• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 29.0°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.5°C
  5 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.3°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.6°C
  5 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.7°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  4 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «νεανικός σεισμός» στη Βρετανία

 • A-
 • A+

Ο νεολογισμός «youthquake» (νεανικός σεισμός) ήταν η «λέξη της χρονιάς» το 2017 σύμφωνα με τo Λεξικό της Οξφόρδης. Σημαίνει μια «σημαντική πολιτισμική, πολιτική ή κοινωνική αλλαγή που προκύπτει από τις ενέργειες ή την επιρροή των νέων». Ο σεισμός έγινε στις εκλογές. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων 18 και 19 ετών και 55% αυτών μέχρι 30 ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα παίζοντας βασικό ρόλο στην άνοδό του κατά 10%. Η νέα γενιά συμμετείχε μαζικά στις κάλπες και οδήγησε στην παραλίγο ολική ανατροπή. Οι Συντηρητικοί είχαν κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και προβάδισμα 24% στην αρχή της εκστρατείας, για να καταλήξουν σε 2,5% πλειοψηφία και κυβέρνηση μειοψηφίας. Απ’ ό,τι φαίνεται κάτι ανάλογο θα γίνει στις εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 51% των ηλικιών 19-29 και 41% των 30-39 επιλέγουν το Εργατικό Κόμμα.

Είναι απόλυτα κατανοητό. Η γενιά των millennials θα είναι η πρώτη που θα έχει χειρότερο βιοτικό επίπεδο από τους γονείς της. Πρέπει να αντιμετωπίσει το φοιτητικό χρέος, τη στεγαστική κρίση, την ανεργία, την ανασφάλεια και τους χαμηλούς μισθούς, τις περικοπές στην εκπαίδευση και την υγεία, την κλιματική καταστροφή. Το 2017 ο Κόρμπιν έγινε πρωταθλητής μιας γενιάς της οποίας το βιοτικό επίπεδο και οι αξίες έχουν γίνει συστηματικός στόχος επίθεσης. Η οργάνωση Momentum που υποστηρίζει τον Κόρμπιν και αποτελείται κυρίως από νέους αποτέλεσε βασικό παράγοντα της μεγάλης ανατροπής και φέτος έχει αναβαθμίσει τη δουλειά της. Προωθεί την εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους και στέλνει τα μέλη της για προεκλογική δουλειά στις περίπου εκατό «οριακές» έδρες με κάτω των 5.000 πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, στις οποίες θα κριθεί το αποτέλεσμα (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/220498_ena-ntermpi-poy-krybei-ekplixeis).

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια νέων ψηφοφόρων γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μετά την προκήρυξη των εκλογών, το 67% των οποίων είναι κάτω των 34 ετών. Περίπου 15.000 ακτιβιστές του Momentum θα πλημμυρίσουν τις οριακές έδρες, γυρίζοντας τα σπίτια πόρτα πόρτα και εξηγώντας στους ψηφοφόρους ότι έχουν τη μοναδική ευκαιρία στη γενιά τους να κάνουν τη ριζική αλλαγή. Πολλές απ’ αυτές είναι σε πανεπιστημιακές πόλεις όπου οι φοιτητές είναι περισσότεροι από την πλειοψηφία των Τόρηδων -μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια του Αξμπριτζ όπου ο Τζόνσον κινδυνεύει να χάσει την έδρα του. Η υπόσχεση για κατάργηση των διδάκτρων αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τους πανεπιστημιακούς.

Το πρόγραμμα των Εργατικών είναι το πιο ριζοσπαστικό στην Ευρώπη τα τελευταία σαράντα χρόνια. Θα οδηγήσει σε σημαντική μεταφορά πόρων και ισχύος από το κεφάλαιο στους εργαζόμενους, με την επανίδρυση του κοινωνικού κράτους και τη βελτίωση των εργατικών μισθών και δικαιωμάτων. Η εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, του νερού, των ταχυδρομείων και των δικτύων ενέργειας θα συνδυαστεί με τη μηδενική μείωση των ρύπων μέχρι το 2030 και πολιτικές ανάπτυξης ύψους 400 δισ. λιρών. Ο Κόρμπιν δεν αποκήρυξε την πίστη στον σοσιαλισμό, στις αρχές και την ιστορία του.

Οπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, η κοινότοπη άποψη ότι η νεολαία είναι «απολιτική» και «δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά» αποκαλύπτει περισσότερα γι’ αυτόν που την επαναλαμβάνει αβασάνιστα παρά για τους νέους. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία οι νέοι πρωτοστάτησαν στις ριζοσπαστικές και ανατρεπτικές ιδέες και την αντίσταση κατά της εξουσίας. Οι ηθικές αξίες και το στίγμα του μέλλοντος είναι πιο σημαντικά για τους νέους από το ύψος των συντάξεων. Οι ριζοσπαστικές ιδέες προσθέτουν το οραματικό στοιχείο στην πολιτική σύγκρουση για την καθημερινότητα και ανοίγουν μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Αριστεράς. Αυτό το οραματικό στοιχείο εμπνέει τους νέους να γυρνάνε τα σπίτια στο κρύο, στη βροχή και στη σκοτεινιά του Δεκέμβρη με ιεραποστολικό ζήλο.

Ο Κόρμπιν άνοιξε τη συζήτηση για την Αριστερά του 21ου αιώνα. Στις επόμενες δέκα μέρες ο ηγέτης των Εργατικών πρέπει να να πείσει τους νέους ξανά ότι μόνο ο σοσιαλισμός προστατεύει το μέλλον τους. Αν το πετύχει, θα αλλάξει τη Βρετανία και την Ευρώπη. Ακόμη και αν χάσει, ο σπόρος μπήκε, το ακροατήριο της Αριστεράς μεγάλωσε, οι νέοι ακούνε πάλι τις ιδέες για ισότητα και δημοκρατία. Ετσι και στη δική μας Αριστερά η ταξική, δικαιωματική και λαϊκή διαχωριστική γραμμή πρέπει να μπουν μπροστά, το όραμα να συνοδεύει τις πολιτικές της καθημερινότητας.

* καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και προέδρου του Ιδρύματος «Νίκος Πουλαντζάς»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Στις ρίζες του Brexit
Οποια και αν είναι η τελική έκβαση της κρίσης του Brexit, η Βρετανία θα παραμείνει μια βαθιά διαιρεμένη κοινωνία με την πολιτική σκηνή της να έχει υποθηκευμένη σταθερότητα. Ο Φάρατζ, με σημαία ευκαιρίας τον...
Στις ρίζες του Brexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τo Brexit και η ήττα των Εργατικών
Τα ερωτήματα για οποιονδήποτε προοδευτικό άνθρωπο και την Αριστερά είναι γιατί οι λαϊκές τάξεις προτιμάνε τον (ακρο)δεξιό λύκο ενάντια στα συμφέροντά τους και γιατί αυτός με τόση πειστικότητα μεταμορφώνεται...
Τo Brexit και η ήττα των Εργατικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σταθεροποίηση της ανατροπής
Την άνοιξη του 1979 η κεντρώα συνιστώσα της εκλογικής βάσης των Εργατικών ψήφισε Συντηρητικούς με την προσδοκία ότι η Θάτσερ εγγυόταν καλύτερες μέρες για τη μεσαία τάξη.
Σταθεροποίηση της ανατροπής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς η βρετανική Ακροδεξιά επιβάλλει την ατζέντα της σε βάρος της δημοκρατίας
Η οργή του λάου δεν συγκρατιέται πλέον εύκολα. Πολλές οργανώσεις έχουν ήδη καλέσει τους Βρετανούς να καταλάβουν γέφυρες και να μπλοκάρουν δρόμους κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ανοιχτή εξέγερση
Πώς η βρετανική Ακροδεξιά επιβάλλει την ατζέντα της σε βάρος της δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη Τρίτη για το Ηνωμένο Βασίλειο
Στις 15 Ιανουαρίου, η βρετανική Βουλή θα πάρει μια απόφαση που θα μείνει στη μνήμη των ερχόμενων γενεών ως το πρώτο βήμα ενός ιστορικού θριάμβου ή μιας χωρίς προηγούμενο καταστροφής. Είναι η μέρα που η Βουλή...
Η μεγάλη Τρίτη για το Ηνωμένο Βασίλειο
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Γιατί υιοθετεί ο Τζόνσον «σοσιαλιστικά» μέτρα;
Παραφράζοντας τον Βάλτερ Μπένγιαμιν στις «Θέσεις για τη Φιλοσοφία της Ιστορίας» μπορούμε να πούμε ότι «στόχος μας είναι, βγαίνοντας από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να πετύχουμε την πραγματική και μόνιμη...
Γιατί υιοθετεί ο Τζόνσον «σοσιαλιστικά» μέτρα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας