό της Αριστεράς επέστρεφε στη μονοκομματική διαχείριση της εξουσίας και στη λογική «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να υιοθετήσει αυτό το μοντέλο.

Ανάγωγα

Η γνώμη του καθηγητή Μόσιαλου για τη θεία κοινωνία στο «Εθνος»: «Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να αποφευχθεί με τη σημερινή της μορφή, μέχρι να έχουμε ασφαλές εμβόλιο. Θα πρέπει να εξεταστεί εάν μπορεί να γίνει με διαφορετικό και ασφαλή τρόπο». Να αποφευχθεί; Ασεβής με περικεφαλαία. Να γίνει με διαφορετικό τρόπο; Να κι ο Παπικός δάκτυλος. Δεν τον γλιτώνει τον αφορισμό.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δεν αρκεί να θέλεις, πρέπει και να μπορείς
Τα κόμματα ξέρουν ότι οι πολίτες δεν τα πολυπιστεύουν όταν τάζουν λαγούς με πετραχήλια και οι πολίτες ξέρουν ότι τα κόμματα ξέρουν. Ετσι υπάρχει ένα παιχνίδι συνενοχής.
Δεν αρκεί να θέλεις, πρέπει και να μπορείς
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Παίζοντας με τη φωτιά!
Ο κ. Μητσοτάκης, επειδή δεν είναι νέος στην πολιτική και επειδή προέρχεται από πολιτική οικογένεια, ξέρει ότι οι επιθέσεις στα πρόσωπα δεν είναι πάντα αποδοτικές. Μπορεί να εξελιχθούν σε πανωλεθρία για τον...
Παίζοντας με τη φωτιά!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η βολική επιλογή του «λευκού»
Με ευρεία πλειοψηφία εξελέγη νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τον οποίο είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος,...
Η βολική επιλογή του «λευκού»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποιο ΠΑΣΟΚ ήταν καλό, ποιο κακό
Ο φόβος της πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ βασανίζει την ηγεσία και τα στελέχη του. Τον ξορκίζουν· ωστόσο, ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται. Ποιο ΠΑΣΟΚ όμως είναι το κακό παράδειγμα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να...
Ποιο ΠΑΣΟΚ ήταν καλό, ποιο κακό
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι ιδιοκτήτες του κράτους και ο παρείσακτος
Το 2015 εμφανίστηκε ένας παρείσακτος. Ηρθε από το πουθενά και μέσα σε τρία χρόνια, λόγω της κρίσης και της πλήρους μετάλλαξης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, εκτοξεύτηκε από το 3% στο 36%.
Οι ιδιοκτήτες του κράτους και ο παρείσακτος
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΚΚΕ 1991, ΠΑΣΟΚ 1996, ΣΥΡΙΖΑ 2020
Μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με το ΚΚΕ του 1991 ή με το ΠΑΣΟΚ του 1996; Με το ΚΚΕ σίγουρα όχι. Υπάρχουν όντως διαφορετικές απόψεις για το οργανωτικό μοντέλο, τις πολιτικές συμμαχίες και τον ρόλο του προέδρου, όμως...
ΚΚΕ 1991, ΠΑΣΟΚ 1996, ΣΥΡΙΖΑ 2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας