Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «Ηρακλής»
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «Ηρακλής»

  • A-
  • A+

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταψηφίσει το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, με τη χρήση εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 12 δισ. ευρώ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μετείχαν στην ψηφοφορία, καταψήφισαν τη συστημική λύση, που στηρίχθηκε στην αντίστοιχη που εφαρμόστηκε στην Ιταλία και την οποία προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου, η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (Σταϊκούρας - Ζαββός) παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι πράγματι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε τη δημιουργία του Asset Protection Schemes (APS), το οποίο μετονομάστηκε σε σχέδιο «Ηρακλής» από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Και αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται και στην απόφαση-έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του σχεδίου, τον Οκτώβριο.

Η απουσία του τέως υπουργού Οικονομικών, νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, από τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Η επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μάλλον… μπερδεμένη και ενδεχομένως να αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις αντιφάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνουν μέχρι του σημείου να απαξιώνεται η πολιτική που είχε χαράξει ως κυβέρνηση μόλις πριν από έναν χρόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τις δύο προηγούμενες ημέρες, δεν άδραξε την ευκαιρία να συνδέσει το σχέδιο «Ηρακλής» με μια γενικότερη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, που είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», να υπερασπιστεί τις δικές του πολιτικές που είχαν προτεραιότητα την προστασία της πρώτης κατοικίας, την κοινωνική συνοχή και την επανεκκίνηση της οικονομίας (εξωδικαστικός, προστασία πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις) και να ανοίξει, καταθέτοντας τις δικές του, σαφείς προτάσεις, ουσιαστικό διάλογο για τον νέο πτωχευτικό νόμο και τη συνολική ρύθμιση των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Προτάσεις που θα έχουν προοδευτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Και, στο πλαίσιο του «Ηρακλής», να ζητήσει να υπάρξει ξεκάθαρη πρόνοια για τις βιώσιμες επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια για αναδιάρθρωση του χρέους τους, ώστε να σταθούν στα πόδια τους, καθώς και αντίστοιχα μέτρα προστασίας για τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο επειδή δεν περιελάμβανε διατάξεις προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, ούτε γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί ένα «εργαλείο» να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών, εκδίδοντας τίτλους που έχουν κάλυψη τα «κόκκινα» δάνεια. Ο δανειολήπτης, είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο είτε για επιχείρηση, συνεχίζει να χρωστάει σε αυτόν που του χορήγησε το δάνειο, ανεξάρτητα αν η οφειλή του έχει μπει στο «πακέτο» της τιτλοποίησης. Και ο νόμος Σταθάκη προστατεύει, υπό όρους, τους «κόκκινους» δανειολήπτες, ανεξάρτητα από το αν το δάνειό τους έχει τιτλοποιηθεί, πουληθεί ή παραμένει στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Και, φυσικά, η τιτλοποίηση δανείου δεν ισοδυναμεί με πώληση δανείου σε fund.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το σχέδιο «Ηρακλής» δεν αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, ούτε πανάκεια για την εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και επιστροφής του στην κανονικότητα, που σημαίνει αύξηση των χορηγήσεων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κρατικών εγγυήσεων που θα χορηγηθούν στους τίτλους υψηλής εξασφάλισης, τους senior (που έχουν θα έχουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή τους), συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται για «ζεστό χρήμα» που θα βγει από τα κρατικά ταμεία, αλλά για εγγυήσεις που, αν και εφόσον καταπέσουν, θα πληρωθούν. Είναι ωστόσο βάσιμες οι ενστάσεις που αφορούν το δικαίωμα αύξησης του ύψους των εγγυήσεων με έκδοση υπουργικής απόφασης.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να μην καταπέσουν οι εγγυήσεις, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Το σχέδιο που ψηφίστηκε έχει ασφαλιστικές δικλίδες και μηχανισμούς παρακολούθησης και εποπτείας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κατάπτωσης των εγγυήσεων. Οι ειδήμονες κρίνουν ότι είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς.

Αν η αντιπολίτευση έχει διαφορετική άποψη και εκτιμά ότι απαιτούνται πιο αυστηροί όροι και προϋποθέσεις, όφειλε να καταθέσει τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις, αν και είναι γεγονός ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος δεν άφηνε περιθώρια και, πολύ περισσότερο, η μη διαβούλευση του σχεδίου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Ειδικότερα, όμως, σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε αν και από ποιους υπήρξαν αιτιάσεις για το σχέδιο, όταν ήταν στην κυβέρνηση και προωθούσαν το σχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει ποιον αντιπολιτεύεται και γιατί και με ποιους όρους. Και να αποφασίσει αν θα υπερασπιστεί το κυβερνητικό του έργο, τους καρπούς του οποίου δρέπει η Ν.Δ.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Στρατηγικοί καλοπληρωτές
Η εγχώρια πολιτική ελίτ επάξια ανακηρύσσεται στρατηγικός απατεώνας, οι τράπεζες είναι οι κατ’ εξοχήν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Κι εμείς, ανακηρυσσόμαστε δικαίως στρατηγικοί καλοπληρωτές. Ή απλώς στρατηγικοί...
Στρατηγικοί καλοπληρωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Pimco και Fortress περιμένουν τον «Ηρακλή»
Τη συμμετοχή της στο σχέδιο «Ηρακλής» με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ και την οριστική αξιολόγηση των προσφορών που έχουν καταθέσει Pimco και Fortress αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank.
Pimco και Fortress περιμένουν τον «Ηρακλή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταίες πινελιές στο σχέδιο «Ηρακλής»
Στόχος είναι να αποσταλεί για έγκριση σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ μέχρι την Παρασκευή κι αν είναι δυνατόν να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Τελευταίες πινελιές στο σχέδιο «Ηρακλής»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στους δανειστές το προσχέδιο του «Ηρακλή»
Στους θεσμούς αποστέλλεται εντός του επόμενου δεκαημέρου το πρώτο σχέδιο του νομοσχεδίου με το οποίο θεσμοθετείται το σχέδιο «Ηρακλής» ώστε να πάρει έγκριση και να προωθηθεί η υλοποίησή του.
Στους δανειστές το προσχέδιο του «Ηρακλή»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα του Καίσαρος...
Από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση είχε καταθέσει κοστολογημένη πρόταση για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους (2014). Πρόταση που απορρίφθηκε όταν την «έριξε» στο τραπέζι των συζητήσεων με την...
Τα του Καίσαρος...
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΚΚΕ 1991, ΠΑΣΟΚ 1996, ΣΥΡΙΖΑ 2020
Μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με το ΚΚΕ του 1991 ή με το ΠΑΣΟΚ του 1996; Με το ΚΚΕ σίγουρα όχι. Υπάρχουν όντως διαφορετικές απόψεις για το οργανωτικό μοντέλο, τις πολιτικές συμμαχίες και τον ρόλο του προέδρου, όμως...
ΚΚΕ 1991, ΠΑΣΟΚ 1996, ΣΥΡΙΖΑ 2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας