Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ούτε ανάπτυξη ούτε κοινωνική αλληλεγγύη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε ανάπτυξη ούτε κοινωνική αλληλεγγύη

  • A-
  • A+

Η μη αποδοχή της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-Τσακαλώτου να μειωθεί κατά 1 μονάδα το πλεόνασμα, από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου κατά 2 δισ. ευρώ από το 2020, οδηγεί την οικονομική πολιτική της ΝΔ στα όρια της ασημαντότητας. Ούτε τις πολιτικές πρόνοιας μπορεί να ενεργοποιήσει ούτε τη μεσαία τάξη να στηρίξει και ούτε να συμβάλει στην αναπτυξιακή διαδικασία με την τόνωση της ζήτησης.

Τα αποτελέσματα της άρνησης αυτής είναι πλέον εμφανή. Πριν από λίγες εβδομάδες το διαπιστώσαμε από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην οικονομική της πολιτική, ιδίως τη φορολογική. Οι όποιες αυξήσεις εισοδήματος προκύπτουν με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι όχι μόνο ισχνές αλλά και προκαλούν γέλιο.

Οι αναλυτές, με βάση τους αριθμούς, μιλούν για αύξηση 1,5 ευρώ τον μήνα ή 17 ευρώ τον χρόνο ή 15 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αλλά και για πολλές χιλιάδες ευρώ σε περίπου 450 μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Το 5% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα. Το άλλο 95% που γεύτηκε και τις συνέπειες της δεκάχρονης κρίσης οδεύει προς τον Καιάδα. Βεβαίως αυτή είναι η οικονομική συνταγή της κυβέρνησης.

Ακρογωνιαίος λίθος είναι η (μεγάλη) Επιχείρηση (με κεφαλαίο Ε) και μέσω της ενίσχυσής της θα έλθει η ανάπτυξη, η οποία στη συνέχεια θα διαχυθεί στην κοινωνία, με (κάποιες) αυξήσεις μισθών, με αύξηση της απασχόλησης, με αύξηση των φορολογικών εσόδων κοκ. Μόνο που αυτή η συνταγή δεν ακούστηκε δυνατά από τους κυβερνώντες στον πολιτικό στίβο. Αντίθετα πασπαλίστηκε -για επικοινωνιακούς λόγους- με ολίγες ελαφρύνσεις για τους αδύνατους, μηδενική απόδοση στους μεσαίους και μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ρίγη... συγκίνησης προκάλεσαν εξάλλου οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη μεσαία τάξη, η οποία προσδιοριζόταν ως τέτοια με βάση εισόδημα από 6.000 ώς 16.000 ευρώ τον χρόνο.

Η αποτυχία της προσπάθειας της κυβέρνησης να πείσει -έστω διά των αριθμών και όχι διά της τσέπης- ότι φροντίζει και για τη μεσαία τάξη, ακρογωνιαίο λίθο της προεκλογικής τακτικής της, προκάλεσε νέο αναβρασμό στο κόμμα της Ν.Δ. και νέο κύμα πανικού στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος».

Ετσι η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει στην πολιτική σκακιέρα το λεγόμενο κοινωνικό «μέρισμα». Ομως, τα κουκιά δεν φτάνουν ή επί το ευπρεπέστερο οικονομικά «ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί». Τελικά, όπως εξαγγέλθηκε, το «μέρισμα» θα δοθεί μόνο σε 250.000 δικαιούχους, στους πιο αδύναμους κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Μόνο που αρχίζουν έτσι και δικαιολογούνται οι συγκρίσεις με την όχι πολύ μακρινή εποχή της επαράτου «πρώτη φορά Αριστεράς». Μένουν λοιπόν έξω από την ενίσχυση περίπου 3 εκατ. και άνω αδύναμοι συμπολίτες μας. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δεν θέλει επ’ ουδενί να υιοθετήσει τα όσα για τη μείωση του πλεονάσματος είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και που θα απέδιδαν δημοσιονομικό χώρο 2 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Η εντύπωση που σχηματίζεται στην κοινή γνώμη είναι ότι έχει δοθεί εντολή στους υπουργούς να γκρεμίσουν όσα έχει κάνει και έχει πει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να μη θυμίζει τίποτε στον κόσμο η τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μα οι δημοσκοπήσεις άλλα δείχνουν, λένε εν χορώ στα πάνελ των τηλεοράσεων οι κυβερνητικοί παράγοντες. Επαίρονται γιατί δεν γνωρίζουν. Ο κ. Μπαλτάκος, πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά, το είπε προ ημερών πολύ γλαφυρά (και αναφερόμενος στην περίπτωση «αριστείας» των κυρίων Πατέρα και Διαματάρη). Οι δημοσκοπήσεις, είπε, δεν δείχνουν τώρα τις επιπτώσεις των κυβερνητικών αστοχιών. Θα τις δείξουν όταν αρχίσει η φθορά της κυβέρνησης, δηλαδή σε 1-1,5 χρόνο.

Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι τυχαίος. Υπήρξε η «ψυχή» της κυβέρνησης Σαμαρά και είναι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ακόμη στην ελκτική δύναμη του πρώην πρωθυπουργού στο κόμμα της Ν.Δ. Με αφορμή την ηγετική εμφάνιση Σαμαρά στο συνέδριο της Ν.Δ., είπε ότι τον πρώην πρωθυπουργό τον στηρίζουν «πολύ πάνω από 20 βουλευτές της Ν.Δ.» (Kontra Chanel, 2 Δεκεμβρίου). Η εμποίηση φόβου για πολιτικές ανακατατάξεις είναι άλλο ένα στοιχείο πιθανής αποσταθεροποίησης της οικονομίας.

Εκείνο που επίσης δεν θέλουν να θυμούνται αυτόν τον καιρό οι κυβερνώντες είναι το αλήστου μνήμης Δώρο Χριστουγέννων, που έδινε ζωή στην αγορά και καταργήθηκε επί της υπουργίας του Γ. Στουρνάρα, καθώς και η 13η σύνταξη. Αυτή, έστω πετσοκομμένη σε σχέση με το παρελθόν, θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο, όταν βγήκαμε και τυπικά από τα μνημόνια.

Η ευεργετική αυτή κίνηση δεν προσκρούει πλέον στη διάταξη που μας επέβαλε η τρόικα να μην υπερβαίνει η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας το 16,2% του ΑΕΠ. Στη διαδρομή του χρόνου οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η δαπάνη για συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά πολύ. Στην επάρατη 10ετία έχουν αφαιρεθεί, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών της Κοινωνικής Ασφάλισης, 62 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους και έχει αυξηθεί το ΑΕΠ, έστω υποτονικά, κατά την τελευταία διετία. Σύμφωνα με υπολογισμούς του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, η συνταξιοδοτική δαπάνη κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 12% και 13% του ΑΕΠ, λίγο κάτω από το 14% που υπολογίζει το ΔΝΤ για την περίοδο 2020-2030. Ακόμη και αν δεχθούμε τους υπολογισμούς του Ταμείου, προκύπτει μια ευχέρεια λήψης σημαντικής αύξησης των συντάξεων και άλλων παροχών προς συνταξιούχους της τάξης των 4 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ο συνδυασμός της μείωσης του πλεονάσματος με βάση την πρόβλεψη ΣΥΡΙΖΑ και της ευχέρειας σημαντικών αυξήσεων στους συνταξιούχους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των συνταξιούχων.

Από ό,τι φαίνεται και την επόμενη χρονιά οι συνταξιούχοι θα αφεθούν στην τύχη τους εξαιτίας δυστυχώς της στενοκεφαλιάς των κυβερνώντων και των ιδεολογικών εμμονών τους στους ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Αν, όμως, λειτουργούσε ο σχεδιασμός ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του πλεονάσματος σε 2,5%, από το εξοικονομούμενο ποσό των 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να δοθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ για να... αναστηθεί το Δώρο Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους.

Ή, ακόμα εναργέστερα, με τον επιπλέον «δημοσιονομικό χώρο» των 2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταργηθεί εξ ολοκλήρου ο απομείνας ΕΝΦΙΑ και να απομείνει μόνον ένας μικρός σε έσοδα φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που δεν θα λειτουργούσε αντιαναπτυξιακά και αντιεπιχειρηματικά. Αλλά οι δρόμοι της Ν.Δ. οδηγούν αλλού και όχι στην «κοινωνική αλληλεγγύη».

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πρόοδος ή Συντήρηση;
Εχοντας υπερβεί την εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία της οικονομικής κρίσης και προσπαθώντας να θεραπεύσουμε τις πληγές που άφησαν τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια που μας επέβαλαν –ελέω νικητή– οι δανειστές, το...
Πρόοδος ή Συντήρηση;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Σήμερα στους δανειστές το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης
Με έναν εντελώς αποδιαρθρωμένο, στενότατο, μικρό και ανεπαρκή έως ανίκανο να συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή διαδικασία δημόσιο τομέα κατατίθεται στις κοινοτικές αρχές το αποκαλούμενο «αναπτυξιακό...
Σήμερα στους δανειστές το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση!
Η αλαζονεία έχει αγκυροβολήσει στα μυαλά των κυβερνώντων. Το θράσος περισσεύει στον καθημερινό λόγο των παραγόντων της παράταξης. Η σοβαρότητα έχει δραπετεύσει.
Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
10 πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την τραγωδία στο Μάτι
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει για τη φωτιά, ούτε για τα απίστευτα επιχειρησιακά λάθη. Δεν φταίει για τους νεκρούς. Ο,τι άλλο υποστηρίζεται είναι χυδαία πολιτική σπέκουλα.
10 πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την τραγωδία στο Μάτι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Επιτήδεια ουδέτεροι!
Εντύπωση έχει προκαλέσει η ηχηρή απουσία κορυφαίων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ από τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις υποθέσεις Παπαγγελόπουλου και Παππά.
Επιτήδεια ουδέτεροι!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Πιαστήκαμε στα πράσα;» «Τι κάνατε με τον Μαδούρο;»
Μια συνηθισμένη τακτική κυβερνήσεων και κομμάτων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση είναι να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα για να κερδίσουν χρόνο, να ανασυνταχθούν και να περάσουν στην αντεπίθεση.
«Πιαστήκαμε στα πράσα;» «Τι κάνατε με τον Μαδούρο;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας