• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 35.8°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 33.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 34.3°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.8°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 32.7°C
  2 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 25.5°C / 32.7°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  0 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.3°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 32.2°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%

Βασίλης Δημάκης

Οταν ο Δημάκης είχε δικαίωμα να σπουδάσει

 • A-
 • A+
Οι υπέρμαχοι του δικαιώματός του Βασίλη Δημάκη να σπουδάσει το 2018, τώρα αδιαφορούν για το αν θα πεθάνει αποδεικνύοντας την απόλυτη υποκρισία τους για τη συμπεριφορά της εξουσίας τότε.

Απρίλιος του 2018, ακριβώς πριν από δύο χρόνια ο Βασίλης Δημάκης είχε ξεκινήσει την πρώτη απεργία πείνας και δίψας με αίτημα να του χορηγηθεί, όπως είχε κάθε δικαίωμα, εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση ώστε να παρακολουθεί τα μαθήματα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του EKΠΑ, όπου πέρασε από τους πρώτους. Με συνεχόμενες τότε αποφάσεις του το Δικαστικό Συμβούλιο επίμονα του στερούσε αυτό το δικαίωμα.

Οργανώσεις και φορείς ζητούσαν τότε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει ώστε να σωθεί η ζωή του κρατούμενου και να μπορέσει να σπουδάσει. Στην εκστρατεία συμπαράστασης προστέθηκαν τότε πολλές φωνές από την αντιπολίτευση που κατηγορούσε τον υπουργό Σταύρο Κοντονή για απραξία και αδιαφορία, ενώ απέδιδαν τη μη παρέμβασή του στο γεγονός ότι ο κρατούμενος δεν ανήκε στον αντεξουσιαστικό χώρο. Ανάλογες κατηγορίες και διαμαρτυρίες εξέφραζαν τότε και τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να χορηγηθεί στον Δημάκη η δυνατότητα της παρακολούθησης των μαθημάτων με βραχιολάκι.

Η «Εφ.Συν.», όπως έκανε το 2018, έτσι και τώρα αναδεικνύει τις ακατανόητες ακρότητες απέναντι στον κρατούμενο που στερείται από το ίδιο το σύστημα το δικαίωμα να σωφρονιστεί. Ο κρατούμενος τηρούσε και φυσικά τηρεί όλες τις προϋποθέσεις του Νόμου. Σήμερα, παρά την αυθαίρετη απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, για τη μεταγωγή του και μάλιστα αμέσως μετά τη συνομιλία που είχε μαζί του όπως και με άλλους κρατούμενους, το θέμα μπήκε στα αζήτητα των φιλοκυβερνητικών Μέσων. Σήμερα που το ίδιο το Υπουργείο, και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο, κάνοντας χρήση μιας έκτακτης νομοθετικής διάταξης, του απαγορεύει να σπουδάσει στη σχολή του, οι υπέρμαχοι του δικαιώματός του αδιαφορούν για το αν θα πεθάνει αποδεικνύοντας την απόλυτη υποκρισία τους για τη συμπεριφορά της εξουσίας το 2018. Η δε γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής που αποφάσισε τη βίαια μεταγωγή Δημάκη απάντησε θυμίζοντας τη γνωστή φράση της Μαρίας Αντουανέτας ότι και στα Γρεβενά μπορεί να σπουδάσει!

Φρεσκάροντας τη μνήμη όλων, θυμίζουμε τι γράφτηκε το 2019 από τα σιωπηλά σήμερα ΜΜΕ:

 • «Μην αφήσετε έναν άνθρωπο να πεθάνει!» έγραφε στις 12.4.2018 ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής (φανατικά πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ) και αρθρογράφος του protagon.gr και της «Καθημερινής»: Ο Δημάκης βρίσκεται από το 1998 ουσιαστικά στη φυλακή για διάφορα εγκλήματα. Η συμπεριφορά του δεν ήταν άψογη, κάθε άλλο. Όμως, από ένα σημείο και έπειτα προσπάθησε πραγματικά να αλλάξει [...] Η ποινή δεν πρέπει να έχει στόχο την εκδίκηση, την ανταπόδοση, την εξόντωση αλλά τον σωφρονισμό ή καλύτερα τη «θεραπεία» [...]»
 • «Δεν είναι χώρα αυτή» ήταν ο τίτλος ενός εξαιρετικά αντιπολιτευτικού άρθρου του Θ. Γεωργακόπουλου (επίσης στην «Καθημερινή στις 13.4.2018): «93 καθηγητές της Νομικής της Αθήνας κατήγγειλαν με κείμενό τους τα περιστατικά ακραίας παρανομίας στη σχολή τους. Στην οποία Νομική, όπως είπαμε παραπάνω, απαγορεύεται να πάει ο Βασίλης Δημάκης να σπουδάσει, γιατί είναι πολύ επικίνδυνος»
 • Για «Σοβαρές διακρίσεις στις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων» έγραφε η Λίνα Γιάνναρου στην «Καθημερινή» στις 14.3.2018: «Τα ερωτήματα είναι πολλά, καθώς είναι ο πρώτος κατάδικος που πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά του απορρίπτεται η άδεια. Χωρίς άλλο μέσο στη διάθεσή του, ο Δημάκης ξεκινά σήμερα απεργία πείνας».
 • Στο ίδιο φύλλο την ίδια ημέρα ο Πάσχος Μανδραβέλης έγραφε: «Είναι θεμιτή και κατανοητή η διστακτικότητα των μελών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά να αποφασίσουν την υπό όρους εκπαιδευτική άδεια –με ηλεκτρονικό βραχιολάκι– του απεργού πείνας κ. Βασίλη Δημάκη εξαιτίας της προϊστορίας του. Από την άλλη όμως, θα είναι μεγάλα τα οφέλη στην κοινωνία αν ο κ. Δημάκης τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε κατά την απολογία του ("από δω και πέρα να είμαι άλλος άνθρωπος και το έπραξα") και συνεχίσει την εκπληκτική μαθησιακή του πρόοδο [...] Θα δείξει σε πολλούς απελπισμένους πως πάντα υπάρχει ελπίδα, πως τίποτε στη ζωή δεν είναι τελειωτικό. Ναι, είναι μεγάλο το ρίσκο, αλλά η μάχη κατά της εγκληματικότητας δεν απαιτεί μόνο καλύτερη αστυνόμευση. Χρειάζεται και τα σύμβολά της. Κάποιον Σαούλ που με τη συμπεριφορά του θα γίνει Παύλος»
 • Καταπέλτης και το δεύτερο άρθρο της Λίνας Γιάνναρου στην «Καθημερινή» (17.4.2018) που συνέκρινε τις κατά πολύ όμοιες περιπτώσεις των κρατούμενων Νίκου Ρωμανού και Βασίλη Δημάκη: «Ο Ρωμανός είχε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας στο πλευρό του. Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες, ενώ εκπρόσωποι από όλο το δημοκρατικό τόξο είχαν εκφράσει την αλληλεγγύη τους, πιέζοντας να βρεθεί λύση. Ο Δημάκης πάλεψε κατά βάση μόνος με τη συνήγορό του. Στο κάλεσμα της προηγούμενης Παρασκευής μαζεύτηκαν βία 20 άτομα. Οι αλληλέγγυοι έλαμψαν διά της απουσίας τους» 

Στις 16.4.2018 ο απεργός πείνας πήρε τη διαβεβαίωση ότι θα του επιτραπεί να σπουδάσει με ηλεκτρονική επιτήρηση και σταμάτησε την απεργία πείνας. Ολα τα ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση.

Σήμερα για τη ζωή του αποφασίζουν στο όνομα της Δικαιοσύνης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Σοφία Νικολάου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παράνομη, άδικη και εκδικητική η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη
Με μια προκλητική ανακοίνωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέδωσε σε «λόγους ομαλής λειτουργίας» των φυλακών Κορυδαλλού την κατεπείγουσα μεταγωγή του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Γρεβενών.
Παράνομη, άδικη και εκδικητική η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το πολιτικό κόστος ζυγίζει περισσότερο από την υγεία κρατουμένων
Επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης η ΠΝΠ για... μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών ● Η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Αυλώνα, η απάντηση Τσιόδρα και η βροχή καταγγελιών προς την κυβέρνηση που...
Το πολιτικό κόστος ζυγίζει περισσότερο από την υγεία κρατουμένων
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η κραυγή του απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη: «Δεν θα με κάνετε ξανά αυτό που ήμουν»
Ο Βασίλης Δημάκης είναι ένας κρατούμενος που το τελευταίο που επιθυμεί είναι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Βρέθηκε στη φυλακή από την εφηβική...
Η κραυγή του απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη: «Δεν θα με κάνετε ξανά αυτό που ήμουν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και απεργία δίψας για την εκδικητική μεταγωγή
Επειτα από επταήμερη απεργία πείνας ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης ξεκινάει και απεργία δίψας καταφεύγοντας στο ύστατο μέσο διεκδίκησης των δικαιωμάτων του και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.
Και απεργία δίψας για την εκδικητική μεταγωγή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκκλήσεις υπέρ του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη
Απεργία δίψας ξεκίνησε ο κρατούμενος φοιτητής, ο οποίος μετήχθη βίαια το βράδυ της 16ης Απριλίου στα Γρεβενά, από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου βρισκόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή. 
Εκκλήσεις υπέρ του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας