Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπλόφα με πενταφυλλία;
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπλόφα με πενταφυλλία;

  • A-
  • A+

Στις αίθουσες η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα», στην Αθήνα ο Μάριο Ντράγκι. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο στηρίχτηκε η ταινία, και ο Μάριο Ντράγκι πρωταγωνίστησαν το επτάμηνο του 2015. Οι σχέσεις τους δεν ήταν καθόλου καλές.

Ο κ. Βαρουφάκης πιστεύει ότι ο Μ. Ντράγκι έπαιξε βρόμικα εκείνη την περίοδο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντράγκι θεωρεί ότι ήταν καταστροφική η τακτική που ακολουθούσε ο τότε υπουργός Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στη συνέντευξή του στους Financial Times ο κ. Ντράγκι είπε ενδιαφέροντα πράγματα, άφησε όμως και αρκετά σκοτεινά σημεία.

● Μας είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ποτέ ένα σχέδιο B, με την Ελλάδα εκτός του ευρώ». Εντυπωσιακό; Σίγουρα. Γιατί; Μα, άλλα έχουμε μάθει για το επίμαχο ζήτημα. Θυμίζουμε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει πει πως το 2012 ο Β. Σόιμπλε του πρότεινε την προσωρινή αποχώρηση της χώρας από το ευρώ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε. Θυμίζουμε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ έχει αναφέρει πως στο γραφείο του, σε ασφαλές μέρος βρισκόταν επεξεργασμένο σχέδιο που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Θυμίζουμε τις φιλικές, αλλά επίμονες πιέσεις των Ολάντ, Ρέντσι στον Τσίπρα να δεχτεί το τρίτο Μνημόνιο, διαφορετικά θα τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θυμίζουμε, τέλος, τη δήλωση του σοσιαλδημοκράτη Γκάμπριελ, τότε ήταν αντικαγκελάριος, ότι ο Σόιμπλε είχε έτοιμο το σχέδιο και την τελευταία στιγμή τον απέτρεψε η Μέρκελ.

Τι να υποθέσουμε; Οτι υπήρχε όντως σχέδιο το οποίο θα εφαρμοζόταν ερήμην ή ακόμη χειρότερα κόντρα στις διαθέσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Μήπως ότι όλοι αυτοί μπλόφαραν για να τρομοκρατήσουν τον Τσίπρα, ενώ δεν είχαν τίποτε στα χέρια τους και αντιθέτως φοβούνταν πως η αποχώρηση ενός μέλους της ευρωζώνης θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο ευρώ και στην ευρωπαϊκή οικονομία;

● Προς την εκδοχή της μπλόφας κλίνει η άποψη που καταθέτει ο κ. Ντράγκι. Υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ το 2015 για την Ελλάδα ήταν αρκετά επιτυχής, καθώς διατήρησε την ενότητα του ευρώ, αποτρέποντας παράλληλα προφανείς παραβιάσεις της Συνθήκης της Ε.Ε. Τι μας λέει εδώ ο Ιταλός τραπεζίτης; Οτι αν έφευγε η Ελλάδα θα απειλούνταν η ενότητα του ευρώ, χώρια που θα είχαμε παραβιάσεις της Συνθήκης, επειδή δεν προβλέπονται τρόποι ούτε εθελοντικής αποχώρησης ούτε βίαιης εκδίωξης. Αν όμως επρόκειτο για μπλόφα, κερδίζει έδαφος η εκτίμηση του Βαρουφάκη ότι οι εταίροι μας απλώς εκβίαζαν αλλά ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν να μας διώξουν.

● Ο κ. Ντράγκι είναι αρκετά αποκαλυπτικός για τις ελληνικές κυβερνήσεις: «Η χώρα ερχόταν από μια μη βιώσιμη φούσκα που είχε χρηματοδοτηθεί με χρέος. Η κατάρρευση ήταν πολύ μεγάλη και η κρίση τρομερή». Ποια κόμματα έφεραν την Ελλάδα σ’ αυτή την κατάσταση το ξέρουμε. Η σημερινή κυβέρνηση κάνει φυσικά ό,τι μπορεί για να το ξεχάσουμε και στην επιχείρηση μαζικής παραπλάνησης τη βοηθούν με το αζημίωτο τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει.

● Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντράγκι επισημαίνει: «Οι δράσεις της ευρωζώνης βοήθησαν την Ελλάδα, η οποία αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό 1,8% στα τελευταία οκτώ τρίμηνα, με το κατά κεφαλήν εισόδημα, που είχε μειωθεί σχεδόν 23% από το 2008 έως το 2016, να αυξάνεται τώρα ξανά κατά 1,8% το 2018 και τις ιδιωτικές επενδύσεις να αρχίζουν ξανά».

Ωστε έτσι λοιπόν. Με τους άπλυτους μαδουριστές είχαμε και ανάπτυξη και αύξηση των επενδύσεων. Κρίμα, γιατί ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο και μετά ξανάγινε μια χώρα στην οποία «αξίζει να ζει και να επενδύει κανείς», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Ανάγωγα

Θυμάστε εκείνα τα καλαμπούρια που μας έλεγαν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και οι Γερμανοί αξιωματούχοι, ότι οι συμφωνίες είναι ιερές και δεν μπορεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα να τις αλλάζει; Ξεχνιούνται τέτοια βροντώδη παραδείγματα... αλληλεγγύης των εταίρων μας; Αν όμως οι συμφωνίες είναι ιερές, αναρωτιέται κανείς γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του συμβουλίου υπουργών για το σύστημα διανομής προσφύγων με ποσοστώσεις στα κράτη-μέλη; Ε, μα προφανώς γιατί αυτή η συμφωνία δεν αφορά τις πολιτικές λιτότητας και τον δημοσιονομικό κορσέ που έχουν επιβάλει οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Στοιχειώδες. Απορώ με την απορία σας...

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θαύμα! Η Δεξιά βρήκε το «μαξιλάρι»
Το «μαξιλάρι» υπάρχει και παραϋπάρχει, κι ας έλεγαν προεκλογικά οι δεξιοί ότι είναι απάτη, ότι πρόκειται για πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί όταν έρθουν στην κυβέρνηση θα βρουν καμένη γη.
Θαύμα! Η Δεξιά βρήκε το «μαξιλάρι»
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Παράδεισος ή Κόλαση;
Από τον χώρο της αντιπολίτευσης ξεχώρισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Κράτησε ίσες αποστάσεις από τη θριαμβολογία της κυβέρνησης και από την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι το...
Παράδεισος ή Κόλαση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας αμετανόητος μεταρρυθμιστής
Ηχηρή παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Υστερα από μια μικρή περίοδο σιωπής και αναστοχασμού επιστρέφει δριμύτερος. Αξιοποιώντας τη στρατηγική αμηχανία της παράταξής του και το έλλειμμα...
Ενας αμετανόητος μεταρρυθμιστής
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Περί στοχοποίησης…
Ούτε η Ν.Δ., ούτε ο κ. Μπογδάνος, ούτε οι δημοσιολόγοι της Δεξιάς που παρουσιάζονται ως θύματα επιχείρησης στοχοποίησης έχουν διακριθεί για τον νηφάλιο και εποικοδομητικό λόγο τους. Καλλιεργούν πολεμική...
Περί στοχοποίησης…
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Την πικρή αλήθεια τη δολοφονούμε
Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλές. Τα στοιχεία μάς προετοιμάζουν για έναν δύσκολο χειμώνα.
Την πικρή αλήθεια τη δολοφονούμε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας