Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θαύμα! Η Δεξιά βρήκε το «μαξιλάρι»
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θαύμα! Η Δεξιά βρήκε το «μαξιλάρι»

  • A-
  • A+

Τελικά τι συμβαίνει με το «μαξιλάρι»; Εχω μπερδευτεί. Υπάρχει ή δεν υπάρχει; Οι Συριζαίοι μιλούν με στοιχεία και δίνουν συγκεκριμένα νούμερα, οι αντίπαλοί τους μασούν τα λόγια τους και οι φιλικοί στην κυβέρνηση οικονομολόγοι, που βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης χωρίς να δηλώνουν την κρυφή ιδιότητά τους (σύμβουλοι του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών -με το αζημίωτο φυσικά), προσπαθούν απεγνωσμένα με επιχειρήματα της συμφοράς να γειώσουν το θέμα.

Ομως το «μαξιλάρι» υπάρχει και παραϋπάρχει, κι ας έλεγαν προεκλογικά οι δεξιοί ότι είναι απάτη, ότι πρόκειται για πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί όταν έρθουν στην κυβέρνηση θα βρουν καμένη γη. Εχουν παραδεχτεί την ύπαρξή του και ο συνήθως μετρημένος υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο συνήθως δυσκοίλιος και συχνά χολερικός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Ωστόσο, για να μην παραδοθούν αμαχητί στην ενοχλητική γι’ αυτούς αλήθεια λένε ότι ναι μεν υφίσταται το αποκούμπι, αλλά δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση των πολιτών. Το μισό βήμα, έστω μεμψιμοιρώντας, το έκαναν. Συνεπώς πάνε περίπατο όλα εκείνα που διέδιδαν ο αρχηγός της Δεξιάς και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξής του ότι θα παραλάβουν άδεια ταμεία και θα κληθούν να διαχειριστούν μια χώρα που ρήμαξαν οι κατσαπλιάδες με τους δολοφονικούς ερασιτεχνισμούς και τις αριστερίστικες εμμονές τους. Το έχουν παραδεχτεί και οι εταίροι μας, όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, δηλαδή και οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι. Δεν το διατυμπάνισαν για να μην εκτεθούν, το είπαν πάντως. Και όπως ξέρουμε πολύ καλά εμείς στην Ελλάδα, αυτοί «δεν δίνουν ούτε τ’ αγγέλου τους νερό»!

Αφού λοιπόν καταλήξαμε ότι το μέχρι πρότινος αόρατο (για τη Δεξιά και τους δημοσιολόγους ψάλτες της) «μαξιλάρι» υπάρχει και είναι μάλιστα φορτωμένο, γεννάται το ερώτημα ποιο τμήμα του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, πώς θα το αξιοποιήσουμε και πότε είναι φρόνιμο να το κάνουμε. Πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση μεταξύ των κομμάτων. Χωρίς αφορισμούς, ευκολίες, δίκες προθέσεων, λιπαρά σχόλια και άγουρα επιχειρήματα. Ο χρόνος δεν είναι άφθονος. Τα προβλήματα πιέζουν. Αν δεν τα αντιμετωπίσεις εγκαίρως θα σε πνίξουν. Αν η κυβέρνηση καθυστερήσει και εμπλακεί σε άγονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, η οικονομία θα υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Πάντως κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν ότι δεν μπορούμε να ακουμπήσουμε τα 16 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού», γιατί αυτά προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους το επόμενο διάστημα. Πάνω απ’ όλα οι ιερές συμφωνίες. Ειδικά αυτές που αναφέρονται σε λεφτά. Για όλες τις άλλες που δεν έχουν οικονομική διάσταση ας μην είμαστε και πολύ αυστηροί με όσους τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν μπαίνει στη δημόσια συζήτηση και το θέμα της διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας. Και καλά η κυβέρνηση δεν το θέτει γιατί δεν έχει την πρόθεση να στεναχωρήσει τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως γιατί δεν το βάζει, έστω για ζύμωση; Η συγκυρία προσφέρεται. Δεν αποκλείεται να βρεθούν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που θα ακούσουν με συμπάθεια ένα τέτοιο αίτημα σήμερα. Να θυμίσω ότι υπέρ της διαγραφής μέρους του χρέους είχαν ταχθεί σε προηγούμενη φάση που η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν άσχημη, δεν ήταν όμως τόσο δραματική όσο σήμερα με την πανδημία, και το ΔΝΤ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Αν όχι τώρα λοιπόν, πότε άραγε; Για να επικαλεστώ και μία φράση που αποδίδεται στον Λένιν: «Χτες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά, σήμερα είναι η ώρα». Βεβαίως ο ηγέτης των μπολσεβίκων το είχε πει αυτό για την επανάσταση, αλλά κολλάει και σε άλλες περιπτώσεις.

Ανάγωγα

Ο Κίσινγκερ ανησυχεί για το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας και επικαλείται τον Διαφωτισμό, η ναυαρχίδα του νεοφιλελευθερισμού F.T. υποστηρίζει ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι πολιτικές που ακολούθησαν οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις τα τελευταία σαράντα χρόνια. Κρατηθείτε παιδιά. Οι μερίδες κεϊνσιανισμού που καταναλώνετε με βουλιμία θα σας φέρουν φούσκωμα στο στομάχι και δεν υπάρχουν τα κατάλληλα σκευάσματα για να σας βοηθήσουν στη χώνεψη.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση!
Η αλαζονεία έχει αγκυροβολήσει στα μυαλά των κυβερνώντων. Το θράσος περισσεύει στον καθημερινό λόγο των παραγόντων της παράταξης. Η σοβαρότητα έχει δραπετεύσει.
Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Περιπλανώμενοι, αλλά καθόλου δυστυχισμένοι
Δύο στελέχη της κυβέρνησης που δεν προέρχονται από τις τάξεις της συντηρητικής παράταξης και βρίσκονται στην επικαιρότητα ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, πριν καταλήξουν στη Νέα Δημοκρατία προσπάθησαν...
Περιπλανώμενοι, αλλά καθόλου δυστυχισμένοι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ολα στο φως, μπας και μάθουμε τι τρέχει
Προχτές αργά το βράδυ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, άφησαν όμως και πολλά υπονοούμενα.Μια συζήτηση για τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί να γίνεται με υπαινιγμούς και μισόλογα.
Ολα στο φως, μπας και μάθουμε τι τρέχει
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποιον συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας διαψεύδει και τα σενάρια για ανασχηματισμό και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Το κάνει από υποχρέωση. Φαντάζεστε να μην τα διέψευδε; Θα ξεκινούσε μια παραλυτική φιλολογία...
Ποιον συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός
Αν θα παρακολουθήσουμε ταινία φρίκης θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντίσταση που θα προβάλουν όσοι κατηγορούνται για μειωμένη εθνική συνείδηση. Και τέτοιοι, σύμφωνα με το αφήγημα των αρίστων που μας κυβερνούν,...
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ οι... επιτυχίες των αρίστων
Τα δεξιά μέσα ενημέρωσης, κυβερνητικοί παράγοντες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστηρίζουν ότι μαίνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι αμφισβητείται ο Αλ. Τσίπρας. Μετατρέπουν την επιθυμία τους σε...
Χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ οι... επιτυχίες των αρίστων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας